BLIR IKKE NOE AV: Utenriksminister Jonas Gahr Støre dropper bokprosjektet. FOTO: FREDRIK SOLSTAD/ VG

Støre dropper omstridt bokprosjekt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre stanser bokprosjektet der han skulle være en hovedperson. UD skulle betalt 1 million kroner for utgivelsen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Støre viser til UDs anskaffelsesreglement når han overfor NTB begrunner hvorfor han dropper boken som journalist og forfatter Simen Ekern skulle skrive på oppdrag for UD.

- Jeg ser nå at i anskaffelsesreglementet i UD ligger det et viktig prinsipp der det skal være et konkurranseelement når vi rekrutterer hjelp utenfra. Vi inviterte tre forlag til å komme med tilbud, og valgte ett. Vi valgte ikke å ha konkurranse på forfatteren, men valgte en meget dyktig forfatter. Jeg ser nå at det etter anskaffelsesreglementet ville være riktig å ha et konkurranseelement, sier Støre til NTB.

Boken skulle ha vært en del av Refleks-prosjektet. Dette tiltaket skal stimulere til dialog om norske veivalg på det utenrikspolitiske området.

Opposisjonen har tidligere bedt Støre om å droppe UDs bokplaner.

- Det kan sikkert bli en kjempefin bok, men det er ingen oppgave for Utenriksdepartementet å finansiere eller sette i gang slike prosjekter, fortalte Fremskrittspartiets Morten Høglund til VG tirsdag.

Høglund er nå glad for at prosjektet stoppes.

- Dette er en klok beslutning. Det står respekt av at man nå har revurdert dette, og kommet til en annen konklusjon, sier Høglund til VG Nett.

Også Høyres utenrikspolitiske talskvinne Ine Marie Søreide, mener det er klokt av Støre å stanse prosjektet.

- Det er det eneste riktige å gjøre. Så håper jeg at statsråden nå har lært av dette, slik at vi unngår slike saker i fremtiden, sier Søreide.

Hun mener prosjektet aldri skulle vært igangsatt.

- Jeg registrerer at Støre bruker anskaffelsesreglement som begrunnelse for å stanse boken, men helt uavhengig av et brudd på reglementet, så er ikke dette et prosjekt man bør bruke skattebetalernes penger på, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder