BØR GI INFORMASJON: Terror- og etterretningsekspert Anthony Glees mener PST-sjef Benedicte Bjørnland bør informere publikum dersom de sitter på viktige opplysninger. Foto: NTB Scanpix/University of Buckingham,

Britisk ekspert: Hvis
PST vet mer enn de forteller, bør de informere om det

NEW YORK/OSLO (VG) Terror- og etterretningsekspert Anthony Glees mener at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) bør formidle så mye informasjon som mulig til publikum.

 • Eirik Landsend Henriksen
 • Ola Mjaaland
 • Hanna Haug Røset
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over seks år gammel

- Hvis PST vet mer enn de forteller, bør de opplyse publikum om det. Hvis de ikke vet mer enn de sier, burde de spørre seg selv om hvorfor, sier Glees til VG.

Han mener det er myndighetenes primæroppgave å sikre innbyggerne og å informere så mye de kan.

- Myndighetene skal levere sikkerhet fordi innbyggerne ikke er i stand til å gjøre det selv. Folket bør få vite at etterretning- og sikkerhetstjenesten gjør jobben sin, og at makten de innehar blir brukt til folkets beste, sier Glees.

Han får støtte av kandiske Wesley Wark, som er professor ved University of Ottawa og en av landets fremste eksperter innenfor nasjonal sikkerhet, etterretning og terrorisme.

– Dersom den norske sikkerhetstjenesten har flere detaljer om det planlagte angrepet som de kan formidle, bør de gå ut med det, sier han, men understreker:

– Det kan imidlertid være grunner til at de ikke kan formidle det: At detaljene ikke er verifisert, at de ikke besitter detaljer eller restriksjoner om ikke å offentliggjøre fra samarbeidende tjenester.

Glees mener at PST vurderte rett da de torsdag gikk ut og informerte om at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge.

- Jeg mener de gjorde helt rett. Folk må forstå og bli informert om at vi lever i en farlig verden. Det er meget stor terroristvirksomhet i verden i øyeblikket, og det har vært flere hendelser den siste tiden. Dermed er det viktig at myndighetene og sikkerhetstjenester kommuniserer med publikum, sier han.

Glees, som regnes som en av Storbritannias fremste eksperter på etterretning og terrorvirksomhet, og som er professor ved universitetet i Buckingham, tror at britiske og amerikanske myndigheter kanskje ville vært mer presise i en liknende situasjon.

- Avskrekkende

- Jeg tror de ville gått ut med mer spesifikk informasjon, i alle fall hvis de hadde informasjonen. For eksempel kunne de sagt at det forelå en konkret terrortrussel mot Heathrow flyplass i London. Det bør imidlertid nevnes at vi har store etterretningstjenester med mye større budsjetter enn det Norge har, og dermed kan fremskaffe mer informasjon. USA og Storbritannia har også meget tette bånd og samarbeider kontinuerlig, sier Glees.

Rick Mathews, leder for National Center for Security & Preparedness ved University of Albany, tror PST kan ha gode grunner for å holde kort tett til brystet.

– Jeg er helt sikker på at de vet mer enn de går ut med, men man vil ikke at terroristene skal vite hvor mye man vet om planene deres.

– Det samme gjelder dersom norsk etterretning vet spesifikk tid og sted, og går ut med det, vil det være enkelt for terroristene å skifte mål, sier han.

Både PST og norske eksperter har tidligere uttalt at det kan virke avskrekkende for terrorister at myndighetene går ut med informasjonen og hever beredskapen over hele landet.

FORSKER: Cato Hemmingby ved Politihøgskolen. Foto:olitihøgskolen,

- Myndighetene vil oppnå to ting med å gå ut med dette; det ene er å avskrekke eventuelle terrorister fra å fullføre eller gjennomføre planene sine. Det er mye vanskeligere idet myndighetene er klar over trusselen. Det andre er at de ønsker økt årvåkenhet blant publikum, sa terrorforsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby til VG i går.

TETT PÅ NETT: Cato Hemmingby svarte leserne om terrortrusselen

Også terrorekspert Magnus Ranstorp trodde avskrekking var en av tankene bak offentliggjøringen.

EKSPERT: Forsker og terrorekspert Magnus Ranstorp. Foto:Jan Petter Lynau,VG

- Man går ikke ut på denne måten uten å være sikre på at noe er forestående. Det er ganske uvanlig å gå ut på denne måten, fordi det skaper frykt. Men det har nok bakgrunn i 22. juli og Utøya. Samtidig er det også avskrekkende, og det kan føre til at terrorister ikke vil gjennomføre et planlagt angrep, sier Ranstorp.

Anthony Glees deler denne oppfatningen.

- Det kan definitivt føre til at terrorister blir avskrekket. Det er jo nettopp slik etterretningstjenester jobber – de samler informasjon og forstyrrer eventuelle planer. Det er imidlertid en fin linje mellom å fortelle folk det de bør vite og det å skape frykt, sier han.

- Svært farlige ekstremister

Han antyder at Norge kan være litt naive i hvordan terrorisme bør bekjempes.

- Jeg har registrert at man i Norge gjerne har en diplomatisk tilnærming til anti-terrorarbeid, og at det kan løses med samtaler og logikk. Det er viktig at folk forstår at man står overfor personer som ikke deler våre verdier, og som ikke responderer på logikk. Dermed er det helt nødvendig med økt beredskap og væpnet politi.

- Det må selvfølgelig være proporsjonalt med trusselbildet. Man jager ikke en sykkeltyv med maskingevær, men en mann med en bombe, legger han til.

Han mener trusselen mot Norge bør tas på største alvor, og at personer fra ekstremistiske grupper i Syra utgjør en stor trussel for vestlige land.

- Flere av de vestlige som drar til Syria og Irak har vært med på grusomme handlinger. Noen mener at dette er unge og villedete personer som ikke er farlige. Jeg mener det er en stor feil å undervurdere disse menneskene. Dette er personer som drar ned dit og deltar i slaktingen av Shia-muslimer. Ikke alle, men noen av dem vil få blod på tann, og disse menneskene er svært farlige.

Samtidig oppfordrer han folk til ikke å få panikk.

- Man bør være årvåken, spesielt når man beveger seg i nærheten av typiske terrormål, men det er ikke noen grunn til å få panikk. Nordmenn bør stole på de profesjonelle, og at de gjør jobben sin.

Les også

 1. Politiet tilkalt etter at flypassasjer ble redd: – Avhørt av politiet på grunn av tatoveringer og hudfarge

  Bevæpnet politi hentet Daniel Pettersen (24) ut av…
 2. Terrortrusselen mot Norge: Utfordrer det norske folk til å starte rosetog på sosiale medier

  Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde mener samfunnet nå kan vise at rosetogene etter 22. juli betydde noe.
 3. Politidirektøren: - Ingen endring i trusselbildet

  Politi-Norge opprettholder beredskapen gjennom helgen og øker kapasiteten hvis det skulle bli nødvendig.
 4. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

  Ekspertene er klare på at terrorister i Syria innehar både våpen og erfaring til å gjennomføre terror.
 5. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

  Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre…

Mer om

 1. Terrorisme

Flere artikler

 1. Terrorekspert: - Vil skremme terrorister

 2. Britisk ekspert: Noe kan ha skjedd med gruppen

 3. Eksperter: Dette er terroristene trent til

 4. Forsker: Dette er mulige terrormål

 5. Terrorekspert: IS har urovekkende stor rekkevidde

Fra andre aviser

 1. Eksperter mener PST bør fortelle mer om trusselen

  Fædrelandsvennen
 2. - Vi vil aldri få vite hva trusselen gikk ut på

  Bergens Tidende
 3. PST: Ekstreme islamister truer Norge

  Fædrelandsvennen
 4. Terrorforsker: - Uvisst hvilke steder som er terrormål

  Aftenposten
 5. Forsker tror aldri vi får vite hva terrortrusselen gikk ut på

  Fædrelandsvennen
 6. Mener Krekar kan ha trigget terrortrusselen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no