HELLIGDAGSÅPENT: Da VG besøkte Matkroken på Hansnes 2. pinsedag, holdt butikken åpent fra 14.00 til 22.00. Onsdag ble Matkroken-skiltet tatt ned fra veggen. Foto: Thor Harald Henriksen VG

Coop-butikk ble «avskiltet»

HANSNES (VG) Kjøpmannen som driver Matkroken på Hansnes i Karlsøy kommune kunne ikke fremskaffe en gyldig dispensasjon for å holde søndagsåpent. Dermed beordret Coop-ledelsen «avskilting».

  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Matvarebutikken i den lille tromskommunen med snaue 2300 innbyggere har de siste ukene vært et stridstema mellom matvaregigantene Rema 1000 og Coop.

Rema anmeldte i januar 120 butikker i konkurrerende kjeder for brudd på helligdagsloven. Fire av butikkene var eid av Coop.

Nylig «fant» Rema-ledelsen ytterligere en butikk de mener driver ulovlig: Matkroken-butikken på Hansnes, som for 27 år siden fikk dispensasjon fra kommunen for å holde åpent søndager og helligdager.

Vurderer å bygge om

Rema mener denne tillatelsen er ugyldig. Dette blir også bekreftet av fylkesmannen, som i dag gir slike dispensasjoner. Onsdag morgen tok Coop affære.

– Kjøpmannen fikk valget mellom å legge frem en gyldig tillatelse og å skru ned skiltene. Siden han ikke kunne legge frem en slik dispensasjon, tok han skiltet ned, forteller kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Les også: Konkurrenten bygger om 16 butikker etter Reitan-aksjon i helgen

VG har heller ikke onsdag lyktes i å få en kommentar fra kjøpmannen.

– God dialog

Friis opplyser at kjøpmannen nå vurderer å bygge om butikken, slik at den tilfredsstiller kravet om maksimalt areal på 100 kvadratmeter.

– Vi ønsker ikke å ta livet av våre distriktsbutikker. Vi har en god dialog med ham nå, og ønsker fortsatt samarbeid. Men vi har gjort det helt klart at han enten må bygge om butikken, eller stenge på søndager i tråd med helligdagsloven. Hvis han skur opp skiltet, må han drive lovlydig.

– Vi både håper og tror at dette løser seg raskest mulig, sier Friis.

– Kan dere garantere at ikke flere Coop-butikker driver ulovlig?

– Det er ikke grunn til å tro at det er noen andre. Vi har virkelig gått gjennom alt av butikker den siste perioden, og samvirkelagene våre har god kontroll. Dette var en butikk som kom inn i vår portefølje etter Ica-oppkjøpet i april i fjor, forteller Friis.

Reitan snur: Dropper sperrebånd

Han poengterer at flere Coop-butikker, i områder med turiststatus, holder åpent søndager og helligdager på lovlig vis.

Flere artikler

  1. Denne Coop-butikken holder åpent 364 dager i året

  2. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

  3. Reitan snur: dropper sperrebånd

  4. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

  5. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder