PU: 60 personer venter på retur til Russland

NOAS frykter tvangsreturer til Syria

FRYKTER RETUR: Asylsøkere forteller at det pågår en sultestreik i ankomstsenteret i Kirkenes. Rundt 60 vil bli sendt tilbake til Russland så snart det lar seg gjøre, ifølge PU. Foto: PRIVAT Foto: ,

Sultestreiker etter ny Storskog-aksjon

Flere titalls asylsøkere er hentet fra mottak i hele Nord-Norge for å sendes tilbake til Russland. Mange  av dem har sultestreiket siden søndag kveld.

 • Anne Stine Sæther
 • Eirik Linaker Berglund
 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fire år gammel

Denne helgen har flere titalls asylsøkere blitt hentet fra mottak for å bli sendt tilbake til Russland over Storskog. Politiets Utlendingsenhet (PU) bekrefter overfor VG at rundt 60 personer befinner seg i ankomstsenteret i Kirkenes i påvente av retur.

– De er hentet fra forskjellige steder i Nord-Norge, sier leder for Politiets utlendingsenhet (PU) i Kirkenes, Tor Espen Haga.

Rami Haddad fra Jordan er blant asylsøkerne som befinner seg på mottaket.

– Vi har sultestreiket siden i går kveld. Ikke alle, men alle familiene og barn fra to år og oppover har ikke spist i dag, sier han til VG.

Haddad forteller at rundt seks nye asylsøkere kom til ankomstsenteret i formiddag.

– Det er en gravid kvinne her også. De fleste av oss har ikke hatt intervju, vi har bare blitt hentet av politiet. Vi vet at de skal droppe oss av ved grensen, og vi «freaker ut» av det. Med all respekt for den russiske regjeringen – de kommer ikke til å hjelpe oss. Vi ble ikke en gang tilbudt et glass vann da jeg var i Russland på vei hit, sier Haddad, som ble vekket av tre polititjenestemenn i sengen sin lørdag morgen og fraktet fra mottaket i Evenes til Kirkenes.

– Liv eller død

Blant asylsøkerne er det ifølge frivillige flere syke.

– En mann ble lungeoperert for to dager siden, sier initiativtaker til aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic, Linn Herland Landro, til VG.

Landro forteller at mange er redde, og bekrefter at flere har startet en sultestreik i protest mot behandlingen de får.

– For disse handler det om liv eller død. Det er ingenting som tilsier at Russland kommer til å ivareta rettighetene deres.

– De har kommet via Russland, men de har mange ulike former for visum. Noen har turistvisum som varte i 13 dager, og som i praksis er ugyldig nå. De er redde for at russerne skal sende dem til henrettelse, sier Landro.

Refugees Welcome to the Arctic tilbakeviser imidlertid at barn har deltatt i sultestreiken.

– De vi har kontakt med inne på mottaket forteller at barn har spist og at det ikke er barn som deltar i sultestreiken. Situasjonens alvorlighet tatt i betraktning er det viktig at alle parter forsøker å fremlegge så sannferdig og presis informasjon som mulig, opplyser Landro i en pressemelding sent mandag kveld.

VENTEMOTTAK: Vestleiren i Kirkenes fylles nå av asylsøkere som kom til Norge over Storskog. De skal trolig sendes ut av landet raskt. Foto: PRIVAT ,

– Stor frykt

Utsendingene av asylsøkere som har kommet til Norge via Russland fortsetter altså til tross for advarslene fra FN.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er det ikke trygt å returnere asylsøkere til Russland, blant annet fordi landet ikke har noe fungerende asylinstitutt. Også KrF-leder Knut Arild Hareide har vært bekymret for om asylsøkerne vil få beskyttelse.

NOAS sier at aksjonene de siste dagene har skremt mange. Bare i dag har de fått et titalls henvendelser.

– Det er en stor frykt for at de som ikke har blitt hentet, snart blir det. Vi får mange henvendelser fra syrere som har en kort oppholdstillatelse i Russland og som frykter at de vil bli sendt tilbake til Syria, sier rådgiver Jon Ole Martinsen til VG.

Les også: Asylinstruks skaper uro i UDI

Han sier at de har forståelse for at effektiv saksbehandling av asylsøkere med varig oppholdsrett i Russland, men påpeker at mange av asylsøkerne bare har midlertidig oppholdstillatelse.

HENTET: Flyktninger er hentet over store deler av Nord-Norge og fraktet til Kirkenes. Foto: PRIVAT ,

– Gruppen vi er bekymret for er de som ikke har varig oppholdsrett i Russland, og som kommer fra Syria eller fra andre forhold som innebærer at de har et reelt beskyttelsesbehov. Vi må sikre at de ikke behandles for raskt, og at det ikke er fare for at de blir sendt tilbake til Syria.

– Hvorfor er dere bekymret for at Russland vil sende dem til Syria?

– Erfaringen viser at Russland ikke har et asylinstitutt som er tilstrekkelig godt nok for at personer med beskyttelsesbehov får reell beskyttelse. De er dømt i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for manglende tilgang til asylinstituttet og for retur av asylsøkere til Syria.

– Så fort som mulig

Politiets Utlendingsenhet påpeker at PU fortsetter på jobben de begynte med før jul med å sende ut personer med gyldig opphold i Russland. Da ble rundt 200 personer sendt tilbake, men ingen er sendt ut over Storskog hittil i år. Før nå.

– De som er i ankomstsenteret får gjort ferdig saksbehandlingen, og hvis det viser seg at de skal returneres til Russland, så blir de returnert så fort som praktisk mulig, sier Haga.

I forrige uke sa Russland ja til å at asylsøkerne kan transportes i busser, og ikke på sykkel.

Frykter retur til Afghanistan

En frivillig i Refugees Welcome to Norway i Lofoten forteller om en 24 år gammel afghaner som lørdag ble satt på cellen på politistasjonen i Svolvær før han sammen med andre flyktninger ble transportert i fly fra Evenes til Kirkenes. Han skal trolig ut av landet i løpet av få dager.

– Han er redd, men tar det med fatning. Han håper han får være i Russland. Hans frykt er å bli sendt tilbake til Afghanistan, sier frivillig Siw Niva Lothe.

Mannen har ifølge Lothe studert i Russland i et par år, og han og vennene han har fått i Lofoten fryktet at han kunne bli sendt tilbake.

Les også

 1. Russland sier ja til retur av asylsøkere i busser

  Russiske myndigheter går med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog, skal…
 2. KrF-Hareide: Usikker på om de returnerte får beskyttelse i Russland

  Ifølge statsminister Erna Solberg (H) har Norge tilbudt buss, men russerne krever at asysøkere som returneres fra…
 3. Bodde 24 år på mottak - nå er han død

  I nesten 20 år kjempet han for å få lovlig opphold i Norge. Mens det ble forberedt søksmål mot staten, døde asylsøkeren…
 4. Slik ble asyl-køen i Norge firedoblet i 2015

  Køen av asylsøkere i Norge er fire ganger så lang som for et år siden – men nå minker den for første gang på lenge.
 5. Asylinstruks skaper uro i UDI

  Regjeringens asylinnstramminger møter motstand innad i Utlendingsdirektoratet.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Buss med avviste asylsøkere passerte grensen til Russland

 2. Syrisk familie med autistisk datter kan bli sendt tilbake til Russland: – Vi er livredde

 3. Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket: - Kunne ikke sitte og se på

 4. Syriske flyktninger er blitt kasteballer i norsk-russisk «asylkrig»

 5. KrF-Hareide: Usikker på om de returnerte får beskyttelse i Russland

Fra andre aviser

 1. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Bergens Tidende
 2. Russland-returer i vinterkulda opprører

  Bergens Tidende
 3. Asylsøkere sultestreiker mot Russland-retur

  Aftenposten
 4. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Aftenposten
 5. Politiet: Personellmangel på russisk side stanset utsendninger

  Aftenposten
 6. Henter utviste asylsøkere tilbake til Storskog - der får de utlevert sykkel og må sykle tilbake til Russland

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder