STRANDET: Brødrene Peder og Anders Nyeggen kom seg ikke hjem da busselskapet krevde pass. Søndag kveld møtte de VG på Oslo bussterminal. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen VG

Anders (18) og Peder (18) hadde ikke pass - fikk ikke bli med Nettbuss hjem

Brødrene måtte bli en ekstra natt i Danmark fordi Nettbuss ikke ville ta dem med uten pass.

  • Maria Knoph Vigsnæs
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Anders og Peder Nyeggen (18) skulle reise hjem lørdag, etter flere dager på Roskilde-festivalen i Danmark.

Men selv om de hadde bestilt billetter, fikk de ikke bli med bussen hjem. Årsak: De hadde ikke med seg passene sine.

– Vi var veldig mange i samme situasjon. Bare på den ene bussen ble 50 unge avvist fordi de ikke hadde med seg pass, sier Peder Nyeggen.

– Folk var helt fra seg, og mange la seg til å sove ute på madrasser på togstasjonen i København, forteller tvillingbroren Anders Nyeggen.

– Fikk ikke informasjon

VG møtte dem på Oslo Bussterminal søndag kveld – ett døgn etter at de opprinnelig skulle vært hjemme.

Ingen i vennegjengen visste at Nettbuss, som de skulle reise hjem med, krevde pass for ombordstigning.

– Vi hadde lest oss grundig opp på både politiets og Nettbuss' sider, men det sto ingen steder at bankkort ikke var tilstrekkelig, sier Peder Nyeggen.

Les også: Politiet snur om nye passregler

INGEN INFORMASJON: Nettbuss krever at alle passasjerer har pass. Det hadde ikke Anders og Peder Nyeggen (18) fått med seg. Foto: Frode Hansen VG

– Leter etter et sted å bo

VG har vært i kontakt med flere ungdommer som er strandet i København uten pass. Ivar Hagemoen er far til en 17-åring som også har vært på Roskilde-festivalen.

Hele guttegjengen på rundt 20 personer har søndag vært på desperat leting etter et sted å bo i København etter at de ble avvist av Nettbuss, ifølge Hagemoen.

– De var ikke forberedt på dette. Det står ingen steder at man må ha med seg pass til Danmark. Min sønn kommer hjem med fly i kveld, forteller Hagemoen til VG.

Husker du? Høyre-politiker om passregler: – Føles naturligvis som et overgrep for mange

– Har ikke noe valg

Nettbuss sier VG at det er den svenske stat som krever at alle passasjerene har passene med seg.

HAR IKKE NOE VALG: Ståle Nistov, administrerende direktør i Nettbuss Travel AS, sier det er den svenske stat som pålegger busselskapet å kreve pass. Foto: Nettbuss

– Vi får rett og slett ikke lov til å ta med folk uten pass, da risikerer vi å miste konsesjon til å drive med persontransport dersom det blir kontroll, sier Ståle Nistov, administrerende direktør i Nettbuss Travel AS.

Han presiserer at kundene skal få informasjon om at de må ha med pass når de kjøper billetter på nettsiden.

– Vi skal dobbeltsjekke hvor tydelig informasjonen kommer frem på nettsidene. Vi forstår jo at dette er forferdelig kjedelig for dem som ikke har med seg pass, men vi har dessverre ikke noe valg, forteller Nistov.

Les også: Dette er de nye passreglene som gir folk «ukjent» fødested

– I utgangspunktet passfrihet

Politidirektoratet viser til egne nettsider for informasjon om passreglene i Norden. Her står det at du ikke trenger å ha med pass når du reiser til Danmark, Sverige, Island eller Finland.

Du kan likevel bli bedt om å bevise at du er nordisk borger. Derfor anbefaler politiet at du har med pass eller annen legitimasjon.

«Annen legitimasjon må inneholde foto og fødselsnummer og det må fremgå hvilket land det er utstedt i», skriver Politidirektoratet på sine nettsider.

De understreker at transportører kan be om legitimasjon ved ombordstigning på fly, tog, buss eller båt, eller ved innsjekking på overnattingssteder.

«Reisende må selv undersøke hvilke krav som stilles til legitimasjon», skriver politiet.

Husker du? Kun en av disse passfotoene ble godkjent

HJEMME: Etter noen stressende døgn er brødrene endelig hjemme i Oslo. Foto: Frode Hansen VG

Endelig i hjemme

Anders og Peder Nyeggen klarte til slutt å finne alternativ transport for å komme seg over grensen i dag.

– Det var en utrolig deilig følelse å endelig sitte på den bussen. Vi har vært rimelig nervøse for hvordan vi skulle komme oss hjem, sier Peder Nyeggen.

Han valgte å bli en ekstra natt i festivalområdet for å prøve å finne et alternativt busselskap som ikke krevde pass, mens broren fikk haik med en privat bil. Ingen av guttene hadde penger til å bo på hotell.

– Etter festival har man jo ofte så ikke så mye penger. Med masse bagasje og lite søvn hadde det ikke vært gøy å sove ute på togstasjonen, sier brødrene.

Sikkerhetsblemme på Oslo lufthavn: Utenlandspassasjerer ble sendt forbi passkontrollen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder