FRAM OG TILBAKE: Ifølge en ny meningsmåling mister Frp oppslutning blant det norske folk. Her er Frp-leder Siv Jensen sammen med Høyre-leder Erna Solberg, som på sin side hadde den største fremgangen på meningsmålingen. Foto: TROND SOLBERG/VG

Høyre-hopp og Frp-fall på ny måling

Høyre går fram 5 prosentpoeng til 30,5 prosent og Fremskrittspartiet faller 6,2 prosentpoeng til 11,6 prosent. Det viser en meningsmåling som Respons har laget for Aftenposten.

Artikkelen er over åtte år gammel

På målingen befester Arbeiderpartiet seg som landets største parti med en oppslutning på 36,4 prosent. Det er en oppgang på 0,8 prosentpoeng fra september.

Blant de øvrige partiene er det Venstre som går mest fram med en oppgang på 1 prosentpoeng til 5,5 prosent. Senterpartiet faller 1 prosentpoeng til 4,8 prosent.

Sosialistisk Venstreparti går fram 0,4 prosentpoeng til 4,1 prosent mens Kristelig Folkepartis oppslutning er uforandret med 4,6 prosent. Rødt går fram 0,4 prosentpoeng til 1,4 prosent.

Deltakerne i målingen har blitt spurt om hvilket parti de ville ha stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. Nettopp dette gjør at valgforsker Hanne Marthe Narud uttrykker forbauselse over Frps fall. Frp trekker nemlig flere velgere ved stortingsvalg enn kommunevalg. Sånn sett burde partiet ha klart å øke oppslutningen. Narud mener årsaken til at det ikke skjer, er at Frp er inne i en nedadgående spiral.

- Det er de to store regjeringsbærende partier som går fram, sier Narud.

- Det er symptomatisk i en tid hvor det er mye uro, sier hun videre.

Narud understreker at ting kan skifte raskt. Det er også Frp-leder Siv Jensens trøst.

- Vi sier «watch out», vi kommer sterkere tilbake, uttaler Jensen.

Høyre-leder Erna Solberg sier målingen er oppmuntrende for Høyre og at hun skal jobbe hardt de neste to årene for å beholde partiets oppslutning.

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Venstre (V)
 6. Rødt (R)

Flere artikler

 1. Kanonmåling for Frp

 2. Høyre og Frp med rent flertall på ny måling

 3. Høyre og Frp får rent flertall på jubelmåling

 4. Aps beste måling på tolv år

 5. Ny måling: Ap større enn Høyre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder