I SKOGEN: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg på besøk under opptaksprøven til befalskolen på Sessvollmoen. Foto: Odin Jæger VG

Statsministeren har snudd: – Jeg er glad for den allmenne verneplikten

SESSVOLLMOEN (VG) Norges første vernepliktige kvinner er i disse dager på vei inn i Forsvaret. Nå er statsminister Erna Solberg (H) glad hun tapte kampen mot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i 2014.

– Jeg har aldri vært så veldig engasjert i akkurat det spørsmålet, men man kan vel si at Ine (Eriksen Søreide) vant den kampen innad i partiet. Nå synes også jeg det er fint at vi har allmenn verneplikt i Norge, sier statsministeren, mens et parti unge menn og kvinner brøyter seg gjennom sølevannet bak henne.

Mens kvinnene bare utgjør 17 prosent av dem som fullførte ordinær førstegangstjeneste i 2015, har den allmenne verneplikten i år presset andelen oppover.

Les også: Slik blir Norges nye forsvar

I årets sommerinnrykk, det største innrykket i Forsvaret, utgjorde kvinnene 33 prosent av alle de allmenn vernepliktige.

– Det er egentlig helt logisk, og det understreker at Forsvaret ikke bare handler om fysiske utfordringer og testosteron. Forsvaret handler vel så mye om klokskap og de gode løsningene, sier Solberg, og legger spøkefullt til:

– Hvis vi bare kan få mannfolk til å begynne å føde nå, så nærmer vi oss noe.

Husker du? KrF-politiker slår alarm om sex-språk i Forsvaret

Fornøyd forsvarsminister

Også blant dem som har blitt innkalt til opptaket til Forsvarets ingeniørskole, ble det i år satt nye kvinne-rekorder, med en andel på 24,5 prosent.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har lenge engasjert seg i kampen for allmenn verneplikt, og skrev en kronikk om temaet i VG for to år siden. Nå mener hun den økte kvinneandelen i Forsvaret gir grunn til å juble.

– Egentlig er det galskap at vi i så lang tid har utelukket halve befolkningen fra viktige oppgaver i Forsvaret. Det skal bli veldig spennende å følge med når de første vernepliktige jentene kommer ordentlig i gang, sier hun.

Les også: Nå er det lettere for politiet å få hjelp av Forsvaret

OBSERVERER: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og Statsminister Erna Solberg (H) følger nøye med på ungdommene som tar opptaksprøve til befalsskolen i Forsvaret på Sessvollmoen. Foto: Odin Jæger VG

For forsvarsministeren selv var det aldri aktuelt å gå inn i Forsvaret for 20 år siden. Likevel ser hun tilbake på det som noe hun gjerne skulle ha gjort dersom hun ikke utdannet seg som jurist.

NATO legger opp «snubletråd» mot Russland: Neste år kan Norge hasoldater stasjonert i Litauen

Statsministeren betrygget av nivået

Heller ikke den 15 år eldre statsministeren har personlig erfaring fra Forsvaret, men Solberg er rask til å minne pressen på at hun selv har vært speider.

– Vi drev jo en del med orientering, men ellers er det kanskje få likhetstrekk å spore, sier hun, med blikket mot den utmattede ungdommen som kravler seg langs bakken foran henne.

I sommer arrangeres Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) for trettende gang, og Solberg er den første statsministeren til å besøke opptaket. Det var ikke vanskelig å se at hun stortrivdes iblant de hardtarbeidende, unge menneskene på opptaket.

– Det er et betryggende syn både for Forsvaret og det norske folk. Dessuten er det en klar motevisning til alle som sier at norsk ungdom sitter på rumpa hele dagen, for disse folkene her har virkelig trent, slår hun fast.

Les også: NATO-sjefen roser Søreides langtidsplan

Tror nabolandene følger etter

Jan Erik Thoresen, sjef i Forsvarets personell- og vernepliktssenter, forteller om gode erfaringer med kvinner i Forsvaret. Han mener likevel å se tydelige forskjeller på menn og kvinner når de kommer til opptaket.

SJEF: Jan Erik Thoresen. Foto: Odin Jæger VG

– På et sånt opptak ser vi at guttene har mer tro på seg selv, mens jentene er mer forsiktige. Når vi kommer inn i tjenesten, viskes dette skillet ut.

Vernepliktssjefen lufter også tanken om at Sverige og Danmark kan komme til å følge Norges eksempel med allmenn verneplikt.

– Jeg skal jo ikke blande meg inn i hva de velger å gjøre, men det kan se ut som vi har vært en pioner på området. I hvert fall kan det se litt ut til at Sverige følger etter, selv om det er vanskelig å si for sikkert, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder