BITTER STRID BLE ENIGHET: Utenriksminister Børge Brende (H) og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Derfor snudde Støre tilbake i atom-striden

Ut, inn og ut igjen med «forbud» - men Høyre kunne unngått atom-bråket

Etter massivt press og bitter strid droppet Arbeiderpartiet ordet «forbud» i det svært kontroversielle forslaget om atomvåpen. Nå innrømmer Høyre at de kunne stanset bråket allerede i januar.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter flere uker med intens nervekrig mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og utenriksminister Børge Brende ga Støre til slutt etter mandag kveld:

Arbeiderpartiet skroter sitt eget krav om at Stortinget ber Høyre/Frp-regjeringen jobbe for et forbud mot atomvåpen.

Mandag kveld er en enstemmig Utenriks- og forsvarskomité etter det VG erfarer enige om denne teksten:

«Stortinget ber Regjeringen arbeide (...) for nedrustning med sikte på en balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen, og på dette grunnlaget arbeide langsiktig for et rettslig bindende rammeverk for å sikre dette målet.»

Ap ville ikke gi seg

De siste ukene har Arbeiderpartiet stått knallhardt på kravet om at regjeringen må jobbe for et forbud, og komiteleder Anniken Huitfeldt mente forslaget var fullstendig uproblematisk.

Men, etter massivt press fra blant annet USA, måtte til slutt Ap-leder Jonas Gahr Støre bråsnu.

Anniken Huitfeldt sier til VG at hun har stor tro at partiene vil komme til enighet, og bekrefter at den teksten de går inn for innebærer at ordet forbud ikke er en del av selve forslaget som skal vedtas:

– Ap stiller seg fullt og helt bak Natos strategi, og der står det at man ønsker seg en verden uten atomvåpen. Et forbud må komme som en del av et langsiktig gjensidig nedrustningsarbeid. Men dette er på lang sikt, og Ap har ikke ønsket å pålegge regjeringen å stemme for de FN-resolusjonene som innebærer et forbud nå, sier Huitfeldt.

Den bitre atomstriden har ridd ledelsen i to største partiene som en mare de siste ukene.

Regjeringspartiet Høyre har raljert over måten Arbeiderpartiet har skapt splid om denne saken på i komiteen.

Høyre kunne løst saken i januar

Men dokumenter VG har fått tilgang til viser at Høyre og Frp allerede for halvannen måned siden kunne blitt enige med Ap – om et mye mildere forslag enn det de nå har blitt enige om.

Den 22. januar la Ap frem sine første merknader til saken. Da brukte partiet en svært rund formulering for at også Høyre skulle kunne sluttet seg til saken:

«Stortinget ber regjeringen arbeide aktivt for en verden fri for atomvåpen basert på de humanitære konsekvensene atomvåpen har.»

Dette er et forslag i tråd med både Natos og USAs mål om en atomvåpenfri verden, men uten å nevne ordet «forbud» i selve forslaget.

Les også Hanne Skartveit: Fredsdrømmer i en hard virkelighet

I en ny runde i februar ble omtrent samme formulering brukt. Da Høyre heller ikke denne gangen ville være med og diskutere Aps forslag skal Støres partikolleger – og andre partier – ha blitt rasende.

– Dette ble blankt avvist av Høyre. Da gikk vi i stedet tilbake til vårt primærstandpunkt, som var å jobbe for et langsiktig forbud, sier en sentral kilde i Ap til VG.

Høyre kritiserte flertallet

I tillegg til å nekte å forhandle om atomvåpenformuleringene gjorde Høyre noe annet uvanlig: Ifølge VGs kilder brukte Høyre sine egne merknader til å komme med anklager mot Stortingets flertall. Dette skal ha blitt oppfattet så provoserende at de andre partiene rottet seg sammen mot Høyre og saksordfører Øyvind Halleraker.

Men det var først på komitemøtet 17. februar at det ble høydramatisk.

Kilder VG har snakket med som var tilstede på møtet sier at da Anniken Huitfeldt og Venstre-leder Trine Skei Grande var svært misfornøyd med at regjeringen ikke på noen måte ville forhandle om en tekst om atomvåpen.

De to topp-politikerne skal ha blitt så forbannet at de – etter initiativ fra Skei Grande – varslet regjeringspartiene at de ville danne et flertall mot regjeringen.

Dramatisk møte

Da dro Høyres Halleraker i nødbremsen. Dagen etter fikk han utsatt avgivelsen av saken med tre uker.

– Det ble svært dramatisk, sier en kilde til VG.

Det var på dette møtet at Arbeiderpartiet forsto at de ville få flertall for et forslag om at regjeringen må jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Høyres Øyvind Halleraker sier til VG at regjeringspartiene ikke kunne blitt enige med Ap tidligere.

– Nå har vi en felles merknad om ting vi er helt enige om. Jeg synes vi har kommet til en god enighet.

– Hadde det ikke vært mye enklere for Høyre om dere bare hadde blitt enige med Ap da de la frem sitt første og tilsynelatende ufarlige første forslag?

– Jeg forstår hva du mener. Men det var ikke naturlig for oss å ta opp det, ettersom Arbeiderpartiet i sin merknad signaliserte at de ønsket er forbud. Vi hadde selvsagt samtaler, men jeg kan ikke utdype hva som skjedde i de samtalene.

Anniken Huitfeldt sier hun er godt fornøyd med resultatet, som hun mener er historisk.

– Jeg er glad for at vi har fått med oss Høyre på et mer forpliktende og tydeligere vedtak, og at de må følge opp stortingsflertallets ambisjoner for en mer aktiv nedrusting. Det er veldig positivt at Høyre og Frp for første gang stiller seg bak et forslag i Stortinget om å jobbe aktivt for en verden fri for atomvåpen og et rettslig bindende rammeverk for å nå dette målet, sier Huitfeldt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder