SVENSK: Bilde av hannulven som ble felt i Sykkylven 5. juni i 2014. Den kom fra det genetisk viktige Tiveden-reviret sør i Sverige. Foto:Foto: Thomas Rødstøl/Statens naturoppsyn.,

På vandring i Skandinavia: Ulver fødes i Sverige  - skytes i Norge

TRONDHEIM (VG) I årene 2013 og 2014 ble 30 ulver drept i Norge. Bare én av dem var født i Norge. De andre var svenske ulver på vandring vestover.

 • Tor-Hartvig Bondø
 • Linn K. Yttervik

Artikkelen er over fem år gammel

De fleste ulvene som vi kjenner skjebnen til, er skutt som skadefelling i saueområder, på lisens eller blitt drept i ulykker. Mandag starter Sør-Østerdal tingrett behandlingen av en sak der seks menn er tiltalt for å ha jaktet ulv ulovlig.

Gjennom det skandinaviske ulveprosjektet, Skandulv, har finske, svenske og norske forskere god oversikt over den skandinaviske ulvestammen.

100 drept ulovlig

Hver vinter spores ulvene i sine forskjellige revir. På snøen kan forskerne se om alfadyrene – lederulvene – markerer revir. Ved hjelp av sporsnøen kan de også danne seg et bilde av hvor mange valper som er født hver vinter.

To funn trer helt tydelig frem av forskningen: Hvordan vandringsmønsteret til unge ulver ser ut, og at i alle frem til i fjor vinter har halvparten av lederulvene i revirene i Norge hatt en tendens til å forsvinne.

Frem til 2011 oppsummerte en rapport at 100 ulver var drept illegalt i Norge og Sverige.

SAMLER DATA: Morten Kjørstad, leder i Rovdata. Foto:Thor Nielsen,VG

– Vi ser at unge ulver som forlater sitt føderevir helst vandrer inn mot sentrum av bestanden, som er i Sør-Sverige, hvor det er tettest med ulv. Mange av dem fortsetter vandringen, sannsynligvis fordi de ikke finner et ledig revir eller en partner, og ender derfor ofte opp i grenserevir eller i nabolandet, forklarer Morten Kjørstad.

Samler data

Han er leder for Rovdata, som er en uavhengig leverandør av overvåkningsdata og bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.

Dataene viser at mens svenske ulver drar vestover, leder sporene av norskfødte ulver østover.

Den ene svenske ulven som ble drept så langt vest som i Sykkylven, viste seg å være en genetisk viktig ulv fra Tivedenreviret. Den var avkom etter finsk/russiske innvandrere til Nord-Sverige.

Vinteren 2014 satte forskerne GPS-halsbånd på en syv måneder gammel valp i Julussareviret. Åtte måneder senere ruslet denne ulven rundt i Nord-Finland, mer enn 1000 kilometer i luftlinje unna sitt føderevir.

Mye tyder på at ulven som ble skutt på reveåtet i Åmot 14. mars i fjor var på vandring vestover. Den var født i Tansenreviret – ikke langt unna VM-løypene i Falun. Da den ble skutt var allerede en bror av den skutt etter skadefelling i Vegårshei (6.11.13).

To andre brødre ble skutt ved skadefelling i Tynset og Rendalen i løpet av året, før en femte bror ble påkjørt av bli og drept i Hægebostad i Vest-Agder.

Transen-ulven som ble skutt på reveåtet i Åmot, var i eller like ved det såkalte Letjenn-reviret. Det ligger sør for Rena, mens Julussa-reviret nå har flyttet seg på nordsiden av Rena.

Forsvinner

I begge disse revirene har forskerne sett lederulvene (alfa-dyrene) forsvinne år etter år.

Normalt lever ulvene i lange parforhold. Bare lederhann og lederhunnen i familiegruppen formerer seg, men i Julussareviret nord før Rena, ble lederhannen byttet ut i 2010, 2011 og 2012.

Siden har det vært samme par.

I Letjennreviret ble lederhannen borte etter yngling i 2012. I Letjenn har det vært en ulvefamilie siden 2012. De to første årene ble det registrert en ny valp. I april 2014 – en måned etter politiaksjonen – ble det igjen yngling. Dette året registrerte forskerne fem nye valper i Letjenn.

Les også

 1. Ulv påkjørt av bil i Hedmark

  En ulv døde lørdag kveld da den ble påkjørt av en bil på fylkesvei 206 på Sønsterud i Hedmark.
 2. Ulvesaken i Østerdalen: Hovedtiltaltes advokat: 
  – Visste ikke at han skjøt en ulv

  ELVERUM (VG)  Han skjøt ulv, men trodde det var enda en rev. Nå risikerer han og fem andre jegere flere år i fengsel i…
 3. Se, her lusker Oslo-ulven

  Denne filmsnutten viser med all sannsynligheten enten Fenris eller Frøya som lusker forbi et viltkamera i Østmarka den 6.
 4. Genetisk viktig ulv skutt

  Her er ulven som kunne bidratt til at den skandinaviske ulvestammen blir mindre i slekt enn søsken.
 5. Her er Oslos ulvevalper

  På disse fotografiene skimter du sannsynligvis fire ulvevalper som er født i Østmarka tidligere i år.
 6. Politiaksjon mot ulovlig ulvejakt i Hedmark

  Økokrim og Hedmark politidistrikt har gått til aksjon mot til sammen tolv personer som antas å være knyttet til ulovlig…
 7. Pågrep 12 jegere for ulovlig ulvejakt
  - siktet etter «mafia-paragrafen»

  HAMAR (VG/Østlendingen) Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter at 12 jegere i dag ble siktet for ulovlig…
 8. Ulv skutt i Iveland i Aust-Agder

  En hannulv på 42 kilo ble skutt i Iveland i ettermiddag.

Mer om

 1. Ulv
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. Nå åpner Helgesen for å skyte ulv

 2. Dobling i antall helnorske ulv

 3. Karl Håkon støtter de tiltalte i ulverettssaken: «Ekte mannfolk skyter ulv»

 4. Ulvesaken i Østerdalen: Hovedtiltaltes advokat: 
  – Visste ikke at han skjøt en ulv

 5. Pluss content

  Ulvejegeren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder