Frivillig til VG: – Skal fraktes til Murmansk i 37 minusgrader ** Noas: – Asylsøkerne har fått beskjed om å spise seg gode og mette

OVER GRENSEN: En buss med asylsøkere forlater her Norge ved Storskog. Foto: Terje Mortensen , VG

Buss med avviste asylsøkere passerte grensen til Russland

KIRKENES/OSLO (VG) Fulgt av to politibiler kjørte en buss ut fra ankomstsenteret i Kirkenes. Bussen fraktet 13 avviste asylsøkere over den russiske grensen i sprengkalde 28 minusgrader.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Terje Mortensen
 • Frank Haugsbø
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

Bussen, som har hentet asylsøkere for å frakte dem over grensen ved Storskog, forlot ankomstsenteret i Kirkenes i 17.40-tiden tirsdag. Den ble etterfulgt av to politibiler.

Like etter klokken 18 kjørte bussen over grensen til Russland ved Storskog.

Kommuniksjonsmedarbeider Tuva Otterlei Blikom i Politiets Utendingsenhet (PU) bekrefter overfor VG at 13 personer i kveld er uttransportert til Russland over grensestasjonen på Storskog.

– Transporten har gått til som planlagt, til en by på russisk side, sier hun.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug forsvarte utsendelsene tirsdag kveld i Stortinget. Hun hevder de som returneres er personer med lengre oppholdstillatelse eller statsborgerskap i Russland, men kan ikke gi garantier for at de som returneres til Russland ikke risikerer forfølgelse. Hun gjentar imidlertid at hun anser Russland som et trygt land for tredjelandsborgere.

– Alle som skal utvises på nåværende tidspunkt er personer med multivisum eller lovlig opphold i Russland, sier Listhaug og viser til informasjon fra Politiets utlendingsenhet.

En fersk rapport fra Utlendingsforvaltningens eget fagorgan, Landinfo, beskriver imidlertid virkeligheten for asylsøkere i Russland som svært vanskelige.

Tuva Otterlei Blikom i PU sier hun ikke har detaljer om hvilken by de tretten er asylsøkerne er sendt til nå.

– Hva skjer med de resterende asylsøkerne på mottakssenteret i Kirkenes?

– Hva vi planlegger av fremtidige returer og transporter gir vi aldri detaljer om på forhånd, av politioperative hensyn, sier kommunikasjonsrådgiveren.

MOT RUSSLAND: En buss er på vei ut fra asylleiren i Kirkenes. Foto: Terje Mortensen ,

PU: – Alle får anledning til å skaffe advokat

Leder for Politiets Utlendingsenhet i Kirkenes, politioverbetjent Tor Espen Haga, sier følgende om hva som skjer med asylsøkerne som fortsatt er på ankomstsenteret:

– Saksbehandlingen går sin gang. Får de et vedtak som gjør at de skal sendes til Russland, så sendes de til Russland. Får de et vedtak som sier at de har rett til opphold i Norge, så får de bli i Norge.

– Hva tenker du om den massive kritikken som er reist, blant annet fra Norsk organisasjon for Asylsøkere (NOAS), om behandlingen av disse asylsøkerne?

– Jeg har ikke lest hva NOAS har sagt. Men Politiets Utlendingsenhet har tre hovedoppgaver; registrering, identifisering og uttransport. Dette er noe PU skal gjennomføre.

– Det hevdes at asylsøkerne ikke har reell klageadgang, og at norske myndigheter bryter menneskerettighetene?

– Alle får anledning til å skaffe seg advokat, og alle får søke om såkalt utsatt iverksettelse, sier Haga.

Ifølge PU-lederen var det ingen barnefamilier på bussen som kjørte inn i Russland i kveld.

– Er det asylsøkere på mottaket i Kirkenes som har fått avslag, som ikke var på bussen i kveld?

– Det har jeg ingen kommentarer til.

UTTRANSPORTERING: En buss som skal kjøre asylsøkere tilbake til grensen ankom tirsdag ettermiddag asylleiren i Kirkenes. Foto: Terje Mortensen , VG

Spent på morgendagen

På spørsmål om det vil bli en ny uttransportering i morgen, sier Haga:

– Vi uttransporterer når vi har personer som har fått avslag, og som dermed ikke har lovlig opphold i Norge. Det kan ikke utelukkes at det blir en ny transport i morgen.

Rådgiver i NOAS, Ruth Pedersen, sier til VG at hun ikke vet noe om hva som skjer med de rundt femti personene som skal være igjen på ankomstsenteret.

– Det er like ukjent for meg som for deg. Jeg er spent på morgendagen.

– Trodde ikke våre egne øyne

VG snakket med Merete Nordhus i Refugees Welcome To Arctic da bussen ankom asylsenteret tidligere tirsdag ettermiddag.

– Vi trodde ikke våre egne øyne når vi så det som nå er i ferd med å skje. Jeg har ikke ord, sier hun til VG.

Utenfor leiren møtte VG også Eirik Nilsen, som også jobber i den frivillige gruppen. Han sier han har snakket med asylsøkere på innsiden av mottakssenteret.

– Folk har fått beskjed om at de skal fraktes til togstasjonen i Murmansk. I Murmansk er det nå 37 minusgrader. Folk gråter, er livredde og apatiske, sier han til VG.

ISKALDT: I 28 minusgrader kjørte denne bussen inn på ankomstsenteret. Foto: Terje Mortensen , VG

– Ikke gitt klagemuligheter

Ruth Pedersen, rådgiver for NOAS, sier at de har forsøkt å få fatt i Politiets Utlendingsenhet (PU) uten å lykkes.

– Beboere har fortalt oss at de har fått beskjed om at de må spise seg gode og mette, fordi det kan bli lenge til de får mat, sier Pedersen, og legger til:

– Asylsøkerne er ikke gitt klagemuligheter eller praktiske rettsmidler. De har ikke mulighet til å klage, og vi mener dette er klare brudd på menneskerettighetene, sier hun.

Det er sprengkalde 28 minusgrader utenfor ankomstsenteret i Kirkenes, hvor flyktninger fra flere mottak i Nord-Norge har havnet de siste dagene. Et piggtrådgjerde omringer den gamle heimevernsleiren, og kun klarerte biler får lov til å kjøre inn og ut. Innenfor gjerdet var det tirsdag mellom 60 og 70 personer som venter på uttransportering.

Anklages for menneskerettighetsbrudd

Asylsøkeren Rami Haddad sier til VG før uttransporteringen at asylsøkerne som befinner seg inne på mottaket ikke har fått informasjon om hva som skal skje.

– Jeg vet ingenting. Ingen har fortalt meg hva som skal skje. Jeg tror de nå prøver å få folk til å være med bussen frivillig, sier Haddad til VG.

I et brev til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) mandag kveld ba advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig om at utsendelsene må stanses inntil videre. Firmaet mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved ikke å realitetsbehandle asylsøkernes søknader. Håpet var at Strasbourg ville hastebehandle saken. Det skjedde ikke.

– EMD har avslått begjæringen knyttet til storskogflyktningene. Det er ikke vanlig å begrunne avslagene, sier advokat Halvor Frihage.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Russland

Flere artikler

 1. NOAS om asylsøkere som skal returneres: - Mange er apatiske

 2. Sultestreiker etter ny Storskog-aksjon

 3. 2500 avviste asylsøkere sendes ut av Norge

 4. Syriske flyktninger er blitt kasteballer i norsk-russisk «asylkrig»

 5. Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket: - Kunne ikke sitte og se på

Fra andre aviser

 1. 13 asylsøkere transportert ut av Norge til Russland

  Aftenposten
 2. Advokater vil stanse utsending av asylsøkere

  Bergens Tidende
 3. Asylsøkere i Sør-Varanger glade for å bli løslatt

  Aftenposten
 4. Politiet sa de skulle til asylintervju i en annen by. Intervjuet foregikk på grensen – minutter etter var de i Russland.

  Aftenposten
 5. Åtte akter i det norsk-russiske dramaet om retur av asylsøkere

  Aftenposten
 6. Dramatisk utenfor Finnmark ankomst-senter i Kirkenes

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder