Erna og Siv synker som stener

Isaksen stuper etter lærerstreik

Brende bedre likt enn Erna

ERNAS SVAKESTE LEDD: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, kulturminister Thorhild Widvey og klimaminister Tine Sundtoft er blant statsrådene med minst tillit i folket akkurat nå - og de fortsetter å falle. Foto:Montasje ved Anne Larsen,VG

Statsråder i fritt fall i ny VG-måling: Folket slakter Ernas favoritt-damer

Siv Jensen og Frp treffer bedre med sine statsråder enn Høyre og Erna Solberg - om vi skal tro folket.

 • Cato Husabø Fossen

Artikkelen er over fem år gammel

De fire statsrådene som kommer dårligst ut av VGs ferske tillitsmåling representerer alle Høyre.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, kulturminister Thorhild Widvey og klimaminister Tine Sundtoft segler sammen med EU-minister Vidar Helgesen opp som regjeringens svakeste kort.

Bare mellom 14 og 18 prosent av de spurte i VGs måling sier de har høy eller svært høy tillit til de fire.

Mens Vidar Helgesen ser ut til å ha snudd en negativ trend, fortsetter de tre kvinnene i bunn å falle i tillit sammenlignet med forrige måling fra april.

Ønsket seg høyere tall

– Jeg skulle ønske dette tallet var høyere, men det er jo utrolig mye støy på området jeg har ansvar for, så dette er nok noe jeg bare må leve med siden jeg har fått et oppdrag fra statsministeren, sier Thorhild Widvey.

– Det er viktig for en politiker å ha tillit blant velgerne, og jeg jobber hver dag for å gjøre meg fortjent til det. Klimapolitikk er komplisert og det tar tid å endre samfunnet sier klimaminister Tine Sundtoft.

Heller ikke fiskeriministeren legger skjul på at hun skulle ønsket seg et høyere tall.

– Men jeg må erkjenne at fiskeripolitikk ikke er kioskvelter i noen aviser og heller ikke et politikkområde som angår folk flest på samme måte som utdanning, helse og politi, sier Elisabeth Aspaker til VG.

Tallene viser hvor mange som oppgir å ha «høy» eller «svært høy» tillit til de ulike statsrådene. Resultatene for Widvey, Aspaker og Sundtoft ser du i bildet øverst i artikkelen. Foto: Grafikk:VG,

Siv ikke mest tillitsfulle Frp-er

VGs tillitsmåling er utført mandag denne uken. Få dager etter at finansminister Siv Jensen la frem sitt første statsbudsjett.

Frp-lederen faller tredje mest (4,1 prosentpoeng) på denne målingen og må se seg slått av sin egen justisminister Anders Anundsen (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) når det kommer til oppslutning i folket.

– Det er ikke et problem at Frp har mange dyktige statsråder som nyter stor tillit hos velgerne, sier Jensen.

FORBIGÅS AV SINE EGNE: Frp-leder Siv Jensen er ikke den Frp-eren i regjering som nyter størst tillit i folket. Foto:Terje Bringedal,VG

I VGs måling er det flere (35,9 %) som sier de har svært dårlig tillit til landets finansminister enn som svarer at de har høy eller svært høy tillit (28 %).

– Det er ikke et dårlig tall. Slike målinger svinger, sier Jensen til VG.

Blant sine egne står hun likevel fjellstøtt. 77,1 prosent av de som oppgir at de stemmer Frp har stor tillit til Jensen.

Tror lærerstreik slår ut

Også den andre partilederen i regjering, Erna Solberg, stuper i tillit. 5,1 prosent færre enn før sommeren har stor tillit til statsministeren.

– Jeg gleder meg over at så mange har tillit til den jobben jeg gjør. Det viktigste er ikke meningsmålinger om meg eller enkeltstatsråder, men at vi leverer det vi lovet velgerne sier Solberg til VG.

«Mange» er i dette tilfellet 40,9 prosent av de spurte. Med det havner Høyre-lederen så vidt foran sin egen nestleder og helseminister Bent Høie og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tallene viser utviklingen i andel som har høy eller svært høy tillit til de enkelte statsrådene sammenlignet med forrige VG-måling. Foto: Grafikk:VG,

Sistnevnte opplever tross et solid resultat det største fallet i tillit fra før sommeren, med en nedgang på 7 prosentpoeng. Det forklarer skolestatsråden med en mye omtalt lærerstreik.

– Vi har akkurat vært gjennom en lang lærerstreik, og det kan nok ha hatt en effekt. Vår kontakt med partene har foregått under radaren, og da er det ikke overraskende at noen mener vi ikke var aktive nok, sier Isaksen til VG.

Populær Brende unngår Erna-spørsmål

Den i regjeringen som får soleklart høyest oppslutning i VGs måling er utenriksminister Børge Brende.

Som på forrige måling er han den rundt Kongens bord folk har størst tillit til, men der han i april så vidt havnet foran Erna Solberg leder han nå med 7,9 prosentpoeng på statsministeren.

LITT SUPER: Høyres Børge Brende er i ferd med å gå Aps Jonas Gahr Støre i fotsporene som populær utenriksminister. Støre var lenge mer populær enn statsminister Stoltenberg og fikk tilnavnet «Super-Jonas». Foto:Johannes Worsøe Berg,VG

– Dette er hyggelig, og til inspirasjon for videre arbeid. Samtidig har jeg vært med lenge nok i politikken til å vite at denne typen målinger svinger, sier Brende til VG.

Utenriksministeren, som oppholder seg i Libya om dagen, velger ikke å svare på VGs spørsmål om hva han tenker om at flere har tillit til jobben han gjør enn til jobben statsministeren gjør.

Sjefen hans later derimot til å ta akkurat det med en klype salt.

– Jeg synes det er veldig bra at folk i likhet med meg er fornøyd med den jobben utenriksministeren gjør, sier Erna Solberg.

Les også

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Høyre (H)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Rett til bunns

 2. Tilliten til statsrådene stuper

 3. Her er folkets dom over regjeringen

 4. Folkets dom over statsrådene: Listhaug splitter Norge

 5. Skriver «gjennomført» bak ett punkt etter ett år: Klima-Tine: - Døm meg på dette

 6. Dette vet vi om regjeringskabalen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder