Jo eldre man er jo mer støttes fraværsgrensen

MØTER MOTSTAND: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) opplever at nordmenn er delt i to i synet på fraværsgrensen som regjeringen nå har innført i videregående skole. Foto: Terje Bringedal VG

Fraværsgrense deler Norge

Det er dødt løp mellom motstandere og tilhengere av fraværsgrensen i skolen.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge en meningsmåling som Infact har gjort blant 2000 spurte for VG, svarer 41 prosent at de støtter innføringen av en fraværsgrense i videregående skole. 40 prosent svarer at de er motstandere. Mens 19 prosent svarer «vet ikke».

Målingen viser også at det er de yngste respondentene (18-29 år) som i størst grad er motstandere av den omstridte fraværsgrensen. Blant disse er hele 56 prosent motstandere.

Les også: Frustrerte av fraværsregler

Samtidig er folk i den andre enden av aldersskalaen (65 +) de sterkeste tilhengere av at elever med mer enn 10 prosent udokumentert fravær skal miste karakteren i faget.

GIR IKKE OPP: Leder Sylvia Lind i Elevorganisasjonen har i flere måneder kjempet mot fraværsgrensen på vegne av vgs-elevene. Foto: Elevorganisasjonen

Leder Sylvia Lind i Elevorganisasjonen synes det er «kult» at nordmenn har delt seg i to jevnstore grupper for- og mot fraværsgrensen.

Hun har i flere måneder kjempet mot innføringen av fraværsgrensen på vegne av elevene i videregående.

Les også: Derfor streiket elevene

– Det er helt som ventet at folk oppe i årene er de som har mest sans for en fraværsgrense. Samtidig er det en positiv bekreftelse at så mange mellom 18 og 29 år ikke støtter bruken av pisk, men heller vil ha tillit til elevene, sier elevleder Lind til VG.

Frp-velgerne de største tilhengerne

Hun mener at jo eldre folk er, desto verre har de for å sette seg inn i dagens situasjon for elevene i videregående.

Blant de spurtes partipreferanser, er det Frp-velgerne (59 prosent) som i størst grad støtter fraværsgrensen, mens folk som støtter SV (63 prosent) er mest kritisk.

Elevkommentar: Flinke piker kan også bli «dropouts»

Deler vi landet inn i landsdeler, så er det folk i Oslo (49 prosent) og på Østlandet (44 prosent) som i størst grad er tilhengere av fraværsgrensen, mens folk i Midt-Norge (36 prosent) og Nord-Norge (38 prosent) gir minst støtte.

ELEVDEMO: En av mange demonstrasjoner mot fraværsgrensen ble gjennomført av elever utenfor Stortinget i juni i år. Foto: Frank Ertesvåg, VG

VG-kommentator Meland: Få tilbake den strenge læreren

Ingen klar vinnersak

Knut Weberg i Infact synes målingen med nesten 50/50-resultat for- og mot fraværsgrensen understreker at saken er omstridt.

Han er likevel kanskje mest overrasket over at så mange Høyre-velgere (28 prosent mot/55 prosent for) er motstandere av at elever kan miste fagkarakter dersom de bryter fraværsgrensen.

Les også: Strenge-Torbjørns oppstramming

– Det tyder på at dette ikke er noen suveren vinnersak for Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen selv blant Høyres velgere, sier Weberg til VG.

Han synes også det er interessant at støtten til fraværsregelen øker lineært med folks alder.

Sammenligner med røykeloven

Kunnskapsministeren selv velger å se på VGs måling som en støtte til fraværsgrensen.

– Det er fint å se at det er stor støtte for fraværsgrensen, også i en krevende i innkjøringsfase. Jeg tror det blir med fraværsgrensen som det var med røykeloven – kontroversiell når den ble innført, men ansett som selvsagt så snart den får gått seg til, sammenligner skolestatsråden.

Han synes heller ikke 28 prosent i egne rekker blant Høyre-sympatisørene, er skremmende.

– Jeg merker meg først og fremst at det er stor oppslutning om de nye reglene blant Høyre-folk. Den blir nok enda større når man ser at de nye reglene reduserer fraværet betydelig, skriver Røe Isaksen i en epost til VG.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Barn og unge
 4. Solberg-regjeringen
 5. Helse

Flere artikler

 1. Ny rapport: Fravær ned 20 prosent etter fraværsgrensen

 2. 30 prosent nedgang i fraværet for de svakeste elevene

 3. Fraværsgrensen: Krever mer skjønn for elever med utfordringer

 4. Full forvirring om fraværsregler: Skolen ville ha bevis for at Vår (18) var i begravelse

 5. Elever og rektor: Firkantet fraværsgrense stenger elever ute

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder