Giske om strøm: Vi skal vinne på landsmøtet
FOLKETS HUS I TRONDHEIM (VG) Lederen i Aps største partilag, Trond Giske, pisker regjeringen til mer offensive strømgrep. Han sa i årsmøtetalen i lokallaget sitt onsdag kveld, at de skal vinne frem på landsmøtet i Ap i mai.
Leder i Nidaros Nidaros sosialdemokratiske forum, Trond Giske, åpnet årsmøte i forumet i Folkets Hus i Trondheim, hvor rundt 120 medlemmer deltok i en eim av vaffelduft og nykokt kaffe, tilpasset en gjennomsnittsalder på rundt 50 år – eller litt mer – i salen.
Strømpriskrisen sto sentral i talen til Giske.
Suksess
Men først feiret han lagets suksess.
– Vi startet med 16 medlemmer for litt over ett år siden og feirer nå at vi er over 3000 medlemmer. Aldri har noen utenfor Oslo har kunnet ønske hjertelig velkommen til Norges største lokallag i Ap.
Han fortalte at det han mener er årsaken til suksessen, er at de har laget et lag hvor folk blir lyttet til og et sted hvor politikk formes nedenfra.
– Nidaros vil ta styringen tilbake, sa han.
Styret i Nidaros-laget har levert innstilling knyttet til strøm, som årsmøtet skal ta stilling til senere onsdag kveld.
«Så lenge eksportkapasiteten gjennom de siste kablene til kontinentet og Storbritannia er så stor, og kraften omsettes på børs vil prisen på strøm i Sør-Norge uansett bli som det høyeste tilbudet i markedet, selv om det er norske husholdninger og bedrifter som kjøper 90 prosent av strømmen og normalt bare 10 prosent går til eksport. Vi må derfor ha en politisk regulering av utenlandshandelen med strøm slik at vannkraften og vår energirikdom, og ikke minst flerårsmagasinene, disponeres til det beste for norske forbrukere og norsk næringsliv», heter det blant annet.
Krever kabelkontroll
De krever igjen full kontroll med kablene til utlandet.
«Norge tar initiativ til forhandlinger med EU og Storbritannia for å sikre nødvendig nasjonal styring, og kontroll med eksport av strøm i de etablerte utenlandskablene», heter det i forslaget.
– Hydro vil gå med 40 milliarder kroner i overskudd i år. Det er hele budsjettet til Trøndelag fylkeskommune i seks år, sa han i sin tale og viste til at kablene bidrar.
– Det foregår en massiv overføring av penger fra folk til kraftselskapene. Europa bruker 3500 terawattimer strøm. Norge noe over 150, sa han for å fortelle av vi er veldig små, som gjør at å delta i et åpent strømmarked har gått kraftig ut over strømprisen, sa han og fortsatte:
– Vi ønsker å beholde lavere strømpris som et konkurransefortrinn i Norge. Vi skal ha full styring av kraftproduksjonen.
Han gjorde det veldig klart:
– Vi skal ta dette til årsmøtet i Trøndelag i mars og til landsmøtet i Ap i mai. Og vi skal vinne!
Elektrisk
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte tirsdag Equinors gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. De har søkt om å få bruke 3,6 terawattimer strøm i året til elektrifisering, men motstanden er sterk i flere nordnorske kommuner.
– Jeg er enig i at man bør tenke seg om på nytt når det gjelder elektrifisering av sokkelen, sier Giske til VG.
– Det er ikke nødvendigvis alt som bør elektrifiseres som er planlagt?
– Nei, vi må både diskutere elektrifisering av sokkelen og disse store kraftkrevende prosjektene som for eksempel kryptovaluta, sier Giske.
– Du mener at den planlagte batterifabrikken i Arendal kan være utsatt?
– Nei, det mener jeg ikke noe konkret om. Jeg konstaterer bare at Energikommisjonen sier at vi hele tiden må gjøre slike vurderinger. Jeg tror ikke batterifabrikken i Arendal er mest utsatt, men jeg vil peke på for eksempel elektrifiseringen av Melkøya som er et fastlandsanlegg, sier Giske.
Energikommisjonen la frem sin innstilling onsdag.
Her er noen hovedgrep:
- Et flertall i kommisjonen mener det bør utredes hvordan utvekslingen på mellomlandskablene kan innrettes slik at prissmitten fra andre land ikke overstyrer norske energipolitiske målsettinger.
- Et flertall mener at norske myndigheter må innta en aktiv rolle og ta initiativ til dialog i forbindelse med EUs regelverk og arbeide for at regelverket tar høyde for norske særtrekk.
- De kan også være i andre lands interesser å opprette prisområder for kraft i eget land.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterte Energikommisjonen slik onsdag formiddag:
– Vi trenger mer kraft, mer nett og mer effektiv energibruk for å sikre lave og stabile strømpriser. Dette påpeker energikommisjonen, og det er regjeringen allerede godt i gang med. Vi må komme tilbake til hvordan vi følger opp kommisjonens anbefalinger etter at rapporten har vært på høring.
Vil ha eget prisområde
Regjeringen har tidligere varslet at de vil sette ned et eget utvalg som skal se på strømprisene. Det var ikke i mandatet til Energikommisjonen.
– Det vesentlige spørsmålet er hva gjør vi med prisbiten og norske strømpriser. Hva gjør vi med at prisen på norsk vannkraft som koster 15 øre å produsere blir satt av prisen på gasskraft i Tyskland Det besvares ikke. Man skyver spørsmålet fremom seg, sier Giske.
– Må Ap vise handlekraft?
– Ja, de viser til det andre utvalget på pris. Energikommisjonen er positiv til utvalget regjeringen skal sette i gang for å se på prisdannelsen i kraftmarkedet. De skyver på det sentrale spørsmålet om vi skal ha en lavere pris i Norge frem, svarer Giske.
– Du og Nidaros mener at vi må ha et eget prisnivå i Norge?
– Ja, sier Giske til VG.