Disse skal kjempe om å bygge det nye regjeringskvartalet

INNENRIKS

Prosjektene «Adapt» og «Lysning» er valgt ut til finalerunden i designkonkurransen, og kjemper nå om å bli det nye regjeringskvartalet.

Publisert: Oppdatert: 28.06.17 17:09

Onsdag presenterte Statsbygg de to vinnerprosjektene som kan få muligheten til å bygge det nye regjeringskvartalet. Vinnerprosjektene er «Adapt» og «Lysning.»

Vinnerprosjektene skal nå til forhandling med Statsbygg om den videre prosessen. Forhandlingene skal være ferdige i løpet av høsten 2017.

De som da til slutt leverer det beste forslaget, blir valgt ut som den endelige leverandøren. Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027.

Juryen har internt rangert de to prosjektene, men denne rangeringen vil ikke bli offentliggjort før det endelige forslaget er valgt og kontrakt er inngått.

Fikk du med deg? Byråkrat-krig om regjeringskvartalet

God planløsning

– Det er måten de har løst kriteriene arkitektur og kulturminner, åpenhet og byrom, organisering og effektivitet og hva de har å tilby på disse områdene som har gjort at vi har valgt ut disse to prosjektene, sier juryens leder Synnøve Lyssand Sandberg, byggherredirektør i Statsbygg, til NTB.

Minnesmerke etter 22.juli: Statsbygg vil ha Utøykaia

Hun betegner oppdelingen av tre klare byrom i de to løsningene som en klar fordel. I tillegg mener juryen at behandlingen av Grubbegata og høyden ned mot Youngstorget og Møllergata er godt bearbeidet.

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027. Dette forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.

Totalt skal det bygges 125.000 kvadratmeter over og under bakken. I tillegg skal 40.000 kvadratmeter av dagens bygningsmasse rehabiliteres.

Prosjekteringskontrakten som til slutt tildeles vinneren er verdt mellom 500 millioner og én milliard kroner.

VG-kommentar: Bygger ikke for fremtiden

Disse står bak prosjektene

Totalt var 59 firmaer og 20 arkitektkontorer valgt ut til å presentere de syv løsningsforslagene til det nye regjeringskvartalet.

Lest denne? Utøya-naboer splittet i synet på minnesmerke

Bakgrunn: Saksøker staten for 22.juli-minnesmerke

«Adapt» er levert av Team URBIS som består av arkitektkontorene Nordic Office of Architecture, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, Haptic Architects, Scenario og NIKU.

Bak prosjektet «Lysning» står gruppen G8+ som består av arkitektkontorene LPO Arkitekter, A-Lab, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.

– Her har mange arkitektkontor gjort en kjempestor jobb. Vi er utrolig glade og ydmyke, og vi er spente på forhandlingene som nå ligger foran oss, skriver Geir Haaversen i en pressemelding. Han er leder for arkitektteamet i G8+ som står bak forslaget «Lysning».

Les også: Statsbygg vil fjerne 22.juli-senteret fra Høyblokken

VG/NTB

Her kan du lese mer om