OVERLEVERER: Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet, overleverte mandag morgen rapporten om pengespill til kulturminister Thorhild Widvey. Det skjedde under en pressekonferanse i Kulturdepartementet. Foto: JOHN BONES,

Klart råd fra ekspertgruppe om pengespill i Norge: Oljefondet bør holde seg unna utenlandske bettingselskaper

Oljefondet bør avstå fra å investere i utenlandske
bettingselskaper som driver ulovlig i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette foreslår ekspertgruppen som mandag morgen overleverte rapporten om det fremtidige pengespillmarkedet i Norge. Kulturminister Thorhild Widvey kommenterte forslaget slik til VG:

– Vi sender dette forslaget over til Finansdepartementet, der det hører hjemme i det etiske rådet. Vi politikere skal være forsiktig med å blande oss inn i de etiske vurderingene dette rådet foretar.

Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet, har ledet arbeidet med rapporten, som har tittelen «Grenselause pengespel – krev ny teknologi ny regulering?» Ekspertgruppen ble nedsatt i juni 2013.

– Det er positivt at kulturministeren sender dette forslaget over til finansministeren allerede i dag, sier Hamar.

VG Helg kunne i siste utgave dokumentere hvordan Oljefondet har investert i utenlandske bettingselskaper som er i direkte konkurranse med Norsk Tipping.

BETTINGARTIKKEL: VG Helg publiserte lørdag en 13 sider lang artikkel om betting, bettingselskaper og spillavhengighet. Foto: ,

Atle Hamar viser til at 90 prosent av TV-markedsføringen for pengespill kommer fra utenlandske selskaper som driver ulovlig i Norge.

– Markedsføringen er den store utfordringen, sier Hamar, som mener staten må bruke sin eiermakt i selskaper som Canal Digital og RiksTV for å begrense markedsføringen fra de utenlandske spillselskapene.

Tror det er lovlig

42 prosent av alle nordmenn tror de utenlandske selskapene har tillatelse til å drive i Norge, mens 20 prosent er usikre. Det kom frem da ekspertgruppen foretok en opinionsundersøkelse mens den arbeidet med rapporten.

Mange nordmenn kjenner altså ikke til at det er forbudt for utenlandske spillselskap å tilby nettspill til nordmenn, fastslår rapporten.

– Det viser hvilken utfordring vi står overfor, sier Hamar.

Ifølge rapporten er ett av de viktigste tiltakene for å verne norske pengespill å stanse «denne ukontrollerte straumen av reklame som kjem rett inn i TV-stova til norske borgarar.»

Vil stanse reklame

Ekspertgruppen tilrår også at Lotteritilsynet kan pålegge bankene å avvise transaksjoner til enkelte spillselskaper og betalingsleverandører. Gruppen foreslår også å sette i gang et arbeid for å kunne stanse reklame på norsk TV for utenlandske spilleselskap som ikke har tillatelse til å drive i Norge.

– I hvilken grad er det realistisk å tro at markedsføringen kan stanses?

– Vi har brukt tung juridisk ekspertise, og det er opp til styre og eiere å ta dette videre.

BETTINGSJEF: Hans Martin Nakkim er administrerende direktør i bettingselskapet ComeOn. Foto:Nina Eirin Rangøy,VG

Teknikken vinner

Hans Martin Nakkim, den norske toppsjefen i det Malta-registrerte spillselskapet ComeOn, sa dette om betalingsformidling da VG Helg jobbet med artikkelen om bettingselskapene:

– Vi arbeider med et 20-talls betalingsleverandører, og de tekniske løsningene vinner ofte over de politiske intensjonene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder