Meteorolog: - Ingen grunn til å reise til Syden, folkens!

Mange på Østlandet står med vann opp til knærne etter kraftig regn og uvær flere steder. Nå tørker det opp i sør, og varmen fortsetter i nord.

  • Katrine Asheim
  • Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Slapp av, ikke røm landet - nå kommer finværet!

Det er vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid som kommer med gladnyheten. Han kan melde om strålende sommervær og høye temperaturer i vente de neste dagene. Selv har meteorologen akkurat kommet hjem fra ferie og takker værgudene for den perfekte timingen.

- Nå snakker vi opp imot 30-tallet flere steder. Det har ikke vært så varmt her i vest tidligere i sommer, sier han og beroliger de som vurderer å hive seg på en billig chartertur:

- Ingen grunn til å reise til Syden, folkens!

SOMMERBAD: Nicolay Alexander Carlsen og Sebastian Søland Dyrbing, begge 12 år hopper i vannet i Enhuskilen på Kråkerøy. FOTO: GISLE ODDSTAD/VG Foto:Gisle Oddstad,VG

Høytrykk over Russland

Årsaken til at det er så varmt akkurat nå, kan meteorolog hos Storm, Lillian Bergheim forklare.

- Det ligger et høytrykk øst for oss, og siden det roterer med klokka, drar det varm luft fra Sør- og Øst-Europa oppover mot Norge, sier Bergheim.

Bergheim vil ikke si at denne varmen er en spesiell type værfenomen, men at vi i Norge generelt opplever denne typen varme når det ligger høytrykk over Øst-Europa.

Sjefmeteorolog i IRI, International Research Institute, forklarer varmen med vanntemperaturer.

- Varmen kommer av at overflatevannet i Atlanterhavet er varmere enn vanlig, da blir naturlig nok også vinden varmere, sier Anthony Barntson til Aftonbladet.

- Slik det ser ut nå kan torsdag blir den varmeste dagen, generelt i landet. Da vil de fleste steder oppleve temperaturer på opp mot, og over 25 grader.

Samtidig legger hun til at det i nord fort kan bli en endring mot slutten av uken.

- For Nord-Norge sin del kan det bli opp mot 25 grader torsdag, og ned mot 15 grader fredag, sier Bergheim.

Mulig sommerens varmeste dag

Vervarslinga Vestlandet melder om potensielt høye temperaturer hele uken, morgendagen ser særlig bra ut.

- Spesielt onsdagen ser veldig fin ut her i vest. Det blir 25-30 grader mange steder og muligens den varmeste dagen her frem til nå i sommer, opplyser meteorologen Fagerlid, og legger til:

- Om det dukker opp noen skyer vil det høyst sannsynlig være det vi kaller godværsskyer, disse ligger som et behagelig slør på himmelen.

Sjekk været der du bor på VGs værtjeneste pent.no!

VARIERENDE: Det er ikke bare sol og sommer vi er vant med i Norge, og været varieres raskt. Her et stup fra Tøyenbadet i Oslo. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG Foto:Krister Sørbø,VG

Lange perioder med sol

Også på Østlandet, hvor det har falt ekstreme mengder nedbør flere steder det siste døgnet, vil det bli deilig sommervarme og heldigvis mindre regn og lettere vær.

- Det vil gradvis klarne opp. I morgen kan det komme noe nedbør, men fra torsdag av ser det virkelig bra ut, sier Lina Larsgård, vakthavende meteorolog i Oslo.

Opphold, klarvær og lange perioder med sol er i vente for stort sett hele Østlandet denne uken, ifølge Meteorologisk institutt.

Varmen i nord fortsetter

Nordlendingene har storkost seg i sommervarmen de siste dagene. Flere steder ble det satt varmerekorder, blant annet i Svolvær. Meteorolog Justyna Wodziczko forteller til VG i dag at de i går målte over 30 grader ved fire værstasjoner i nord, der Pasvik i Finnmark stakk av med varmeste temperatur på hele 30,3 grader. Og varmen ser ut til å fortsette ut uken:

- Det vil bli fint over hele Nord-Norge, i hvert fall til og med torsdag. Varmen henger i lufta, men solgangsbris kan gi litt lavere temperaturer i kystområdene, sier Wodziczko ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Mot helgen må flere nordlendinger belage seg på litt kjøligere - og mer normalt - sommervær.

Skal du ut og nyte varmen? Send inn dine beste bilder fra denne sommerens finvær her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder