Hans-Christian Gabrielsen på vei mot toppjobben i LO

SIER NEI TAKK: Leder av Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, sier at hun ikke er kandidat til LO-lederjobben. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: ,

Sundnes sier nei til å bli LO-leder

Leder i Handel og Kontor i LO, Trine Lise Sundnes (45) sier i dag at hun ikke er kandidat til å overta som LO-leder etter Gerd Kristiansen. Hun peker på Hans-Christian Gabrielsen (47).

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg har bestemt meg for å gå ut og bekrefte at jeg ikke er lederkandidat i LO. Jeg ønsker å bygge opp Handel og Kontor til å bli det ledende forbundet innen service-sektoren i Norge og vil prioritere det. Så ser jeg at vi allerede har en svært god kandidat til å ta over etter Gerd: Jeg mener Hans-Christian Gabrielsen vil bli en veldig god LO-leder.

Han er i dag 2. nestleder i LO.

– Du lanserer ham?

– Ja, det har jeg ingenting imot.

– Han ligger an til å bli valgt?

– Ja, jeg kan ikke se noen annen kandidat og jeg mener han har de kvaliteter som skal til for å utvikle LO i fremtiden. Jeg ser på dette som en vinn-vinn-situasjon:

– Jeg vet at vi gjennom Hans-Christian får en god LO-leder, samtidig som jeg får anledning, hvis landsmøtet i forbundet ønsker det neste år, til å bygge en stor organisasjon innen en rekke service-områder.

Rart i LO

Det virker for de fleste ganske rart, men det Sundnes sier i dag, gjør at det allerede nå i praksis er avgjort hvem som blir ny leder i LO når Gerd Kristiansen går av for 60-årsgrensen i 2017.

Årsaken er at det knapt noen gang har kommet folk utenfra og vunnet ledervalget i LO. Det nærmeste en kommer de siste tiårene er da Yngve Hågensen i 1989 ble LO-leder, mot blant annet Gro Harlem Brundtlands vilje.

Hågensen var den gang LO-sekretær – som sant nok gjorde at han var del av ledelsen – men opprykket var uvanlig.

Og de som kjenner LO fastslår at det i dag ikke finnes andre aktuelle kandidater enn Gabrielsen, når den fremste mulige motkandidaten, Trine Lise Sundnes, ikke bare trekker sitt kandidatur, men også peker på Gabrielsen.

1. nestleder Tor Arne Solbakken går også av for aldersgrensen om to år.

Gabrielsen er forsiktig

Selv er Gabrielsen ydmyk og forsiktig:

KLAR FAVORITT: Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Vi har en særdeles dyktig LO-leder som jeg er svært heldig å få jobbe tett sammen med - både i politikken og ute blant våre 910.000 medlemmer. Utfallet av LO-kongressen i mai 2017 er det for tidlig å si noe om nå, sier han:

– Jeg er først og fremst opptatt av å gjøre en best mulig jobb i den posisjonen jeg har i dag. Spekulasjoner kan andre ta seg av. Nå har vi fullt fokus på tariffoppgjørene og på å forsvare medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår, med en regjering som stadig angriper vanlige arbeidsfolks rettigheter.

Gabrielsen kommer fra det største LO-forbundet i privat sektor, Fellesforbundet.

Det er bare et forbund som egentlig kan stikke kjepper i hjulene for ham: Fagforbundet med nesten 340.000 kommunalt ansatte medlemmer er så store i LO (Fellesforbundet er nest størst med rundt 150.000 medlemmer).

Signalene er at Fagforbund-leder Mette Nord også mener Gabrielsen er den naturlige kandidaten, men hun vil ikke vise kortene ennå.

– Han er en god kandidat, men det er fortsatt over to år igjen til kongressen og vi skal gjennom diskusjoner i vårt forbund når den tid kommer, sier Nord.

– Vi skal vokse

Sundnes er offensiv selv om hun hopper av lederdiskusjonen.

– Handel og Kontor er i dag LOs tredje største forbund, med over 68 000 medlemmer, etter Fagforbundet og Fellesforbundet. Det er godt kjent at vi organiserer ansatte innen dagligvare og butikker, men det er nok mindre kjent at vi er en sentral arbeidstaker-organisasjon innen byggenæringen, spedisjon og bank og finans, hvor vi organiserer kontoransatte. Vi skal satse og vokse, sier Sundnes.

– Pratet du med Fagforbund-leder Mette Nord før du tok beslutningen?

– Nei, jeg vil ha Hans-Christian som leder, så det var ikke noe poeng. Vi trenger Hans-Christian så til de grader som LO-leder fra 2017, for å få støtte for vårt forbunds satsning for å bli et stort forbund i privat sektor.

Hun sier at en av årsakene til at hun velger å gå ut nå for å fortelle at hun ikke er LO-lederkandidat, er at det er på tide å fjerne usikkerheten i eget forbund.

– Noe av årsaken til at jeg velger å gå ut nå, er fordi det begynner å nærme seg forbundets landsmøte neste år og det er på tide å si ifra at jeg ønsker å lede og utvikle forbundet videre. Vi har en flott stab som jeg gleder meg til å jobbe med for få til det løftet vi ønsker, sier Sundnes.

Mer om

 1. Landsorganisasjonen (LO)
 2. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Den nye LO-sjefen sier nei til EU

 2. Her er den nye LO-lederen

 3. Den nye LO-sjefen roses av NHO

 4. Tvinger LO til olje-nei i Lofoten

 5. Den nye LO-sjefen sier nei til EU

Fra andre aviser

 1. Gabrielsen bekrefter LO-kandidatur

  Aftenposten
 2. Sundnes sier nei til LO-toppjobben

  Fædrelandsvennen
 3. Kvinnekamp om plassen i LOs nye ledelse

  Aftenposten
 4. LOs neste leder ber om samling

  Bergens Tidende
 5. Hans-Christian Gabrielsen favoritt til å bli ny LO-leder

  Fædrelandsvennen
 6. LO-kongressen kan komme til å nei til oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no