SVENSK: Bilde av hannulven som ble felt i Sykkylven 5. juni i 2014. Den kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige.
SVENSK: Bilde av hannulven som ble felt i Sykkylven 5. juni i 2014. Den kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige. Foto:Foto: Thomas Rødstøl/Statens naturoppsyn.,

På vandring i Skandinavia: Ulver fødes i Sverige  - skytes i Norge

INNENRIKS

TRONDHEIM (VG) I årene 2013 og 2014 ble 30 ulver drept i Norge. Bare én av dem var født i Norge. De andre var svenske ulver på vandring vestover.

  • Tor-Hartvig Bondø
  • Linn K. Yttervik
Publisert: Oppdatert: 06.03.15 10:44

De fleste ulvene som vi kjenner skjebnen til, er skutt som skadefelling i saueområder, på lisens eller blitt drept i ulykker. Mandag starter Sør-Østerdal tingrett behandlingen av en sak der seks menn er tiltalt for å ha jaktet ulv ulovlig.

Gjennom det skandinaviske ulveprosjektet, Skandulv, har finske, svenske og norske forskere god oversikt over den skandinaviske ulvestammen.

100 drept ulovlig

Hver vinter spores ulvene i sine forskjellige revir. På snøen kan forskerne se om alfadyrene – lederulvene – markerer revir. Ved hjelp av sporsnøen kan de også danne seg et bilde av hvor mange valper som er født hver vinter.

To funn trer helt tydelig frem av forskningen: Hvordan vandringsmønsteret til unge ulver ser ut, og at i alle frem til i fjor vinter har halvparten av lederulvene i revirene i Norge hatt en tendens til å forsvinne.

Frem til 2011 oppsummerte en rapport at 100 ulver var drept illegalt i Norge og Sverige.

– Vi ser at unge ulver som forlater sitt føderevir helst vandrer inn mot sentrum av bestanden, som er i Sør-Sverige, hvor det er tettest med ulv. Mange av dem fortsetter vandringen, sannsynligvis fordi de ikke finner et ledig revir eller en partner, og ender derfor ofte opp i grenserevir eller i nabolandet, forklarer Morten Kjørstad.

Samler data

Han er leder for Rovdata, som er en uavhengig leverandør av overvåkningsdata og bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.

Dataene viser at mens svenske ulver drar vestover, leder sporene av norskfødte ulver østover.

Den ene svenske ulven som ble drept så langt vest som i Sykkylven, viste seg å være en genetisk viktig ulv fra Tivedenreviret. Den var avkom etter finsk/russiske innvandrere til Nord-Sverige.

Vinteren 2014 satte forskerne GPS-halsbånd på en syv måneder gammel valp i Julussareviret. Åtte måneder senere ruslet denne ulven rundt i Nord-Finland, mer enn 1000 kilometer i luftlinje unna sitt føderevir.

Mye tyder på at ulven som ble skutt på reveåtet i Åmot 14. mars i fjor var på vandring vestover. Den var født i Tansenreviret – ikke langt unna VM-løypene i Falun. Da den ble skutt var allerede en bror av den skutt etter skadefelling i Vegårshei (6.11.13).

To andre brødre ble skutt ved skadefelling i Tynset og Rendalen i løpet av året, før en femte bror ble påkjørt av bli og drept i Hægebostad i Vest-Agder.

Transen-ulven som ble skutt på reveåtet i Åmot, var i eller like ved det såkalte Letjenn-reviret. Det ligger sør for Rena, mens Julussa-reviret nå har flyttet seg på nordsiden av Rena.

Forsvinner

I begge disse revirene har forskerne sett lederulvene (alfa-dyrene) forsvinne år etter år.

Normalt lever ulvene i lange parforhold. Bare lederhann og lederhunnen i familiegruppen formerer seg, men i Julussareviret nord før Rena, ble lederhannen byttet ut i 2010, 2011 og 2012.

Siden har det vært samme par.

I Letjennreviret ble lederhannen borte etter yngling i 2012. I Letjenn har det vært en ulvefamilie siden 2012. De to første årene ble det registrert en ny valp. I april 2014 – en måned etter politiaksjonen – ble det igjen yngling. Dette året registrerte forskerne fem nye valper i Letjenn.

Her kan du lese mer om