VEDVARER: Veireno kan ikke love noen løsning de neste fire ukene. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Søppelkrisen i Oslo: Varsler fire nye uker med problemer

Mandag forklarte Oslos nye søppeltømmere hvordan det gikk galt og hvor lenge det skal vare.

Forrige fredag skrev VG hvordan Oslos nye søppeltømmere enda en gang sakket akterut, og at søppelbergene i hovedstaden vokste. På mandag viste det seg at ekstrainnsats over helgen hadde fungert, og at kommunen hentet inn like mye som normalt.

Det betyr at etterslepet på rundt 1800 tonn forblir uendret.

Leste du denne? Osloboere gir opp – betaler andre for å gjøre kommunens jobb

BEKLAGER: Direktør i Renovasjonsetaten Pål Sommernes. Foto: Trond Solberg VG

Fire nye uker

Renovasjonsdirektør Pål Sommernes tar situasjonen i Oslo på alvor.

– La det være helt klart, både vi og Veireno ønsker å lykkes med dette. Renovasjonsetaten beklager på det sterkeste den situasjonen vi er i i dag, overfor de som er rammet, sier Sommernes.

Det var den 3. oktober at Oslo fikk nye søppeltømmere fra selskapet Veireno. Det betyr at innkjøringsperioden på restavfall på seks uker er over, og at normal drift skulle vært i gang. Slik ble det ikke, og i en fersk situasjonsrapport varsler Veireno fire nye uker med problemer med innhentingen.

Sint? MDG-Lan vil ikke gi prisavslag etter søppelkaoset

Samtidig setter de inn store ressurser for å komme i rute. Til sammen tolv ekstra søppelbiler med mannskap settes inn i dag. Åtte av disse er Veirenos, fire tilhører kommunen. Søppelkjøring i helgene fortsetter også.

Regningen for ekstrabemanningen tar Veireno.

Kontrakten skal følges

– Vi har vært helt klare hele veien. Kontrakten skal følges. Etter at innkjøringsperioden nå er over kan vi slå fast at dette ikke er akseptabelt. Det skal ikke være slik, og vi har begynt å gå til noen av de stegene kontrakten tillater oss, for å løse dette så fort som mulig, sier Sommernes.

Fra før er det kjent at Veireno har fått dagbøter for manglende henting.

Også kommunen har hatt ekstrautgifter som ikke uten videre kan fordeles etter kontrakten. Dette inkluderer overtid for å ta imot søppel i helgene, samt overtid for å ta imot de nesten 14 000 klagene som kom de fem første ukene.

Kommunen har også hyret inn seks vikarer for å behandle klager, skriver nettavisen Fri fagbevegelse.

Hvem som tar disse ekstrakostnadene må vurderes når søppeltømmingen skjer i en normalsituasjon.

Dette er en pølse i slaktetiden. Sammenlignet med summene vi sparer inn tror vi Oslos innbyggere uansett vil være fornøyde, sier direktør Sommernes.

Så du denne? Den nye søppelbilen sto bom fast i skiløypa

Kan ikke love noe

Kontrakten skal etter planen oppfylles med rundt 60 biler og kjøring fem dager i uken. Fra denne uken av kjører enda 12 biler, og helgene tas i bruk.

Når man er kommet inn i en såkalt normalsituasjon kan ingen gi noen løfter om. Heller ikke når etterslepet er borte fra hovedstaden.

– Vi har nå lært å ikke love mer enn vi kan holde, men det er selvsagt noe vi jobber med å få til så fort som mulig, sier direktør Sommernes.

Når det kommer til papiravfall er innkjøringsperioden dobbelt så lang. Også her er det store problemer, og kommunen sier de prioriterer dette arbeidet.

Mindretall står bak problemene

I rapporten beskriver Veireno utfordringer de har hatt etter at de tok over anbudet den 3. oktober. Da var det år siden de vant anbudet, og det ble klart at de skulle ta over driften i hele Oslo.

Problemene inkluderer:

• Helt nye ruter

• Manglende erfaring blant ansatte

• Ny teknologi

• Problemer med skiftarbeid

• Nesten 8000 forskjellige nøkler som skal settes i rekkefølge

I rapporten kommer det også fram at Veireno mener 17 % lagene som kjører ruter i Oslo står bak omtrent 50 % av problemene.

Klagestorm de første ukene: Så fortsatte det

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder