Forsvarer: – Jenta har vært i kontakt med om lag 150 barnevernsansatte og behandlere etter at hun kom inn i systemet

SOSIONOM: Anna Kristin Gillebo Backlund drept da hun var på jobb på Små Enheter i Vollen i Asker. Mandag starter rettssaken mot den drapstiltalte 15-åringen. Foto:Privat,

Asker-drapet: Drapstiltalt jente (15) fikk ikke forsvarlig behandling

Fylkesmannen mener et helseforetak og en psykiater har brutt forsvarlighetskravet i behandlingen av jenta (15) som drepte miljøarbeider Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fem år gammel

I tilsynsrapporten konkluderer Fylkesmannen i Oslo og Akershus at Vestre Viken helseforetak brøt forsvarlighetskravet i Spesialisthelsetjenesteloven.

Det var Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) ved helseforetaket som hadde ansvaret for behandlingen av 15-åringen, som natt til 28. oktober i fjor drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ved Behandlingssenteret Små Enheter i Asker.

– Vi mener de ikke gjorde gode nok vurderinger av pasientens symptomer. I perioden etter februar 2014 tok det lang tid før pasienten fikk den behandlingen hun hadde krav på. Vi mener behandlingen ikke var forsvarlig, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo til VG.

– Avviker fra god praksis

Vestre Viken helseforetak opplyser at de tar Fylkesmannens rapport på største alvor, men finner det ikke riktig å gi inngående kommentarer til rapportens innhold og konklusjon da rettssaken mot jenta starter i Asker og Bærum tingrett allerede mandag.

– Vi ser imidlertid at psykologspesialisten, som sakkyndig på oppdrag for Fylkesmannen, mener deler av den polikliniske behandlingen som er gitt ikke var forsvarlig, mens den lengste perioden med behandling – hvor vedkommende var innlagt – vurderes som forsvarlig, sier klinikkdirektør Kirsten Hørthe ved Psykisk helse og rus i Vestre Viken helseforetak.

Før jenta ble overført til leiligheten til Små Enheter i Asker i oktober 2013, var hun under et strengt regime på Bjerketun ungdomspsykiatriske behandlingshjem.

Konklusjonen til Fylkesmannen er at oppholdet der «avviker fra god praksis», men det er ikke brudd på Spesialhelsetjenesteloven.

– Det er i denne saken viktig å få fram at pasienten har fått sitt mest omfattende behandlingstilbud ved våre døgnenheter, og at utredningen og behandlingen her i all hovedsak vurderes til å være god. Ut over dette finner jeg det ikke riktig å kommentere saken ytterligere, sier Hørthe.

– 150 barnevernsansatte og behandlere

Også en psykiater knyttet til Behandlingssenteret Små Enheter har brutt forsvarlighetskravet, slår Fylkesmannen fast.

– Vi mener det er brudd etter helsepersonelloven. Pasienten burde vært fulgt opp tettere av ansvarlig psykiater. Vi mener det ikke har vært nok aktiv oppfølging og systematisering med tanke på delegering av arbeidet med pasienten, sier Schou.

Mandag står 15-åringen tiltalt for overlagt drap i Asker og Bærum tingrett. Jentas forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, er ikke overrasket over Fylkesmannens konklusjon.

– Hun burde hatt et stabilt behandlingsapparat rundt seg, men i stedet er hun blitt en kasteball i systemet. Jeg vil anslå at hun har vært i kontakt med om lag 150 barnevernsansatte og behandlere etter at hun kom inn i systemet, sier Nakstad til VG.

– Misforståelse

Behandlingssenteret Små Enheter svarer slik i en e-post når VG stiller spørsmål om Fylkesmannens konklusjon om at deres psykiater har brutt forsvarlighetskravet i helsepersonelloven.

«Virksomhetens spesialist i psykiatri har besvart vurdering fra Fylkesmannens helseavdeling av om at psykiatritilbudet brøt med forsvarlighetskrav.

Denne vurderingen mener psykiateren beror på en misforståelse av psykiaters oppfølgingsrolle i virksomheten.

Av godkjenningsmyndigheten og av Fylkesmannens sosialavdeling er det fastslått at organisasjonen ikke skal ha oppgaver som går ut over plasseringsparagrafene i en barnevernsinstitusjon og således ikke skal utføre psykiatriske behandlingsoppgaver. Legefunksjonen har ansvar for liv og helse for virksomhetens klienter og er tilpasset organisasjonens oppdrag overfor BUFdir og hviler på det barnvernsmessige oppdrag.

Psykiater skal observere klienten, bidra til å avdekke helsebehov, søke helsehjelp for klientens helsebehov og også tilordne medikamenter hvis det syntes hensiktsmessig. Dette betyr å være koordinator opp mot offentlig psykiatri innenfor sitt ansvarsområde og sørge for et utstrakt samarbeid med den offentlige spesialisthelsetjenesten.

Virksomheten har derfor utviklet et godt faglig grunnlag for å forstå og avhjelpe psykiske lidelser i en barnevernsfaglig kontekst og i et miljøterapeutisk regime der relasjonsbasert traumespesifikk omsorg er fremtredende. Heri ligger psykiaters veiledningsfunksjon overfor medarbeidere.»

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Påtalemyndigheten: Et nøye planlagt drap

 2. Påtalemyndigheten: Drapet på Anna (30) var nøye planlagt

 3. Aktor: Ingen prestisje å få et barn dømt for drap

 4. Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig

 5. Asker-drapet: Jente (15) dømt til ni års forvaring for drapet på Anna Kristin (30)

Fra andre aviser

 1. Drapstiltalt 15-åring fikk ikke skikkelig behandling

  Aftenposten
 2. - Drapstiltalt 15-åring fikk ikke skikkelig behandling

  Fædrelandsvennen
 3. Avdødes familie: Det blir tungt å følge rettssaken

  Aftenposten
 4. Drapstiltalt (15) erklærer seg delvis skyldig

  Aftenposten
 5. Politimann fryktet femtenåring ville bli drapskvinne om kort tid

  Aftenposten
 6. Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder