VERDT Å SKRIVE OM: Per Edgar Kokkvold mener det er verdt å skrive om at Per Sandberg (bildet) hadde drukket alkohol før han talte på Stortinget. Foto: STORTINGETS WEBKAMERA Foto:

Drakk sprit før han talte i Stortinget

Frp-nestformann Per Sandberg inntok Stortingets talerstol tirsdag kveld og fremsto synlig alkoholpåvirket, ifølge flere stortingsrepresentanter.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Nå innrømmer Sandberg selv at han hadde drukket både sprit og øl da han klokken elleve om kvelden kastet seg inn i en stortingsdebatt om næringspolitikk.

Sandberg er leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, og var i utgangspunktet på juleavslutning på Mr Hong restaurant tirsdag kveld.

Reagerte

Men etter middagen drakk Siv Jensens høyre hånd akevitt på et kontor i Stortinget, og fant ut at han ville delta i debatten. Cirka klokken elleve gikk han på talerstolen og holdt innlegget som fikk flere stortingsrepresentanter til å reagere.

På det tidspunktet hadde Sandberg, ifølge ham selv, drukket tre akevitt og en øl. Den siste akevitten fortærte Sandberg maks en time eller to før han sto på talerstolen.

- Vi hadde juleavslutning for komiteen. Vi hadde først en aperitiff i komitérommet, der jeg drakk en akevitt. Under middagen drakk jeg en øl og en akevitt. Etterpå drakk jeg en akevitt på kontoret til Trond Helleland, sier Sandberg.

Landbrukspolitikk

Alkoholen ble ifølge Sandberg drukket fra cirka klokken seks til han sto på talerstolen klokken elleve om kvelden. Sandberg var den eneste av representantene på juleavslutningen som gikk på Stortingets talerstol etter å ha drukket alkohol.

Stortingets video over kveldsmøtet viser Sandbergs flammende innlegg der han blant annet snakker om landbrukspolitikk.

«Min oldefar hadde også en svær gård. Den gikk konkurs. Så hvis en skal dra den historien, blir jeg også på en måte bakt inn i systemet. Slik er det over hele fjøla,» sier Sandberg blant annet.

Når han skal si «president», forsnakker han seg, og sier i stedet «representant». Og når president Eirin Faldet avbryter ham, og erklærer at debatten er slutt, runger latteren i stortingssalen.

- Inge Ryan, Rolf Terje Klungland og Per Olaf Lundteigen gikk til frontalangrep på Frp. Jeg hadde ansvaret for gruppa, som parlamentarisk nestleder. Da er det min oppgave å svare på angrepene fra politiske motstandere, sier Sandberg.

Beruset?

- Synes du det er greit å drikke tre akevitt og en øl før du holder innlegg fra Stortingets talerstol?

- Det har jeg ikke noen kommentar til. Det kan du spørre 169 representanter om. De som påstår at jeg var beruset eller full, er antagelig mine politiske motstandere som har en helt annen agenda. Du burde ta promilletest av hele stortingssalen i stedet for å bare henge ut meg, sier Sandberg.

- Følte du deg beruset?

- Langt der ifra. Hadde jeg følt meg beruset, ville jeg aldri ha inntatt salen i det hele tatt.

Representanter i salen reagerte så kraftig på opptredenen til Sandberg at de sendte tekstmeldinger til kolleger om det, får VG opplyst.

- Jeg merket ikke på ham at han var utenfor eller full da jeg snakket med ham i rotunden etterpå. Men jeg kan heller ikke stå inne for at han var edru. Jeg har dårlig luktesans, sier Sandbergs motdebattant Rolf Terje Klungland (Ap) til VG.

Skapte temperatur

- Sandberg kom med et innlegg som delvis var utenfor temaet, det skapte temperatur, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

- Hadde du inntrykk av at Sandberg hadde vært i festlig lag?

- Nei, men han var nok i overkant mer frimodig enn han vanligvis er, sier Lundteigen.

Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, understreker at han ikke har noe belegg for å hevde at Sandberg var beruset. Men han stusset over innlegget han holdt.

- Glitrende innlegg

- Jeg synes innlegget til Sandberg var merkelig på to måter. Han tilla meg ting jeg overhodet ikke hadde sagt, og han dro frem en gammel artikkel fra Nord-Trøndelag som var ukorrekt, sier Ryan til VG. En annen kilde sier det rett ut:

- Han virket ikke helt edru.

Parlamentarisk leder i Frp, Siv Jensen, vil ikke si om hun synes det er greit å drikke øl og akevitt før man går på Stortingets talerstol.

- Jeg skal ikke begi meg i kast med å trekke grensene her. I utgangspunktet er det opp til hver enkelt stortingsrepresentant å til enhver tid være skikket til å stå på Stortingets talerstol. Jeg har ikke fått noen signaler om at Sandberg ikke var det. Jeg har fått tilbakemelding på at han holdt et glitrende innlegg, sier Jensen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder