TIL IRAK: Forsvaret vil i nær framtid sende den første delen av det militære bidraget til Arbil. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen sier rundt 50 personer blir med i troppen som skal lære opp kurdiske soldater. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Norske Irak-soldater klare på Rena:  – Vi skal ikke slåss selv

Kamptrente soldater fra Telemark bataljon utgjør kjernen i den norske styrken på rundt 50 menn og kvinner som reiser til Nord-Irak. Der skal de ruste kurdiske styrker til krig mot IS.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi skal ikke slåss selv, men vi skal trene andre som skal slåss, slik at de kan bekjempe IS, sier major og styrkesjef Anders Voll i Telemark bataljon til NTB.

Onsdag inspiserte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen styrken som står klar til å dra fra Rena så snart den får grønt lys fra det tyskledede treningssenteret i den kurdiske regionens hovedstad Arbil.

– Vårt mål i Irak er å utnytte de erfaringene vi har, til å lære opp og sørge for at de irakiske soldatene er best mulig i stand til å lykkes med å bekjempe ISIL, sier forsvarssjefen til NTB.

BAKGRUNN:Norske soldater til Irak i april

ISIL er et av flere navn som brukes om opprørsgruppen som siden den erobret store områder i Syria og Irak i fjor sommer, har kalt seg Den islamske staten (IS).

Afghanistan-erfaring

Noen avreisedato er foreløpig ikke satt, men Bruun-Hanssen anslår at de norske styrkene kan være på plass i Irak rundt månedsskiftet mars/april.

Regjeringen har besluttet at rundt 120 norske soldater kan sendes til Irak, men Forsvarsdepartementet opplyser nå at den norske styrken på sikt vil bestå av totalt rundt 80 soldater i Arbil, Bagdad og Kuwait. Rundt 50 av dem skal altså trene opp kurdiske peshmerga-styrker i Arbil, og det er Telemark bataljon som utgjør kjernen i operasjonen.

Blant dem har mange kamperfaring fra Afghanistan.

– Vi skal ikke delta i aktive kamphandlinger, men vi er selvfølgelig forberedt på å forsvare oss selv hvis det skulle være behov for det, sier styrkesjef Voll, som forteller at treningssenteret i Arbil ligger rundt 4-5 mil fra fronten.

Liten brikke

Den internasjonale koalisjonen mot IS består nå av over 60 land som irakiske myndigheter har bedt hjelpe til med å bekjempe opprørerne.

– Vi er en liten brikke i et stort spill som kan gi en begrenset, men viktig og positiv effekt på dem vi skal trene, sier styrkesjefen.

Det er langt fra første gang vestlige styrker lærer opp irakiske soldater. USA brukte etter invasjonen mange år og flere hundre milliarder kroner på å trene opp over en halv million soldater til regjeringshæren. Den kollapset da IS rykket inn i Irak for alvor i fjor, og situasjonen i de regjeringskontrollerte områdene er fortsatt svært usikker.

Kultur og språk

Den norske styrken til Bagdad blir i første omgang mindre enn tidligere skissert på grunn av usikkerhet knyttet til koalisjonens behov, ifølge regjeringen.

I Kurdistan er situasjonen imidlertid relativt oversiktlig, og den norske innsatsen vil derfor være uproblematisk, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Peshmergaen forsvarer kurdisk territorium, og dem vi sender til Arbil, vet hva de gjør, sier Lodgaard til NTB.

Forsvarssjefen tror den norske styrkens største utfordring i møtet med de kurdiske soldatene, er knyttet til kultur og språk.

– Jeg tror de som går inn i peshmerga-styrkene nå, for å bekjempe ISIL, har en veldig sterk egeninteresse i å få tilbake kontrollen over sitt eget territorium og unngå å bli undertrykt av en terrororganisasjon som ISIL er, mener forsvarssjefen. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder