LITT VARMERE I HELGEN: Mandag var Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna på teltur i Vestmarka. De skulle overnatte sammen med ungdommer fra fondene de støtter. Kronprins Haakon (til venstre) Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra med hund. Prins Sverre Magnus var også med på turen.
LITT VARMERE I HELGEN: Mandag var Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna på teltur i Vestmarka. De skulle overnatte sammen med ungdommer fra fondene de støtter. Kronprins Haakon (til venstre) Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra med hund. Prins Sverre Magnus var også med på turen. Foto:Robert S. Eik,VG

Pinsehelgen: Østlandet kan få 16 pluss

Fortsatt kjølig vår - Oslo flere grader under normalen

INNENRIKS

Trøndelag og Nordland kan få sludd og snø

Ha både ullgenser og regnklær for hånden denne pinsehelgen – den iskalde våren fortsetter. Men lørdag kan Østlandet få 16 pluss!

Publisert: Oppdatert: 21.05.15 21:38

– Vi har en nokså ustabil situasjon med flere lavtrykk som kommer inn fra vest og tar seg litt nordover i landet. Vi får imidlertid både litt mye nedbør for årstiden, og sludd og snø nedover mot lavlandet, forteller meteorolog Beathe Tveita i StormGeo.

Pinseværet i år blir det kaldeste på flere år. Slik var været i pinsen for to år siden!

Beinkald mai

Det var mange som frøs over hele Sør-Norge på 17. mai – og den kalde værtypen seg ut til å fortsette. Det er ingenting i månedsvarselet fra Det europeiske værsenteret som tilsier at vi får varme før vi ser juni.

– Det blir nok en kald mai. Hittil i mai har Blindern i Oslo hatt en snitt-temperatur på 8,4 grader, og det er kaldt. Normalen de siste 30 år er på hele 10,4 grader for de 20 første dagene i mai. Så langt ligger mai an til å bli den 20. kaldeste vi har målt, sier klimaforsker Hans Olav Hygen på Meteorologisk institutt.

Også på Vestlandet har det vært kaldt i mai – 8,8 grader er snittemperaturen til nå, og normalen de siste 30 år er på 9,8 grader.

Trondheim har hatt en ganske normal mai med 8,3 grader i snitt – og Tromsø har med sitt snitt på 5,1 grader hatt det litt varmere enn normalen så langt i mai.

På tur?Denne rivieraen ligger to timer unna

Vått i vest

Torsdag kveld og natt til fredag kommer det inn et forholdsvis lite, men i overkant vått og vindfullt lavtrykk inn fra vest:

– Det vil kunne gi 30–40 millimeter nedbør på Vestlandet, noe som ikke er mye for en høstdag, men det er uvanlig for å være slutten av mai. Her kommer også vinden opp i kuling, forklarer Tveita.

Uvanlig kaldt vann i Nord-Atlanteren har fått sesongvarslene til å antyde at vi får en kjølig sommer.

Norge ligger midt mellom et forholdsvis kaldt hav i vest – Nord-Atlanteren er fortsatt svært kald, og har vært det i hele vinter. I øst, derimot, har vi høytrykk og sol som varmer Russland og delvis Finland. Denne varmen kan komme innover Norge med østlig vind – og Øst-Finnmark kan få kjenne litt på dette, særlig fredag.

Flott i øst

– Med vind fra vest blir Østlandet som vanlig liggende i le og får tørt pent vær, og lørdag kan temperaturen her komme opp i 16 plussgrader. Det vil også lette utover dagen på Vestlandet.

Trøndelag og Nordland får imidlertid ikke del av denne varmen: Nordland kan få sludd i lavlandet i løpet av lørdag og natt til søndag, og i Trøndelag kan nedbør falle som snø ned i 300 meter over havet denne dagen.

Pent i nord

– Ikke veldig mye nedbør i dette, men det er verdt å merke seg for bilister som har sommerdekkene på og skal opp i høyden.

Troms og Vest-Finnmark kan få opp mot 10–12 grader fredag.

– Været letter noe over pinse, lavtrykkene er svakere og det blir trolig mindre vind. Men den kjølige værtypen ser ut til å vare. Den skyldes delvis en del nordavind, og dels kjølig vind fra vest, sier Beathe Tveita.