NORGES FJERDE MEKTIGSTE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen presenterte fredag Toril Marie Øie som ny høyesterettsjustitiarius. Øie overtar stillingen etter Tore Schei, som etter 14 år går av for aldersgrensen.
NORGES FJERDE MEKTIGSTE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen presenterte fredag Toril Marie Øie som ny høyesterettsjustitiarius. Øie overtar stillingen etter Tore Schei, som etter 14 år går av for aldersgrensen. Foto: , NTB scanpix

Øie er Norges første kvinnelige høyesterettsjustitiarius

INNENRIKS

Toril Marie Øie (55) er utnevnt til ny justitiarius i Høyesterett og blir dermed den første kvinnen som leder Norges øverste domstol.

Publisert: Oppdatert: 19.02.16 12:26

Øie ble utnevnt i statsråd fredag.

Hun overtar stillingen, regnet som landets fjerde mektigste, etter Tore Schei (69) som går av for aldersgrensen ved utgangen av februar.

– Samlende leder

Øie har vært høyesterettsdommer siden 2004. Tidligere har hun blant annet arbeidet ved Justisdepartementets lovavdeling og vært ansatt i en bistilling ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo som førstelektor II. Hun har også skrevet flere bøker.

– Øie har fremragende faglige kvalifikasjoner og meget gode personlige egenskaper for embetet. Hun har også ledererfaring og vil være en samlende leder av domstolen. Hun kjenner organisasjonen godt og vil være en viktig pådriver for at domstolen skal forbli en enestående faglig institusjon i samfunnet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Fredag formiddag presenterte Anundsen Øie som ny høyesterettsjustitiarius, hvor han sa at han mente at de hadde kommet frem til den bese kandidaten til å lede høyesterett videre.

Øie er selv fornøyd med ny stilling, og hun sier at hun føler seg veldig privilegert.

– Jeg er stolt og glad over at jeg ble utnevnt. Jeg er veldig motivert for denne jobben, og føler meg veldig privilegert som får ta over når Schei går av for aldersgrensen, sier hun, før hun fikk overrakt en blomsterbukett av Anundsen.

Husker du? Regjeringen hemmeligholdt rapport om søkerne

Kritisert prosess

Prosessen med å finne Scheis etterfølger har pågått siden oktober i fjor. Åtte personer søkte stillingen.

– Mange dyktige og kompetente søkere viser at dette er en ettertraktet og viktig stilling. Etter en samlet og grundig vurdering har valget falt på Øie. Jeg er trygg på at hun vil bidra til at den store tilliten vi har til Høyesterett vil bestå, sier Anundsen.

Utnevnelsesprosessen har blitt kritisert for å være lukket og for å bli gjennomført av ukjente instanser og etter ukjente regler. Det har også vært frykt for en politisert avgjørelse etter at det ble kjent at Anundsen ønsket en redegjørelse av kandidatenes syn på Høyesteretts rettspolitiske rolle, og at han ville diskutere utnevnelsen med Stortingets presidentskap.

Schei varslet sin avgang i januar i fjor, etter 14 år som høyesterettsjustitiarius. Når han i mars fratrer vil han ha tilsammen 30 års tjenestetid som dommer i Høyesterett. Tore Schei avsluttet sin karriere i Eidsivating lagmannsrett i 1986 etter blant annet å ha vært med på å felle en knusende dom over Arne Treholt spionvirksomhet.

Øie var en av åtte søkere på stillingen.

Undersøkelse: Her er den «snille» og den strengeste dommeren i Høyesterett

VG/NTB

Her kan du lese mer om