1 / 3
SKRED: Her gikk skredet på Reinøya.

Fire personer døde etter flere alvorlige skred i Troms

De fire personene har omkommet i tre ulike skred fredag ettermiddag og kveld.

Publisert:

Skredene har gått henholdsvis på Reinøya i Karlsøy kommune, ved Lyngseidet i Lyngen kommune, ved Storslett i Nordreisa kommune og i Manndalen i Kåfjord kommune.

Politiet betegner skredhendelsene som alvorlige, og fraråder alle å bevege seg i fjellet slik forholdene er nå. De jobber med å skaffe oversikt.

1 / 4
SØK: Helikopter søker ved Nordreisa.

Dette er kort status for skredene basert på det vi vet:

  • Lyngen: Én bekreftet omkommet, og én kritisk skadet. De var en del av et italiensk turfølge på fem. De øvrige tre er ikke alvorlig skadet og er hentet ut med helikopter.
  • Reinøya: To personer er bekreftet omkommet. Pårørende er varslet. Et gårdsbruk med flere bygninger ble skylt på havet. Bygda Grøtnesdalen evakueres.
  • Nordreisa: Én person bekreftet omkommet. Pårørende ikke varslet. Personen er ikke hjemmehørende i Nordreisa, men var en del av et utenlandsk turfølge.
  • Kåfjord: Alle er gjort rede for. En låve med nærmere 100 dyr ble tatt, men kun elektronikk er ødelagt. Det jobbes med alternative måter å få stelt dyrene på. I tillegg vurderes evakuering av flere personer som nå er sperret inne av skredet.

Her er de fire skredene. Merk at posisjonene markert i kartet ikke nødvendigvis er nøyaktig der skredene har gått:

– Dette er en tragisk inngang på påsken. Tankene mine går først og fremst til pårørende og etterlatte av de omkomne etter flere alvorlige skred i flere kommuner i Troms. Skredene har også feid dyr og bygninger på havet. Situasjonen er alvorlig og fortsatt uavklart, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB om de alvorlige skredene fredag.

Han takker samtidig lokale myndigheter, hjelpemannskaper og frivillige for deres innsats.

PÅSKE: Statsminister Jonas Gahr Støre deltok da Røde Kors åpnet påskeberedskapen fredag i Oslo.

Skredet i Lyngen: – Verst tenkelige utfallet

De fire skredene skjedde alle i tidsrommet mellom klokken 14.46 og 17.57 fredag.

I tillegg til den omkomne i Lyngen-skredet, er én person kritisk skadet. Vedkommende er fløyet til UNN, mens de øvrige tre i turfølget er hentet ut med helikopter.

Turfølget er fra Italia og hadde oppsøkt et fjell som er veldig populært i Lyngen.

– Det fikk det verst tenkelige utfallet, sier Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen til VG.

Han forteller at det er mange turister fra hele Europa i Lyngen nå. Fredag er imidlertid beskjeden klar:

– Nå er det rett og slett bare én ting å gjøre, og det er å holde seg hjemme.

– Værforholdene er så dårlige at Røde Kors sliter med å komme seg inn i området, og det er Norges best trente fjellfolk, sier ordføreren.

1 / 4
REINØYA-SKRED GIKK I HAVET: Her er mannskap på Redningsskøyta «Bergesen D.y.» ved Grøtnesdalen på Reinøya utenfor Tromsø og gjør søk.

Norske Redningshunder (NRH) meldte om skredet i Lyngen klokken 15.30. To av deres lavinehunder-ekvipasjer skulle etter planen bli fløyet ut til stedet med politihelikopter.

– Vi rykket til flyplassen med to ekvipasjer da meldingen kom om det første skredet. Da var det så dårlig vær at politihelikopteret ikke kunne ta av, og da det først klarnet gikk det skredet på Reinøya, så de ble omdirigert. Nå er det krevende forhold, så vi sender de mest erfarne folkene vi har, sier beredskapsleder Stig Mebust ved Norske Redningshunder.

KREVENDE FORHOLD: En traktor rydder snø i Lyngen fredag ettermiddag.

Røde Kors ber folk holde seg hjemme

– Denne situasjonen er særdeles alvorlig. Det er ikke ofte vi sender ut så mange korps på en gang. De har fått beskjed om og er klare for å rykke ut på svært kort varsel, sier Tor Indrevoll, operativ leder i Troms Røde Kors Hjelpekorps, i en pressemelding.

Røde Kors har deltatt med et omfattende hjelpekorps, men dårlig vær har gjort redningsinnsatsen utfordrende.

– Situasjonen er sånn at det går skred på nesten hvert nes. Det er stengte veier, og det gir utfordringer for mannskaper med å komme fram, sier Indrevoll.

– Dette er ikke dagen for å legge ut på skitur. Det er sjelden vi gir dette rådet, men i dag er det ingen tvil om at det beste er å holde seg hjemme i de nordligste fylkene våre, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Folk gjort rede for i Kåfjord

Ordføreren i Kåfjord opplyser til NTB at det ikke er kommet meldinger om at folk er tatt av skredet hos dem. En låve med dyr skal imidlertid være tatt.

– Vi har gjort rede for personene som var i området, og de kommer seg ut ved hjelp av venner og familie. Skredet har gått inn i et fjøs hvor det var drift, det skal være snakk om nærmere 100 dyr i fjøset. Der må vi finne noen løsninger, for de må jo ha mat. Det skjer mye nå, sier ordfører i Kåfjord kommune, Bernt Eirik Lyngstad.

På grunn av ekstremt stor skredfare og etter råd fra skredmyndigheter har politimesteren i Troms i ettermiddag besluttet å evakuere alle boliger og fritidsboliger fra Sæterelva og inn til Grøtneselva.

Det er nylig blitt sendt ut varsel for stor snøskredfare i Troms og Finnmark. Det er sendt ut rødt farevarsel for både fredag og lørdag.

På en pressekonferanse klokken 19 beskrev politiet skredfaren som ekstrem.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no