Her er ukens samlede nedbør over Sør-Norge

EN UKE MED REGN: Mest regn kommer i de gule områdene fra Agder til Møre og Romsdal, med opp til 150 mm i bergensområdet. De røde områdene får inntil 60 mm regn. Foto: Graf: StormGeo

Fra Island kommer fotballspillere - og regn!

BERGEN (VG) Et søkkvått lavtrykk parkerer denne uken ved Island og pumper kaskader med regn inn over hele Sør-Norge.

Artikkelen er over tre år gammel

– Ja, det er nesten så du kan be folk trekke pusten og holde den til neste mandag, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli i StormGeo.

– Men det er ingen vaksine mot dette regnværet. Det kommer. Vi må bare ta imot det, slår han fast.

Sommerværet: Ustabilt vær i vente

Intenst regn

Det er ferske prognoser fra Det europeiske værsenteret i Reading i England, som i dag varsler uvanlig intenst regn ikke bare fra gårsdagen, men også fra torsdag av og helt til søndag igjen.

Les også: Fare for oversvømmelse

Mandag måtte arrangørene avlyse fallskjerm- og paraglider-øvelser under Ekstremsportveko på Voss – på grunn av tett nedbør og lavt skydekke og umulig sikt, melder NRK.

– Vi snakker faktisk om det samme lavtrykket som ligger og spinner ved Island, og sender små, men enda våtere avlegger-lavtrykk inn mot Sør-Norge. Slik er det lett regn noe av tiden, og intenst regn til tider.

Vinkelen på vinden og smålavtrykkene er slik at regnet kommer inn over både Sørlandet, Østlandet og Vestlandet.

Sesongvarsler: Spår varm norsk sommer

Åpner slusene

Rett nok ser i dag og første del av onsdag litt lettere ut, men så åpner lavtrykket slusene når det nærmer seg helg:

– Det kan se ut som om et høytrykk i Barentshavet stanser lavtrykket, slik at det ikke seiler forbi og videre mot nordøst, slik vi ofte ser. Det ville gjøre nedbøren mer kortvarig.

Les også: Sommeren blir mild og helst litt fuktig

Men fra torsdag av skjer det en bevegelse i lavtrykker – det slipper seg nærmere norskekysten – med den følge at regnet blir enda mer intenst – før det endelig passerer og forlaget Skandinavia mandag.

StormGeo har laget en graf som viser samlet nedbør fra og med mandag til og med søndag – 7 døgn i strekk. Og det er særlig dagene torsdag, fredag, lørdag og søndag som byr på mer nedbør i de nyeste prognosene:

Over 150 mm

– Vi ser at det er tett nedbør over mesteparten av Sør-Norge, deler av Midt-Norge slipper billigere unna, og det samme gjør hele Nord-Norge. Finnmark får nærmest en tørr uke.

Prognosene mandag tyder på at det kommer opp mot 60 mm nedbør over hele Sør-Norge, mens det kan komme opp til 140 mm på Sørlandet og Jæren. Vestlandet mellom Bergen og Sunnfjord kan få mest – over 150 mm i løpet av denne uken.

– Nå kan mye skje så mange dager fram i tid, men denne uken virker nokså spikret i prognosene våre. Over helgen derimot, kan det se ut som om vi får inn en høytrykksrygg og kanskje det bærer bud om en lettere uke, sier meteorolog Sig-Arild Fagerli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder