IS-KVINNER: Den 28 år gamle etnisk norske Levanger-kvinnen (venstre) ble enke i Syria i mars. Den norsk-marokkanske 20-åringen var den tredje fra samme klasse som reiste til Syria i fjor og har i dag status som terrormistenkt av PST. Foto:PRIVAT,

Her er de norske kvinnene i Syria

Se oversikt nederst i saken

Det er en myte at IS-kvinnene kun er passive «jihadistbruder», mener forskere. PST frykter de er aktive i rekrutteringen av nye kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oppunder 600 kvinner fra vesten skal ha reist til Syria for å slutte seg til terrorgruppen Islamsk stat (IS).

Av disse finnes det rundt ti norske. VG kjenner identiteten til ni av disse.

Når kvinner passerer grensen til «Sham», det historiske kalifatet som lå i stor-Syria IS hevder de nå har gjenopprettet, har de nådd et «point of no return».

Av de 600 kvinnene, er det trolig kun en håndfull som har kommet seg ut igjen ettersom kvinner er avhengig av menn for å kunne bevege seg over større områder.

Se nederst i saken for oversikt over de ni norske IS-kvinnene!

(Saken fortsetter under bildet!)

KVINNEBRIGADE: Dette er et av flere propagandabilder som ble sluppet av IS for å vise fram sin kvinnelige moralbrigade. Foto:,

Frykter nyrekruttering

Spørsmålet er også i hvilken grad de faktisk ønsker seg ut igjen, framfor heller å overbevise venninner der hjemme om i stedet å komme til dem.

VG får opplyst at PST frykter at norske kvinner som har sluttet seg til IS og bosatt seg i Syria aktivt jobber for å rekruttere andre kvinner fra Norge.

Dette er imidlertid ikke noe sikkerhetstjenesten ønsker å kommentere spesifikt.

– Generelt kan jeg si at ISIL har vist seg å være flinke på propaganda og det finnes eksempler på skreddersydde fremstøt som retter seg mot ulike grupper, blant annet kvinner, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Blant annet har det offisielle IS-magasinet Dabiq hatt egne seksjoner for «Søstrene i Den islamske staten».

IS har også opprettet Al-Khansaa-brigaden, et kvinnelig moralpoliti som straffer kvinner som ikke etterlever de strenge sharia-lovene.

Bilder og videoer av disse kvinnene som trener med våpen har blitt publisert, men det er ukjent om norske kvinner har tilknytning til brigaden.

DREPT I SYRIA: Thom Alexander (24) fra Halden sluttet seg til terrorhæren

(Saken fortsetter under bildet!)

I SYRIA: De to norsk-somaliske søstrene fra Akershus (20 og 17 år) reiste til Syria høsten 2013. Ifølge familien vil de hjem til Norge. Foto:PRIVAT,

Klassevenninnene fra Oslo

Denne uken fortalte VG historien om tre jenter (20) som hadde gått i samme klasse på en ungdomsskole på Oslo øst, og som én etter én i løpet av 2014 forlot Norge for å slutte seg til IS.

Den første skal ha reist i juni, neste i oktober, før en nå terroretterlyst norsk-marokkansk kvinne dro i desember.

Det er ikke kjent med hva slags rolle klassevenninnene har hatt overfor hverandre med tanke på avgjørelsen om å reise, men de er beskrevet som nære venner og VG har funnet profiler på sosiale medier som fortsatt er aktive.

Etter det VG kjenner til var målet til klassevenninnene å leve som koner i terrorkalifatet, slik det som regel alltid er for kvinner som reiser til Syria.

Det finnes også eksempler på at par reiser sammen fra Norge og inn i Syria, deriblant et etnisk norsk ektepar fra Nord-Trøndelag – der oppfatningen er at kvinnen i forholdet var pådriveren for reisen inn i Syria.

(Saken fortsetter under bildet!)

KONVERTERTE: Dette bildet er trolig tatt julen 2011 da Levanger-kvinnen (28) og kjæresten (27) gjennom flere år giftet seg i Egypt. Nå er han død og hun i Syria. Foto:PRIVAT,

– Mer enn «jihadistbruder»

I en ny forskningsrapport fra Kings College i London, basert på omfattende analyser fra kvinnenes aktiviteter på sosiale medier, hevdes det at ideen om at kvinnene reiser for å leve underdanige liv som «jihadistbruder» er en grov forenkling.

Rapporten «’Till Martyrdom Do Us Part – Gender and the ISIS Phenomenon» peker derimot på at årsakene til at kvinner gjør «hijra» – hellig reise til kalifatet – er mange og sammensatte.

Den underslår ikke at oppgaven til kvinnene først og fremst er å være en god kone og føde barn, men den hevder også at de spiller aktive roller i spredning av propaganda og rekruttering av andre kvinner via internett.

En opplevelse av isolasjon i vesten som muslim og at muslimer forfølges over hele verden, samt synet på IS-kalifatet som et utopisk samfunn og ønske om søsterskap og tilhørighet, er blant årsakene til at kvinner reiser, ifølge forskerne.

Ikke minst: Romantiseringen av livet i det såkalte kalifatet og av livet som enke etter en mann som har lidd martyrdøden.

JIHADISTEKTESKAPET: Norske Abu (23) ble drept og russiske Diana (18) sprengte seg

(Saken fortsetter under bildet!)

PARALLELL: Historien VG har fortalt om de tre norske skolevenninnene minner om saken der tre britiske skolejenter på 15-16 år nå i februar dro fra London og Syria. Her er de fanget opp av et overvåkningskamera før de tok fly til Tyrkia. Foto:Metropolitan Police,Ap

«IS-feminismen»

Men rapporten nevner også det de kaller en «skrudd» feminisme, og sikter til at IS-kvinner fremstilles som verdifulle og sterke i kalifatsamfunnet, noe som settes opp i kontrast mot livet i vesten.

Et typisk eksempel er når en kvinne laster opp et bilde i sosiale medier av en løvinne og løve etter å ha giftet seg med en jihadist.

Den symbolske betydningen blir at det å gifte seg og støtte en IS-kriger er en handling som virker «empowering» og myndiggjørende for kvinner.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Myk fremstilling

Anne Birgitta Nilsen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, forsker for tiden på Facebook-aktiviteten til europeiske kvinner som vil slutte seg til IS.

Hun peker på hvordan kvinner som befinner seg i Syria gjerne viser

fram livet på en positiv måte gjennom bilder tatt ved elven Eufrat i IS-hovedstaden Raqqa og «myke» dagligdagse gjøremål.

– De brutale videoene vi ser mediene er rettet mot «fienden» i vesten. Kvinnene som er der nede henvender seg til hverandre og kvinner i Europa på helt andre måter og brutaliteten avfeies som propaganda, sier Nilsen.

NI NORSKE KVINNER I SYRIA

VADSØ-KONA (20)

Den første av tre klassevenninner som skal ha reist til Syria i juni 2014 for å leve med en mann fra Vadsø som nå er fremmedkriger.

Ulike kilder opplyser til VG at de er blitt foreldre og de har også lagt ut bilder av et jentebarn i sosiale medier.

Kom til Norge som flyktning.

FARLØS KVINNE (20)

Den andre av tre klassevenninner som skal ha reist til Syria i oktober 2014.

Opplyser til personer i Norge at hun har giftet seg og er gravid, men at hun er i hjemlandet sitt.

Kom til Norge som flyktning.

Faren døde mens hun fortsatt var i barneårene.

NORSK-MAROKKANSK KVINNE (20)

Den tredje av tre klassevenninner som skal ha reist til Syria i desember 2014.

Opplyser på sosiale medier at hun giftet seg kort tid etterpå.

I februar ble det kjent via svenske medier at PST hadde sendt ut et varsel via Interpol der de fryktet at hun ville gjennomføre en selvmordsaksjon – noe hun selv har avvist overfor VG,

Har i dag status som terrormistenkt av PST.

STORESØSTER (21) OG LILLESØSTER (17)

Reiste til Syria i oktober 2013.

Norsk-somalisk bakgrunn.

Familien mener de blir holdt i Syria mot sin vilje, og faren har vært i landet uten å lykkes i få døtrene ut.

Skrev hjem etter avreise: «Muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe»

ETNISK NORSK KVINNE (28)

Konvertitt fra Levanger i Nord-Trøndelag.

Reiste sammen med ektemannen (27), også han fra Levanger, inn i Syria i august 2014.

Ektemannen ble meldt drept i mars.

NORSK-PAKISTANSK KVINNE (23)

Fra Bærum.

Markerte seg i offentligheten med en konservativ tolkning av islam før hun reiste.

Skal i Syria ha giftet seg med IS-rekrutten Bastian Alexis Vasquez (25) fra Skien og fått barn med ham, ifølge Dagbladet.

NORSK-PAKISTANSK KVINNE (25)

Fra Oslo.

Studerte IT på Høgskolen i Oslo og oppga at hun var interessert i foto og fotball.

OSLO-KVINNE (29)

Ubekreftet etnisk opphav.

Skal ha vært i et forhold med en Syria-farer som ble drept i kamp.

På en Instagram-konto helt fri for religiøse innslag fremstår hun som en kvinne med venner og et sosialt uteliv, men det er over to år siden sist noe ble lagt ut på den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder