MERKER ØKT PÅGANG: Stabssjef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, forteller at politiet har mottatt en rekke tips fra publikum i forbindelse med terrortrusselen mot Norge. Foto:Helge Mikalsen,VG

Terrortrusselen: Oslo-politiet har laget egen tipsgruppe

Oslo-politiet har opprettet en egen tipsgruppe som et av flere tiltak for å høyne beredskapen i landet etter trusselen om terror.

 • Ingvild Sagmoen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Oslo-politiet har merket en økt pågang fra publikum de siste dagene. Torsdag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge. Politiet gikk kort tid etter ut og oppfordret folk til å tipse politiet dersom de ser noe mistenkelig.

- Publikum er våre øyne og ører og vi merker at folk er mer årvåkne. Vi har fått inn en del tips relatert til trusselvurderingen, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Sjekker ut alle tips

Fredriksen forteller at det ved politihuset i Oslo er opprettet en døgnbemannet tipstelefon for å håndtere alle tips som relateres til terrortrusselen.

- Vi har satt ned en egen gruppe til å vurdere tips, og alle – både tips som har med trusselvurderingen å gjøre og med andre forhold - blir samlet i en felles base, sier han.

Politiet sjekker ut alle tips, forteller stabssjefen.

- Tipsene angår mye forskjellig: Noen er helt trivielle ting som publikum mener er mistenkelig, noen har helt klart vært av en sånn karakter at vi har kunnet kvittere dem ut ganske raskt, mens i andre tilfeller har tips ført til at vi har måttet rykke ut og gjennomføre kontroller i Oslo by, sier Fredriksen.

Flere beredskapstiltak

Politiet har iverksatt en rekke tiltak for å høyne beredskapen etter at terrortrusselen ble kjent. Økt tilstedeværelse av bevæpnet politi ved grenseoverganger, innfartsveier, internasjonale flyplasser og togstasjoner er ett tiltak. Økt personkontroll ved innreise til Norge er et annet. Politiet har i tillegg bedt om bistand fra Forsvaret.

- Vi har bedt om transportressurser, først og fremst helikopter, og mannskaper fra Forsvarets spesialstyrker, Garden og Heimevernet, opplyste politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse lørdag.

Hverken Politidirektoratet eller Forsvaret ønsker å gå i ytterligere detalj på de konkrete bistandstiltakene, av hensyn til operasjonssikkerheten. Søndag opplyste PST at trusselen vurderes som noe redusert, men beredskapsnivået vil opprettholdes inntil videre.

- Det vil ikke bli noen umiddelbar endring i våre iverksatte tiltak det første døgnet. I løpet av morgendagen vil vi se på hvilke endringer vi eventuelt gjør, sa Humlegård søndag.

Blant tiltakene som blir vurdert nedjustert er bruken av synlig og bevæpnet politi i gatene. De nasjonale bistandsressursene, deriblant bistanden fra Forsvaret, er blant tiltakene som vil bli viderført en stund til.

Mer om

 1. Terror

Flere artikler

 1. Politidirektøren: - Ingen endring i trusselbildet

 2. Følger opp over 200 terror-tips

 3. Slik er beredskapen der du bor

 4. Krimekspert om terroradvarselen: - Ikke grunn til å bli redd

 5. Her er politiets råd til befolkningen

 6. PST-sjefen: Trusselen er noe redusert

Fra andre aviser

 1. PST har fått ny informasjon om terrortrusselen

  Bergens Tidende
 2. - Kan holde beredskapen en uke

  Bergens Tidende
 3. Trusselsituasjonen er uendret

  Bergens Tidende
 4. Politiet i Hordaland har fått 40 terrortips

  Bergens Tidende
 5. - Trusselen er noe redusert

  Bergens Tidende
 6. Politiet har fått mange tips etter terrortrusselen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder