Frp-Hoksrud: Enklest med Høyre/Frp-samarbeid

Er mer enige med Høyre enn med sentrumskameratene

Dersom KrF og Venstre velger å forlate regjeringsforhandlingene, vil flere i Frp se på det som en mulighet - ikke en ulempe.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Sonderingene om en ny borgerlig regjering er inne i en høydramatisk sluttfase, der partitoppene har forlatt forhandlingsbordet og onsdag ettermiddag har møter med sine partiorganer.

Følg regjeringsdramaet i VGs direktestudio her .

Både Venstre og KrF påpeker at det er mange vanskelige saker, og som VG har skrevet er skepsisen stor til å gå i regjering med Frp - mye grunnet dyp uenighet om innvandringspolitikken.

Blå-blått best

Men det er en lang rekke med saker der de skarpeste skillelinjene går mellom nettopp Frp og sentrumspartiene. Derfor var mange profilerte Frp-ere, som tidligere partiformann Carl I. Hagen, ute før valget og sa at det klart beste alternativet for Frp ville være en blå-blå regjering.

Og flere er langt på vei enige med Hagen:

BAKSPILLER: Samferdselspolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, følger nøye med på sonderingene. Foto: NTB/Scanpix

- Jeg er ikke i tvil om at Høyre og Frp er mer enige enn Frp er med Venstre og KrF. Sånn jeg har sett det, er det enkleste om det er vi og Høyre. Dette sa jeg før valget, og derfor kan jeg gjenta det nå, sier samferdselspolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud til VG.

- Men partiet har hele tiden sagt at vi er åpne for å samarbeide med alle de ikke-sosialistiske partiene. Og det er enkeltsaker der Frp, Venstre og KrF samarbeider godt og er uenige med Høyre, slik som for eksempel til datalagringsdirektivet, fortsetter han.

Partileder Siv Jensen ville før valget ikke si hva slags regjering hun foretrakk før valget, og hun har også etter valgresultatet stått fast på to prinsipper:

Forhandlinger med alle fire partier, og at Frp sitte i regjering for å kunne støtte den.

På vei inn til Frps landsstyremøte onsdag ettermiddag spurte VG Siv Jensen om det vil gi Frp flere muligheter til å få gjennomslag dersom KrF og Venstre trekker seg, og fikk følgende kontante svar:

- Vi spekulerer ikke i sånt nå!

To-delt situasjon

Men VG er kjent med at mange i Frp ser to-delt på dagens situasjon:

* Trekker Venstre og KrF seg vil det bli en mindretallsregjering som må banke sakene gjennom i Stortinget.

* Samtidig vil det kunne bety at det blir mer gjennomslag for Frp-politikk.

VG er kjent med at flere sentrale Frp-ere føler at Frp er så mye nærmere Høyre enn Venstre og KrF at det ikke vil bli betraktet som noe stort tap om de to sistnevnte faller fra.

Oljekrangel

En av sakene der det er stor uenighet om er knyttet til mulig oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Her sier det seg selv at Høyre og Frp har et mer likt syn enn vi har med Venstre og KrF, og sammen med Ap har vi et veldig klart flertall på Stortinget for en konsekvensutredning, sier Oskar Grimstad, som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Frp.

- Hvordan stemningen i partiet for øvrig er, overlater jeg til partiledelsen å kommentere, fortsetter han.

Vil ha alle med

Kari Kjønaas Kjos som sitter i Helse- og omsorgskomiteen og er med i sentralstyret til Frp, sier hun fortsatt vil ha alle fire partier med - og at det er partiets offisielle standpunkt.

- Vi ønsker en bred borgerlig regjering, og det er en fordel om alle er med. Det er de partiet har sittet og forhandlet om siden valget. Stykker man det opp i enkeltsaker er det dessuten mange områder der vi er enige med Venstre og KrF, sier Kjos.

SIV-KAOS: Pressen flokket seg rundt Siv Jensen da hun forlot forhandlingene i Nydalen onsdag. Foto: Krister Sørbø/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder