Doha-fiaskoen kan skape nye problemer for Siv og Erna

SKATTE-TRØBBEL? Finansminister Siv Jensen diskuterte i helgen med Algeries banksjef Mohammed Laksaci i Washington. Nå kan oljeprisfall gi henne skatteproblemer hjemme, mener norsk sjeføkonom. Foto: Molly Riley Afp

Økonom om oljeprisfallet: Glem skattekutt!

Fortsatt lave oljepriser kan gjøre Sivs skatteløfter umulige å innfri. Det mener sjeføkonom etter oljefiaskoen i Doha.

Artikkelen er over tre år gammel

Uten Iran til stede ble det som kritikerne forventet på oljetoppmøtet i Doha: Ingen avtale om å fryse oljeproduksjonen på dagens nivå. I første omgang fryktet markedsaktører kraftig prisfall, men både oljeprisnedgangen og børsutviklingen gikk bedre enn de mest dramatiske prognosene tilsa.

Mandag kveld var oljeprisen oppe i 43 dollar fatet igjen, og Oslo Børs steg gjennom dagen.

SKATTEKUTT-SKEPTISK: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen Eika Gruppen. Foto: Eika Gruppen

Men fortsatt er oljeprisen bare rundt 40 prosent av hva den var sommeren 2014. Det rammer både oljeansatte og statens økonomi:

– Vi må være klar over at selv om oljeprisen stiger til 50 dollar, vil lønnsveksten bli skuffende i årene fremover. For at vi skal kunne fortsette med dagens næringsstruktur er vi avhengige av en oljepris på 50 dollar per fat, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til E24.

Maks fra oljefondet

Han mener også at Norge allerede neste år vil bli tvunget til å bruke maksimalt av hva handlingsregelen åpner for å bruke av oljefondet, som er fire prosent av overskuddet. Det vil presse regjeringens handlingsrom:

– Kort sagt betyr dette at skatteletter ikke vil være mulige å få til. Nordmenn flest må altså glemme løftet om lavere skatter i årene som kommer, sier Andreassen.

Les om januarbunnen som ga krisemøtet i Doha!

Han mener tiden med lettjente oljepenger er forbi, og dersom oljeprisen igjen faller ned til 30 dollar fatet, må nordmenn belage seg på nye runder med oppsigelser og jobbkutt i oljebransjen.

11,3 færre skattemilliarder fra olje

Finansminister Siv Jensen merker allerede at pengene ikke flommer inn i statskassen som tidligere:

I mars i år kom det snaut 231 milliarder skattekroner inn til staten. Det er en nedgang på 3,3 prosent fra samme måned i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Men mens skatten fra deg og meg økte, ble skatteinntektene fra oljesektoren i mars halvert, og ga dermed 11,3 milliarder kroner mindre oljeskattekroner enn samme måned i fjor.

Husker du denne: Slik påvirkes du av oljeprissjokket!

Til tross for at milliardene forsvinner nekter Siv Jensens mannskap å akseptere Andreassens regnestykker. Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) skriver til VG at bruken av oljepenger skal tilpasses nedgangstidene, men at det er mye å gå på til fireprosentsgrensen:

– En økning av bruken i et omfang som Andreassen antyder, er imidlertid langt utenfor hva som er et realistisk budsjettopplegg, ifølge Bjørnestad.

PRISOPPGANGS-TRO: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB. Foto: DNB

Han illustrerer med å vise til at 2016-budsjettet innebærer en bruk av oljeinntekter på 2,8 prosent av oljefondet, og at avstanden opp til 4 prosent er på hele 86 mrd. kroner.

Tror på 65 dollar fatet

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB varsler derimot om gode pengeutsiker for regjeringen:

– Vi er overbevist om en økning i oljeprisene innenfor OPEC-landene til 65 dollar fatet på et års sikt, sier Kjus til VG.

Les også: Bensinprisene som ikke ville ned.

Det vil likevel ikke hjelpe arbeidsledige oljearbeidere på kort sikt. Kjus tror det blir nye kutt i oljenæringen det nestene månedene, men at det vil stabilisere segmot slutten av året.

Først i i 2018 tror han oljebransjen tør å gjenoppta investeringene, som følge av å prisoppgangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder