SUNT: Men slett ikke alle har tro på at null moms på frukt og grønnsaker er det riktige virkemiddelet for å få en sunnere befolkning. Foto: Tore Kristiansen , VG

Slik vil politikerne kjempe mot overvekt

Senterpartiets Kjersti Toppe ønsker å fjerne momsen på frukt og grønnsaker og innføre full moms på usunne matvarer.

 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

Samtidig som usunt kosthold seiler opp som den største livsstilsutfordringen vår, raser priskrigen på smågodt i butikkene før påske. Senterpartiet mener det må avgifter til for å bedre folkehelsen.

– Sukkeravgiften er så liten at det ikke har noen særlig effekt. Jeg har tro på at en kan bruke momssystemet mer aktivt. I dag betaler du like mye moms til staten om du kjøper et eple eller en cola, men det er ikke differensiert på om det sunt eller usunt. Hvorfor ikke ha full moms, 25 prosent, på usunn mat og heller null moms på det man er enige om at er usunt, sier Toppe.

VIL HA AVGIFTER: Helsepolitiker Kjersti Toppe, Senterpartiet. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Hun viser til at et samlet storting har sagt ja til målet om at man skal redusere forekomsten av livsstilsykdommer med 25 prosent in 2025, det samme målet som Verdens helseorganisasjon har.

– Må bli tøffere

– Jeg mener vi må bli mye tøffere på kostholdsområdet, vi må tørre å bruke såkalte regulatoriske tiltak som pris og plassering, sier hun.

Toppe mener funnene i FHIs rapport «Sykdomsbyrde i Norge», som ble presentert onsdag, er skremmende.

– Funnene er kjempealvorlige. Den største helseutfordingen vi har, slik jeg ser det, er at vi blir for overvektige og at vi gjør for lite for å forebygge. Frukt og grønt må tilbake igjen i skolen, men alt skal jo være personlig ansvar mener denne regjeringen, sier Toppe.

Tror ikke på lavere moms

NEI TIL MOMSKUTT: Helseminister Bent Høie (H). Foto: Roger Neumann , VG

Helseminister Bent Høie (H) har ingen tro på redusert eller fjernet moms på frukt og grønt.

– Vi ser at frukt- og grøntsalget går veldig bra opp nå, og det er en av de tingene hvor vi ser det er konkurranse mellom dagligvarebutikkene. Det fører til både bedre plass i butikk og at prisene går ned. Jeg har mer tro på konkurranse som virkemiddel for å sikre varige prisendringer enn bare redusert moms fra myndighetene, som ikke nødvendigvis vil gi varig prisreduksjon, sier han.

Torgeir Micaelsen, Aps helsepolitiske talsmann, har heller ikke tro på lavere moms på frukt og grønt.

– Dette er ingen god løsning. Da vi reduserte momsen på mat til 12 prosent i 2001, gikk vi tilbake til mer normale priser ganske raskt. Butikkjedene tilpasset seg og stakk av med det som skulle gi forbrukerne billigere mat. Kiwi har i årevis solgt frukt og grønt uten såkalt moms, så hvorfor bruke skattepenger til det når kjedene fint klarer presse prisen ned selv, sier Micaelsen til VG.

Husker du? Bondevik-regjeringen øker matmomsen

Matmomsen er i dag tilbake på 15 prosent.

Mat er spesielt

Politikerne har tidligere gått til krig mot alkohol og tobakk og snus gjennom økte priser og begrenset tilgjengelighet. Men helseministeren mener man ikke kan bruke den samme medisinen når det gjelder mat.

– Tobakk er farlig fra første bruk, men mat skal man ha. Det er snakk om å ha rette balansen totalt sett når det gjelder kosthold. I samarbeid med næringen bidrar vi til et sunnere kosthold for oss alle sammen, sier Høie og viser til myndighetenes samarbeid med matvarebransjen, det såkalte saltpartnerskapet, som skal få ned saltet i maten som produseres i Norge.

– Nå jobber vi med tilsvarende på mettet fett. Dette er frivillig, men næringen følger opp. Det neste vi skal ta opp på vårt møte før sommeren er sukker. Når det gjelder sukker, kan det være snakk om å redusere sukker fra produkter som man vanligvis ikke tenker på at det er sukker i. Som frokostblandinger og yoghurt, sier Høie.

Smågodtpriser sjokker ikke

NEI TIL MOMSKUTT: Aps Torgeir Micaelsen, her i stortingsdebatt. Foto: Bjørn Sigurdsøn , NTB scanpix

Produktplassering i butikk for sjokolade og smågodt vil også bli tatt opp. Men Høie er ikke sjokkert over dagens priskrig på smågodt.

– Nå er det snart påske og det er helt vanlig med slik priskrig. I påsken skal folk få kose seg og fylle opp påskeegget sitt. Jeg synes ikke dette er sjokkerende, sier Høie.

Micaelsen, i likhet med Høie, at man ikke kan bruke samme virkemidler på mat som på tobakk og alkohol.

– Der er den direkte sammenhengen så entydig og klar. På ulike matvarer er det avhengig av sammensetningen og mengden du spiser. Derfor er det mye mer krevende for oss polikere å ha et enkelt svar på hvordan det skal reguleres, sier Micaelsen.

Han klarer heller ikke å hisse seg opp over smågodt til 2,90 pr hekto.

– Det er hva du spiser mellom påske og jul som er viktig, sier Micaelsen.

Men Ap-politikeren mener noe av det viktigste man kan gjøre er å legge grunnlaget for gode vaner så tidlig som mulig.

– Vi bør gjeninnføre frukt og grønt i skolen og etablere et tilbud om enkel skolemat. Og daglig fysisk aktivitet for alle elever, sier han.

Mer om

 1. Senterpartiet (Sp)
 2. Mat og drikke
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Coop: Selger minst 2000 tonn smågodt på 14 dager

 2. Lavpriskjedene: Solgte 575 tonn mindre smågodt denne påsken

 3. Ny priskrig hos kjedebutikkene: Kundene hamstrer rekordbillig smågodt

 4. Pluss content

  Blir det ny smågodtkrig i påsken? Slanker smågodt-posen

 5. Eksperter om smågodt-priskrig under halloween: – Trist at vi igjen ser at godteri pushes på unger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder