DAVOS-MØTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre deltok på en rekke møter i Davos i går, og hilste på kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: NTB/SCANPIX Foto: ,

Støre i strupen på «salg» av Norge

Ap-leder Jonas Gahr Støre går til frontalangrep på
Solberg-regjeringens nedsalg av statlige selskaper.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De forsvarer nedsalg med at de ønsker maktspredning og styrket privat eierskap, men klarer ikke å gi overbevisende svar på om det vil skje. Snarere tvert om legger de opp til noe som er dårlig politikk og dårlig butikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Selger landet

Støre er på World Economic Forum i Davos, men velger å benytte anledningen til å kaste seg inn i debatten hjemme om salg av Flytoget og andre selskaper.

– I stedet for å bygge landet, vil de selge landet. Vi er ikke for statisk statlig eierskap, men vi har kategorier for hva staten bør eie, og mener dagens eierstruktur er god, sier Støre til VG.

Han trekker frem Flytoget, Kongsberg Gruppen og fiskeressursene som tre områder som ikke bør selges ut.

– Det er både næringspolitiske, kunnskapspolitiske og strategiske grunner til å opprettholde det statlige eierskapet i Kongsberg Gruppen – og jeg vil si sterkere i dag enn for ti år siden.

– Hvorfor?

– Fordi vi mener det er viktig i dag med kontroll over utviklingen av militær teknologi, og fordi Kongsberg Gruppen er en nasjonal økonomisk drivkraft for kunnskapsbasert industri. Det betyr ikke at de ikke kan finne partnere, som kan bety at eierandelen kan bli justert, men ikke gjennom et statlig nedsalg uten industrielle begrunnelse, sier han.

Og skogen vil han ikke selge.

Avvikle lover

– Regjeringen sier de skal redusere den statlige andelen ved Oslo Børs. Vi mener dette ikke handler om Oslo Børs. Ta Statskog: Det er en evigvarende ressurs, det er jakt og det er fiske og dreier seg om allmennhetens tilgang. Det er unødvendig å selge ned, men vi utelukker ikke samarbeid med private om drift av skog.

– Når det gjelder salg av Flytoget, så er det ikke penger som staten trenger. Vi mener Oslo-regionen trenger statlig eierskap til infrastruktur når det skal utvikles transport for en by i kraftig vekst.

– Det siste jeg vil nevne er ikke et konkret selskap, men dreier seg om kontrollen og eierskapet over fiske. Hvis de får avvikle råfiskloven og deltagerloven, som de vurderer, vil det dramatisk kunne svekke fellesskapets kontroll med fiskeressursene.

Trenger fagarbeidere

Støre sier eierskapet skal være profesjonelt, lønnsomt og endringsvillig.

– Vi har internasjonale regler som krever det, og det er bra. Men det legger ingen begrensninger på at det fortsatt skal være mulig for staten å eie.

– Vi kan utvikle nye industrier i fremtiden hvis vi har kompetente og kvalifiserte fagarbeidere i selskaper med langsiktige og statlige eiere. Hovedtyngden bør være private, men profesjonelt statlig eierskap på nøkkelområder, slik vi har i dag, kan stimulere privat eierskap.

– Argumentet om at nedsalg vil øke mangfoldet vil jeg utfordre: Sannsynlige kjøpere er investeringsfond fra andre kontinenter, som i hvert fall ikke er strategiske og langsiktige eiere.

Han sier det er stort behov for nye fagarbeidere og at statlige selskaper bør kunne vise at det er viktig å satse på lærlinger.

– Vi må utvikle en ny generasjon fagarbeidere. Jeg besøkte nylig en bedrift hvor jeg skulle prate med polske arbeidere. De krevde å være anonyme, fordi de fryktet å miste jobben hvis det ble kjent at de pratet. Det er i hvert fall ikke slik vi vil ha det, sier Støre.

– Nye eiere reduserer risiko

– Det er få bedrifter som har bidratt til å bygge Norge mer enn Telenor og Statoil, sier Sigbjørn Aanes, statssekretær for Erna Solberg.

– Begge har staten hentet inn nye eiere til, og Arbeiderpartiet ledet begge prosessene. Det å få nye eiere inn har bidratt til å redusere risiko for Norge i investeringer i utlandet og bygget opp og styrket arbeidsplasser i Norge. Hadde ikke Ap turt å være med på å åpne opp eierskapet i Telenor, ville vi sannsynligvis ikke hatt et så stort og viktig selskap, sier han til VG.

Les mer på E24: Høyre: - Vi selger ikke landet

Han mener at det at Ap ikke ser for seg at andre norske selskap skal kunne bygge seg opp å bli det nye Telenor, skape nye spennende arbeidsplasser og bidra internasjonalisering, signaliserer et passivt Ap i møte med fremtidsutfordringene:

- Statlig eierskap skal bidra til å holde hovedkontor og forskning og utviklingsarbeid i Norge. Derfor er hovedbildet i eierskapsmeldingen at regjeringen fortsatt vil ha et stort statlig eierskap i de viktigste bedriftene i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder