UØNSKET: Rune Øygard møtte VG på familiesetra på fjellet over Vågå i sommer. Nå forteller han om tiden i fengselet og om skuffelsen over at han er kastet ut av Facebook. Foto: Harald Henden , VG

Overgrepsdømte uønsket: Rune Øygard kastet ut fra Facebook

Facebook ønsker å utestenge overgrepsdømte personer. Nå er Rune Øygard kastet ut.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Facebook har blitt et sted der alle er. Å være utestengt oppleves som en dobbel straff, sier den tidligere ordføreren til VG.

Det har snart gått et halvt år siden han ble løslatt fra soningen etter at han ble dømt for overgrep mot en mindreårig jente, en dom han fortsatt mener er uriktig.

I løpet av det halve året som har gått, har den tidligere AP-ordføreren prøvd å ta tilbake hverdagen slik den var, før han ble siktet i det som har blitt en av Norges mest omtalte overgrepssaker.

Han kjemper flere kamper – en av dem er retten å få være på Facebook.

– Det handler først og fremst om muligheten og rettigheten til å kunne kommunisere med sambygdinger, slekt og venner, sier Øygard.

Han sier Facebook har blitt et sted hvor man nesten være for å delta i det sosiale livet.

Sperret konto

Ikke bare en, men tre ganger, har den overgrepsdømte eks-ordføreren blitt utestengt fra verdens mest brukte sosiale medium.

Facebook sier til VG at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men viser til reglene som ligger ute på deres hjemmesider.

Øygard forteller at han ble utestengt første gang i 2013, men at kontoen da ble åpnet igjen, etter at Facebook fikk «nødvendig informasjon».

I mars 2014 ble kontoen hans stengt på nytt. Øygard fikk da beskjed om at avgjørelsen fra Facebook var endelig. Da han prøvde å opprette konto for en måned siden, fikk han automatisk beskjed om at han var blokkert.

– I e-posten fra Facebook i fjor, fikk jeg beskjed om at avgjørelsen er i tråd med deres retningslinjer fordi jeg er å anse som en dømt seksualforbryter, sier Øygard.

I to brev til Facebook, som Øygard sier han ikke har fått svar på, har han lagt frem sitt syn på hvorfor han mener avgjørelsen er urimelig.

– Facebook og bruken av dette nettstedet var ikke tema under rettssaken, og utgjør ikke noen del av dommen, skriver Øygard i brevet som VG har fått lese.

Seksualforbrytere på Facebook

Øygard peker også på at han i fengselet møtte flere seksualforbrytere med betydelige lengre dommer enn ham, som fortsatt hadde sine kontoer på Facebook.

I brevet argumenterer også Øygard med at han jobber med å få saken sin gjenopptatt og at han trenger å få ut informasjon fra kontoen.

– Deler av denne informasjonen er nå viktig å få tilgang til i den videre etterforskningen, skriver Øygard.

OMKAMP: – Både Reidun og alle rundt oss tar like mye avstand fra overgrep som alle andre. Det er tungt å bli satt i bås med andre overgripere i saker som verserer i media for tiden, sier Rune Øygard. Her sammen med kona julen 2012. Foto: Jørgen Braastad , VG

LES OGSÅ: Rune Øygard jobber for gjenopptakelse

– Hva går dette arbeidet ut på?

– Det vil jeg ikke si noe om nå før det er klart.

Det er advokat John Christian Elden som går gjennom saken for Øygard.

– Hvorfor byttet du advokat?

– Mette Yvonne Larsen var fantastisk, både som fagperson, og som menneske, men vi ble enige om å la Elden se på saken med friske øyne, sier Øygard.

Kritisk til politi og media

– Hva tenker du om dem som anklager deg for å ikke ville godta det mange oppfatter som en klar og tydelig dom?

– De vet ikke hva de snakker om, eller hva jeg har gått gjennom. De kjenner ikke de faktiske realitetene. Samtidig forstår jeg hvordan folk tenker. Jeg hadde trolig tenkt slik selv om jeg hadde fått presentert en historie som har blitt loset gjennom både av politi, rettsvesen og media. Nordmenn har stor respekt for myndigheter, sier Øygard.

– Jeg jobber med å få saken gjenopptatt, og ser stadig større muligheter til å få det til, sier han.

OFFERET: Rune Øygard ble dømt for å ha vist en vedvarende vilje til å begå overgrep mot den mindreårige jenta. Her er hun i prat med pressen i forbindelse med straffeutmålingen i lagmannsretten. Foto: Roger Neumann , VG

Latterliggjøring

Nå har han vært fri i snart et halvt år, og det har vært måneder han for det meste har tilbrakt sammen med nær familie og venner.

Øygard forteller om mye støtte, både lokalt og fra kjente og ukjente fra hele landet.

Men han forteller også at han har møtt noen som taler med «delt tunge»

– De kan gjerne si til meg at de vet at jeg er uskyldig, men så hører jeg fra andre at de sier noe annet. For mange har det blitt for belastende å støtte meg etter alt som har stått i media, og det som sirkulerer på Facebook, sier Øygard.

Han sier han kan forstå at det kan være belastende å si at man står ved hans side.

– Hele Vågå-kulturen har blitt gjort til latter gjennom måten media har dekket saken, sier Øygard.

Han viser til at det er landskjente humorister på TV som spøker med saken.

– Jeg skulle ønske folk som ironiserer hadde trukket pusten og skaffet seg bedre oversikt og innsyn, før de gikk ut som de gjør, sier Øygard.

Toalettpoesi

Denne julen er det to år siden Øygard startet soningen i Ullersmo fengsel, et opphold som har endret hans syn på mye.

– Jeg er nok mindre dømmende enn før, og setter ikke folk så lett i en bås.

Den første julen på en nedslitt celle med vulgær toalettpoesi risset inn i veggene, var tung.

STARTET HER: Rune Øygard startet soningen sin på Ullersmo, et av landets strengeste høyrisikofengsler. Foto: Helge Mikalsen ,

Fengselsoppholdet ble også den ultimate kontrasten til det å være ordfører.

– Jeg føler denne saken rev meg bort fra en jobb, der jeg ikke engang fikk takket medarbeidere, politikere og sambygdinger rundt meg for alle de fine årene, sier Øygard.

Dagene på Ullersmo ble stort sett tilbrakt i isolasjon, noe som er meningen med å sone på den strengeste avdelingen.

– Det var mange tunge tanker, og man tar seg selv i å bli bitter, og forbannet, man begynner også å kjenne på hat, sier Øygard.

– Hva og hvem var du bitter på?

– At mange kan si så mye uten at det har rot i virkeligheten, både blant folk og helt til topps i rettssystemet. Jeg har blitt anklaget for å ha misbrukt stilling, og en rekke andre påstander som har vært tunge og urimelige, sier Øygard.

Først og fremst er han bitter på media og enkeltpersoner i politiet, som han opplever ikke har gjort jobben sin.

– Det var lite kritisk journalistikk i saken, og liten vilje til å dra på åstedsbefaringer og sjekke fakta, sier Øygard.

Fikk ikke tilbud om rehabilitering

Tiden på Ullersmo, ble etter noen uker avsluttet med at Øygard fikk tilbud om å komme til den åpne soningen på Kroksrud.

Der ble han valgt som tillitsvalgt av de andre medfangene, og fikk innblikk i livene til mange av dem.

– Mange av dem har gjort forferdelige ting, men de trenger likevel ikke bare være forferdelige mennesker. Noen av dem har søkt hjelp, uten å ha fått det, og har selv grepet inn i en situasjon med forferdelige konsekvenser, sier Øygard.

Et felt hvor han selv så mange mangler, var oppfølging av fanger med store problemer.

– Det satt folk der med spillavhengighet og psykiske problemer, som ikke fikk noe hjelp. Man kan jo undre seg over hvordan det går med dem når de kommer ut, sier 56-åringen.

FRI: Overgrepsdømte Rune Øygard slapp ut av fengsel i juni, etter å ha sonet ferdig dommen. Vg traff ham på ved familiesetra på fjellet over Vågå. Foto: Harald Henden , VG

– Fikk du noe tilbud om rehabilitering med tanke på at du også er dømt i en overgrepssak?

– Jeg hadde i grunnen forventet at jeg skulle få tilbudet, selv om jeg ville ha takket nei til det, men tilbudet kom aldri. Det overrasker meg litt. Nå vet ikke jeg alt om hvilke personlig tilbud mine medinnsatte hadde, men fra mitt ståsted, så jeg store mangler i oppfølgingen, og ressursene generelt, sier Øygard, som legger til at han selv fikk tilbud om psykiater.

Øygard forteller at han aldri opplevde ubehageligheter fra de andre fangene.

– Heller tvert imot, sier han.

Bokplaner

– Hva skal du arbeide med fremover?

– Jeg har fått henvendelse om å skrive bok, og har en arbeidstittel klar. Det er flere som har tatt kontakt. Generelt sliter jeg med motivasjon, energi og kreativitet. Det har vært mye rykter om at jeg skal tilbake til politikken og at jeg har blitt med i andre partier. Ingenting av dette er sant. Når man har havnet i min situasjon, så har ikke lokalpolitikken høyest prioritet, sier Øygard.

Han sier han ikke er bitter på noen politikere, selv om det er noen få i Ap han er skuffet over.

– Hvorfor?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men det vet de nok selv, sier Øygard.

Av venner har han opplevd at et par-tre personer har forsvunnet.

STØTTE: Rune Øygard mener kona Reidun er hans fremste støttespiller. Fortsatt. Foto: Roger Neumann , VG

– Det er rart at de ikke har tatt kontakt med meg for å spørre i stedet for å bli tause og usynlige, sier 56-åringen.

Øygard forteller at han har fått nye venner, og støttespillere, men den fremste støttespilleren er kona Reidun.

LES OGSÅ: - Jeg vil vente på Rune uansett

– Reidun har vært helt fantastisk mot meg gjennom hele denne prosessen. Hun besøkte meg hver helg. Reidun har vært enestående og stått fjellstøtt ved min side. Hun har aldri tvilt på meg, og har visst like godt som meg hva som har vært sant og ikke i denne saken, sier Øygard.

Nok oppmerksomhet

VG har vært i kontakt med Nina Braathen Hjortdahl, bistandsadvokaten til jenta som Rune Øygard ble dømt for å ha forgrepet seg på. Høyesterett slo fast at Øygard hadde vist en «vedvarende vilje til å begå seksuelle overgrep» mot henne.

Bistandsadvokaten vil ikke kommentere Øygards kamp for å få saken gjenopptatt og hans gjentatte påstander om at han er utsatt for falske anklager.

- Øygard får nok oppmerksomhet, om ikke jeg skal kommentere dette, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder