ANGREPET FØR: Det Mosaiske Trossamfunns synagoge i Bergstien i Oslo har tidligere blitt utsatt for skyting. Foto:NTB SCANPIX,

Israels ambassade: – Trygge på at Norge passer på oss

Både jødiske og israelske interesser i Norge følger situasjonen med bekymring etter terrortrusselen.

Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vi hørte pressekonferansen i formiddag, og følger med bekymring det som skjer. Vi vet selvsagt ikke om dette innebærer en trussel mot israelske interesser i Norge, men vi deler bekymringen til norske myndigheter og folk, sier fungerende ambassadør George Deek ved den isralske ambassaden i Oslo til VG.

AMBASSADØR: George Deek er fungerende ambassadør ved den israelske ambassaden i Norge. Foto:Privat,

I formiddag varslet PST-sjef Benedicte Bjørnland at det foreligger en konkret trussel om et terrorangrep mot Norge i løpet av de neste dagene.

Stort sikkerhetsoppbud

– Som et land som har levd med terrortrusler i mange år, er vi sikre på at Norge og norske sikkerhetsstyrker vil gjøre alt i sin makt for å fjerne denne trusselen fra Norge, og forhindre et terrorangrep sier Deek.

– Frykter dere at israelske interesser i Norge kan være et terrormål, i lys av situasjonen i Gaza?

– Vi vet ikke mer enn det som er offentliggjort. Men jeg kan si at vi har et stort sikkerhetsoppbud utenfor ambassaden i disse dager, for å forhindre angrep. Uheldigvis har vi sett eksempler på at ekstremister benytter den opphetede situasjonen i Gaza til å angripe både israelske mål, og også jødiske interesser, sier Deek.

Han refererer til angrepet på den jødiske synagogen i Oslo i 2006.

– Jeg så på nyhetene i går, og ble urolig over at medlemmer av det jødiske samfunnet i Oslo opplever mer antisemittiske holdninger. Vi er definitivt bekymret over disse truslene, sier han.

Den fungerende ambassadøren sier han føler seg trygg på at politiet ivaretar ambassadens sikkerhet:

– Jeg er sikker på at Norge vil gjøre alt som er nødvendig for å beskytte diplomater.

Løpende politi-kontakt

FORSTANDER: Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Foto:PRIVAT,

I mai ble det jødiske museet i Brussel angrepet av en enslig skytter som tok seg inn og drepte fire mennesker. Franskmannen som har innrømmet drapene, har tidligere tilbragt over et år i Syria. Det er også fra miljøer i Syria trusselen mot Norge nå kommer, bekreftet PST-sjef Benedicte Bjørnland under dagens pressekonferanse.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund, som driver synagogen i Oslo, vil ikke gå inn på terrortrusselen nå opp mot hendelsene i Brussel i mai.

– Vi er trygge på at politiet passer på oss, sier Kohn.

– Fatter dere noen særskilte tiltak nå?

– Det kan jeg ikke si noe om, annet enn at vi har løpende kontakt med politiet.

– Har dere merket økt trusselnivå som følge av situasjonen i Gaza?

– Nei. Det er bedre nå enn det var under forrige Gaza-krig, sier Kohn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder