NHH-forsker: DNBs toppledelse er ansvarlig

I DNBs egne retningslinjer heter det at de skal bekjempe
hvitvasking og andre uetiske handlinger. Nå må Rune Bjerke ta ansvar, mener flere eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det stormer rundt storbanken DNB etter avsløringen om at selskapets avdeling i Luxemburg i mange år har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene. Toppledelsen i Norge har avvist kjennskap til virksomheten, og beklaget.

Men tirsdag avslørte Aftenposten at flere DNB-topper kjente til virksomheten: Håkon E. Hansen, som nylig er utnevnt til daglig leder for DNB Private Banking, og Jarle Mortensen, divisjonsdirektør i DNB, er begge oppført som kontaktpersoner. I tillegg har konserndirektør Tom Rathke sittet i styret for DNB Luxemburg sammen med Hansen siden 2013.

Onsdag bekreftet næringsminister Monica Mæland (H) at hun i 2014 spurte om avdelingen hadde befatning med skatteparadiser. Da var svaret nei.

DNBs svar på avsløringen: - Skulle ikke etablert Seychellene-selskaper

– Her har alle bankens forsvarslinjer sviktet, og toppledelsen er ansvarlig, sier forsker og førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, Iver Bragelien, til VG.

– Siden banken selv sier at dette er virksomhet den ikke burde ha drevet med, er det noe som har sviktet internt. I DNBs egne konsernretningslinjer er det beskrevet tre forsvarslinjer mot uønsket adferd: I første linje ledelsen, i andre linje risikostyringen og i tredje linje internrevisjonen.

Det er to muligheter: Enten må alle forsvarslinjene ha sviktet. Eller så må alle involverte ha ment at dette var greit, sier Bragelien.

– Rune Bjerkes ansvar

Bragelien forsker på selskapsledelse. Han mener at uavhengig av hvem som visste hva i DNB, er det til slutt administrerende direktør Rune Bjerke som sitter med ansvaret.

Om han skal bli sittende i sin stilling etter avsløringene, er opp til styret.

– Banken har innrømmet at det er en forsømmelse at ingen i ledelsen har fanget opp det som har skjedd. Da er det opp til styret å avgjøre hvor alvorlig de mener at denne forsømmelsen er, sier han.

Professor på BI, Petter Gottschalk, mener Rune Bjerkes troverdighet uansett er svekket, og viser til at Kristin Halvorsen tok dette opp da hun var finansminister, i 2007. Allerede da ba hun DNB i et intervju med NRK om å avvikle praksisen med selskapsopprettelser.

Det skal også med at Finansdepartementet i dag sier til NRK at beskjeden som gikk fra byråkratene i Kristin Halvorsens departement ikke var at DNB skulle avvikle tilbudet – kun markedsføringen av det.

Kristin Halvorsen svarer til NRK at det ikke er noen tvil om at hennes mening var at hele tilbudet som kunne benyttes til skatteunndragelse skulle avvikles, og at DNB offentlig sa at de skulle gå gjennom hele saken.

Gottschalk mener styret i DNB nå bør fristille de to i ledelsen som visste om dette så lenge dette granskes.

– Når det gjelder Rune Bjerke, må han selv vurdere om han er egnet til å lede DNB i denne situasjonen. Etter mitt skjønn er han ikke det, og bør trekke seg.

Også korrupsjonsjeger Eva Joly plasserer ansvaret hos Rune Bjerke, uavhengig av hva han visste.

– Som påtalemyndighet i mange år tok jeg ut tiltale mot ledere i bedrifter hvor lastebilene kjørte med for glatte dekk. Det var ingen som trodde topplederne var ute og sjekket hva slags dekk lastebilene hadde, men det var deres ansvar. På samme måte er det Bjerkes ansvar at bankene ikke tilbyr ulovlige skjema. Det er ikke nok å argumentere for at man bare har samarbeidet med en legitim business. Det er hva selskapene i skatteparadisene blir brukt til som er ulovlig, sier Joly til Dagsavisen.

TOPPSJEF: Konsernsjef i DNB Rune Bjerke utenfor VG-huset mandag, da avsløringen ble kjent. Foto: Frode Hansen VG

Vil ikke kommentere

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra konsernsjef Rune Bjerke, men han vil ikke kommentere saken før DNBs interne granskning av saken er ferdig.

DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld vil heller ikke kommentere saken ut over det de allerede har gjort i pressemeldingen som ble sendt ut mandag.

– I pressemeldingen kommer det også frem at DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige, sa Westerveld til VG da pressemeldingen ble publisert.

Se pressemeldingen her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder