BEKYMRET: Kari-Janne Lid, leder ved avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Politiet advarer foreldre: Ny Facebook-oppdatering gjør det mulig for unge å dele direktebilder fra soverommet

Politiet har observert en ny, skremmende trend i sosiale medier. Unge sender direktebilder fra soverommet på lukkede grupper.

Artikkelen er over tre år gammel

Det forteller Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Hun sier at en ny Facebook-oppdatering er bakgrunnen for bekymringsmeldingen fra politiet.

– I slutten av forrige uke begynte det å dukke opp direktebilder av unge jenter i begynnelsen av tenårene på forskjellige grupper for ungdommer på Facebook. Noen av gruppene har flere tusen medlemmer og alle har mulighet til å se og kommentere videoene på direkten, sier Lid til VG.

Fenomenet er ikke nytt og politiet kjenner det igjen fra andre forum, men det er nytt på Facebook, sier Lid.

LES OGSÅ: Foreslår leggetid for mobilen

Facebook-oppdatering åpner for bildedeling

Bakgrunnen for økningen i bilder er at Facebook lanserte en ny oppdatering for noe dager siden. Den nye oppdateringen medførte muligheten til å sende direktebilder på forskjellige grupper på Facebook.

Dette bekymrer politiet.

«Vi ble oppmerksom på trenden for noen dager siden, og det virker å ha tatt helt av», skriver politiet på Facebook.

Les også: Ungdom presses for nakebilder på nett

Deler videoer av jenter og gutter

Lid forteller at videoene som deles som regel er av jenter som pratet om alt og ingenting. Jenter og gutter skriver også på gruppene at medlemmene kan stille spørsmål om alt.

Etterhvert som trenden spredte seg, begynte jentene og guttene å skrive at medlemmene kunne stille dem spørsmål om alt. Det ble da tendenser til mobbing og flere fikk spørsmål om seksualitet.

– Det vi har observert er at dette er gutter og jenter i begynnelsen av tenårene. Vanlige norske gutter og jenter. Det vi ser i bakgrunnen er at dette ofte skjer på soverommet, sier Lid.

Foregår på lukkede grupper

Politiet har kun tilgang til å se hva folk kommenterer, men ikke hva barna mottar på private meldinger.

Vet du noe om denne saken? Tips VGs journalister her!

«Vi har foreløpig ikke mottatt noen meldinger om seksuelle overgrep, men vi regner med at det kommer snart», skriver politiet på Facebook, og avslutter med en oppfordring til foreldre:

«Ha samtalen med de unge, de har et annet forhold til mobiltelefonen og publisering enn det vi voksne har. Vi trenger din hjelp til å forebygge overgrep».

Ekspertenes råd: – Vis interesse for barnas nettbruk

Utgir seg for å være steder man kan søke råd

VG har tidligere skrevet om hvordan ungdom blir servert på sølvfat i sosiale medier. Fordi de unge har mange spørsmål rundt seksualitet, men ikke tør spørre mamma og pappa, søker flere svar andre steder.

– På sosiale medier finnes det lukkede grupper som begir seg ut for å være steder man kan søke råd. De er administrert av tenåringer selv. Disse tenåringene utgir seg for å være eksperter, og oppfordrer de unge til å legge ut bilder av seg selv. Helst med minst mulig klær. Dette ser vi utrolig mye av, har politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser Fredy Joaquin Salazar tidligere fortalt VG.

Hvem som helst kan legge til barnet ditt i ulike sosiale medier. Kanskje har 13-åringen lagt ut et uskyldig bilde av seg selv. En fremmed kommenterer at han eller hun er pen. Barnet blir smigret og før de skjønner hva som foregår er de fanget i et nett av utpressing, nakenhet og det som verre er.

– Dette er den nye kriminaliteten. Barn og unge blir servert på et sølvfat, sa Kari-Janne Lid tidligere til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder