MER POP: De aller fleste som kommer hit, til Norgerhaven fengsel i det lille tettstedet Veenhuizen nord i Nederland, er utenlandske fanger. Slik ser oppholdsrommet ut.
MER POP: De aller fleste som kommer hit, til Norgerhaven fengsel i det lille tettstedet Veenhuizen nord i Nederland, er utenlandske fanger. Slik ser oppholdsrommet ut. Foto: Sandblad Mattis , VG

Flere vil sone i Nederland etter rykter om luksusfengsel

INNENRIKS

Mens det tidligere har vært stor motstand mot å sitte fengslet i Norgerhaven, har ryktene om gode soningsforhold gjort stedet mer populært.

Publisert: Oppdatert: 02.03.16 14:05

I det nederlandske fengselet har de innsatte halv arbeidsdag i forhold til det som er vanlig i norske fengsler, de har tre ganger så lang telefontid og får 210 kroner mer i uken enn i Norge.

– Det har vært en kraftig økning i de som ønsker å sone her, særlig etter jul. Trivselen er større og takket være jungeltelegrafen er det flere som søker seg hit, sier fengselsdirektør Karl Hillesland til VG.

Siden fengselet i Nederland ble åpnet for norske fanger den 1. september i fjor, er det fattet vedtak om å overføre totalt 347 fanger.

– Før nyttår var det rundt 56 prosent frivillige, i januar og februar har dette økt til cirka 65 prosent, sier Hillesland.

Det var RTV Drenthe som meldte at fengselet var blitt mer populært, ifølge De Telegraaf.

Les deg opp: Her skal 242 fanger fra Norge sone

Venteliste

Men tallene svinger. Av de 48 fangene som i dag står på venteliste er bare 17 frivillige. Årsaken til at antallet er såpass lavt denne gangen, er at man på tidligere transporter har prioritert de som har ønsket å sone i Nederland, mens de som har klaget på vedtaket har blitt ventende i Norge.

– Antall søknader varierer veldig fra uke til uke, sier den norske fengselsdirektøren.

Les mer offentlig informasjon om Norgerhaven her.

Mer telefontid

– Hvorfor velger flere å komme til Nederland?

– Her jobber de innsatte halv dag. Enten formiddagen eller ettermiddagen. Resten av tiden kan brukes på biblioteket, lufting, trening, skole og diverse kurs. Dette gir mer ro. I norske fengsler er det normalt full arbeidsdag, forteller Hillesland.

Betalingen er den samme i begge land, 65 kroner dagen. Men fangene som soner i Nederland får i tillegg 210 kroner uke som de kan bruke på mat eller klær. De får ikke lov til å spare tillegget.

De innsatte jobber enten på kjøkken, på vaskeriet – som også tar oppdrag utenfor fengselet – eller med montasjearbeid.

Husker du? Enorm politisk motstand mot norsk soning i Nederland

– I Norge har du rett på 20 minutters telefontid med venner og familie per uke. I Nederland har en tre ganger så mye, inkludert Skype, fordi fengselet ligger i et annet land og det er dyrt og krevende å reise hit, sier Hillesland.

Han forteller at hele 80 prosent av fangene som kommer fra Norge er utlendinger. Resten har norsk statsborgerskap.

– De innsatte har også gitt tydelig tilbakemelding om at de er veldig godt fornøyd med den nederlandske bemanningen. Det er mer kontinuitet i bemanningen her enn i norske fengsler, sier Hillesland.

Les også: Første norske fangefly landet i Nederland

Det er plass til 242 fanger fra Norge i Norgerhaven, som drives som en underavdeling av Ullersmo fengsel, og det er nå fullt belegg.

Dagbladet skrev i fjor at fangene hadde levert en klageliste til fengselet, men mye av dette er nå ordnet opp i, ifølge Hillesland.

Pårørende ikke fornøyd

Organisasjonen For Fangers Pårørende har tidligere kritisert soning i Nederland, og de mener fortsatt at det er en belastning for familien å ha sine kjære så langt unna.

– Det er en vesensforskjell mellom de som drar frivillig og de som drar på tvang. Hvis gruppen som reiser frivillig øker, er det bra. Men det er fortsatt alt for mange som sendes på tvang, sier Hanne Hamsund, leder i For Fangers Pårørende.

Hun har regnet seg frem til en snittpris på 5000 kroner for hver gang en pårørende i Norge skal besøke en fange i fengselet Norgerhaven i Nederland.

– Det tar åtte timer å reise en vei og det er både dyrt og krevende og for mange uoverkommelig å gjennomføre, sier Hamsund.

Hun forteller at de har søkt Justisdepartementet om at staten kompenserer med reisestøtte, men at de ennå ikke har fått noe svar.

– Det ville være både smart og riktig at de kompenserer for den enorme tilleggsbelastningen dette er for familien, avslutter hun.

Justisdepartementet sier forespørselen om reisestøtte er til behandling i departementet.

Her kan du lese mer om