OMSTRIDT: DAB skal ta over når FM-nettet etter planen slukkes region for region gjennom 2017. Foto: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX

Rapport: DAB-bilradioer lette å hacke

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarer i en ny rapport om at det er relativt lett å hacke en bil med DAB-radio og dermed sette viktige funksjoner ut av spill.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rapporten fra direktoratet som skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet, ble overlevert Justisdepartementet fredag, skriver NRK.

Der står det:

– Enheter i DAB-nettverket kan være sårbare for hackerangrep. Eksempelvis tyder informasjon på at det vil være relativt enkelt å produsere en egen DAB-sender som kan brukes til å sende en ondsinnet kode til bilradioer. Ettersom radioen gjerne er koblet til resten av bilens nettverk, kan hackeren sette kritiske funksjoner ut av spill.

Les også: Tusen DAB-klager på to uker

NCC Group har testet om det er mulig å hacke en bil via DAB-radioen. De klarte blant annet å ta kontroll over bilens bremser via DAB-nettverket.

Direktøren Cecilie Daae i DSB sier man vet for lite og bekrefter at kan være en sårbarhet.

– Dersom det er mulig å hacke, vil konsekvensene være store og alvorlige. Man kan forstyrre signalene til hele befolkningen. Derfor må dette utredes nærmere.

VG-kommentar: Hele Norge er skremt til å kjøpe avleggs radioer

Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal mener uttalelsene er bekymringsfulle og vil se nærmere på rapporten.

Etter planen skal slukkingen av FM-nettet starte fra 11. januar 2017. Stortinget skal stemme over stengingen førstkommende tirsdag, og Frp har varslet at de vil fremme et forslag om å stoppe stengingen.

Stor test: De beste DAB-radioene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder