OPPTATT AV PENSJON: Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen ber de unge planlegge alderdommen sin bedre. Han får støtte fra norske sjeføkonomer. Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

Norske økonomer: – Få ned gjelden!

Norske økonomer er samkjørte i sine forbrukertips i en økonomisk nedgangsperiode.

Artikkelen er over fire år gammel

Nordmenn er historisk pessimistiske til eget lands økonomi. Det viser forventningsbarometeret til Finans Norges tall for 4. kvartal. Oljeinvesteringene stuper, og økonomene er sikre på en økt arbeidsledighet de neste årene.

Forbrukertilliten som barometeret måler, sier noe om nordmenns forbruk den kommende tiden. Men hvordan bør vi egentlig forholde oss til nedgangen?

BAKGRUNN: Vi spår norsk krise

Norske økonomer gir deg sine råd.

GIR RÅD: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, tror det kan være lurt å droppe planene om ny bil. Foto: Trond Solberg , VG

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank

– Målingene er klart svakere enn det vi hadde forventet, sier Andreassen.

Han forstår godt at nordmenn er urolige, og viser til den raskt fallende oljeinvesteringen. Sjeføkonomen understreker også at mange vil oppleve å måtte finne seg en ny jobb.

Les også: Størst fall i troen på norsk økonomi blant unge

TIPSENE:

• Vær generelt forsiktig med å bruke penger. Ikke kjøp bil eller ferietur nå.

• De som er i nærheten av oljeøkonomien, må forberede seg på å gå ned i lønn eller til og med miste jobben.

• All erfaring sier at høy gjeld gir økt risiko, så få ned gjelden.

• Ta kontakt med långivere med en gang du kommer i uføre. Banker vil være tilbøyelige til å diskutere betingelsene, særlig hvis du er tidlig ute.

Les også: Salget av New York-reiser stuper

Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri

– Vi har ikke grunn til voldsom bekymring. Vi står foran en korreksjon i norsk oljeindustri, men norsk økonomi vil fremdeles være bunnsolid, sier Lier-Hansen.

Han mener vi må innstille oss på å bli mer som andre nordiske land, fordi vi ikke lenger kan lene oss så tungt på olje og gass. Vi må også avfinne oss med ikke å ha høyere lønnsvekst enn nabolandene våre, ifølge Lier-Hansen.

Les også: Slik påvirker Kina-krisen din økonomi

TIPSENE:

• Sett av lønn til private pensjonsordninger. Folk under 40 år, spesielt ungdommen, bør planlegge alderdommen sin bedre.

• Ikke gå inn i alderdommen med gjeldsbyrder. Pensjonsordningene vil ikke stå seg inn i fremtiden.

• Forbered deg på å gå ned i lønn. Ta ekstra vakter og spar penger der du kan.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen

– Det er alltid grunn til bekymring. Oljebransjen selv varsler en større nedgang i 2016 enn i 2015, så det vil selvsagt få betydning for oljeriket Norge, sier Andreassen.

Sjeføkonomen ønsker likevel å understreke at Nord-Norge er inne i en positiv konjunktur, og at det ser lovende ut for alle som driver med fisk og turisme. I tillegg tror han arbeidsledighetsveksten vil bremses av flyktningindustriens fremvekst.

Nye tall: Nordmenn har bolig nummer to for over 300 milliarder

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, ber deg huske på den gode pensjonsavtalen som offentlig ansatte får. Foto: Eika ,

TIPSENE:

• Ikke lån store penger og baser det på lønnstillegg.

• Prøv å sikre økonomisk handlefrihet ved å be om lang avdragsfrihet på de lånene du har.

• Du bør forsikre barna. Også økonomisk er det forferdelig å få et alvorlig sykt barn, og en slik forsikring er billig.

• Tenk deg om to ganger før du hopper over til privat næring for et lite lønnspålegg. Hvis du jobber i offentlig sektor, har du gullkantede pensjonsavtaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder