ÅSTED: Obduksjonsrapporten viste at Joakim Ophaug Røksland (18) døde av stikkskader. Nå er bestekameraten (innfelt) dømt for drapet. Foto: PETTER EMIL WIKØREN/PRIVAT

20-åring dømt til 18 års forvaring for Mandal-drapet

En 20 år gammel mann er dømt til forvaring i 18 år for drapet på Joakim Ophaug Røksland (18) i Mandal i april i fjor.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kristiansand tingrett har ikke trodd på tiltaltes forklaringer om et angivelig alter ego eller hans påståtte psykotiske tilstand drapsdagen, skriver avisen Lindesnes.

Forvaringsdommen fra Kristiansand tingrett – som har en minstetid på tolv år – er i tråd med aktors påstand. Påtalemyndigheten la til grunn at 20-åringen var tilregnelig.

– Forbrytelsen er så alvorlig og graverende at det taler for at det er aktuelt med en forvaringsdom, sa aktor Beate Rullestad-Jansen da hun holdt sin prosedyre.

– Det er en nærliggende fare for at tiltalte vil begå nye straffbare handlinger. Det foreligger en gjentakelsesfare, fortsatte aktor Beate Rullestad-Jansen i sin prosedyre torsdag, før hun ba om at tiltalte dømmes til forvaring i 18 år med en minstetid på tolv år.

Har erkjent

20-åringen har erkjent at det var han som drepte kameraten 22. april i fjor, og i rettssaken var hovedspørsmålet om tiltalte var tilregnelig på gjerningstidspunktet.

DREPT: Joakim Ophaug Røksland (18). Bildet publiseres med tillatelse fra familien. Foto: PRIVAT

To av de tre sakkyndige har konkludert med at 20-åringen har en «uspesifisert ikke-organisk psykose».

Politiet: 19-åring planla massedrap på skole

Den tiltalte forklarte at han hadde vært syk og under kontroll av en stemme i hodet på den tiden drapet fant sted, mens Rullestad-Jansen i sin prosedyre sa at de mener tiltalte var tilregnelig, noe retten sa seg enig i.

Drapet skjedde om formiddagen onsdag 22. april i fjor. 18 år gamle Røksland ble teipet fast og stukket en rekke ganger i hodet, halsen og overkroppen med bajonett og machete. 18-åringen døde til slutt av forblødning.

Blir anket

– I denne saken mener jeg at forbrytelsen er så alvorlig og graverende at det taler for at det er aktuelt med en forvaringsdom. Da ser jeg hen på det som utløser drapet. Det er ikke store ting som har utløst dette, sa aktor i sin prosedyre og la til at tiltalte er så farlig at det alene underbygger forvaring.

Les også: – De var som brødre

Dommen blir anket.

– Jeg har rådet min klient til å anke på stedet. Det er høyst uvanlig å idømme forvaring for en ung førstegangsforbryter, tross alvorlighetsgraden i saken, sier 20-åringens forsvarer, Gøran Møller Christiansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder