TILTALT: Ubaydullah Hussain (t.h.) sammen med sin forsvarer John Christian Elden under rettssaken i Oslo tingrett. Hussain står tiltalt for trusler samt hatefulle og diskriminerende ytringer. Foto: TROND SOLBERG

Hussain dømt for trusler og hatefulle ytringer

Islamisten Ubaydullah Hussain ble fredag dømt for trusler og hatefulle ytringer. Han ble dømt til betinget fengsel.

 • Fredrik Svendsen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel


Hussain ble dømt for både hatefulle ytringer mot jøder i Norge, og for trusler mot to norske journalister. Han dømmes også for trusler mot en forsker under en rettssak.

28-åringen frifinnes for å ha fremsatt hatefulle ytringer mot forfatter Amal Aden. Bakgrunnen for frifinnelsen er at retten ikke kan utelukke at uttalelsen i forbindelse med at Aden ble utsatt for vold, var en utlegning av Koranen.

Tingrettsdommer Dagfinn Grønvik sa i Oslo tingrett at retten ikke tror på Hussains uttalelser om at han ikke ønsker å spre islam med vold.

- Skuffet

Hussain dømmes til fengsel i 120 dager, 60 av disse er betinget med en prøvetid på to år. Den ubetingede delen av dommen er utholdt på grunn av 53 dager i varetekt.

- Jeg er litt skuffet over at jeg ble dømt på fire av fem tiltalepunkter. Samtidig er jeg lettet over at jeg ble frifunnet på den siste. I tillegg er jeg lettet over at det ikke ble fengselsstraff, sier Hussain til VG etter å ha fått dommen opplest.

Han var tydelig på at han ikke kommer til å forlate den norske offentligheten som følge av dommen.

- Jeg kommer til å fortsette mine politiske og religiøse aktiviteter, men selvfølgelig vil jeg tenke over hvordan jeg formulerer meg i fremtiden, sier Hussain.

Hussain tok betenkningstid på dommen.

- Det er avsagt en dom som ikke fører til ytterligere fengselsstraff. Han har allerede sittet 53 dager i varetekt, sier John Christian Elden i en kommentar til hvorfor Hussain valgte å ikke anke på stedet.

I dommen blir det påpekt at det ikke finnes mange eksempler på rettspraksis i lignende saker, og at det har vært en utfordring i straffeutmålingen.

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, la ned påstand om ti måneders fengsel. Han er imidlertid ikke overrasket over at retten kom til en annen vurdering.

- Jeg registrerer at retten er stort sett enig med oss, med unntak av tilleggspunktet. Jeg kan ikke være overrasket over dommen. Retten finner det samme bildet når det gjelder praksis i slike saker, sier Fari.

Truet journalister

Islamisten Ubaydullah Hussain (28) sto i Oslo tingrett tiltalt for trusler samt diskriminerende og hatefulle ytringer. Bakgrunnen for trusseltiltalen var eposter Hussain har innrømmet å ha skrevet til to journalister.

Ifølge tiltalen skrev Hussain følgende epost til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud:

«Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg!

Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.

Ubaydullah Hussain».

Bakgrunnen for eposten skal ha vært avlørende artikler om islamister i forkant av at Hussain ble pågrepet i oktober i 2012. Islamisten sendte også en lignende epost til en Aftenposten-journalist.

Trakk seg som talsmann

I tillegg har påtalemyndigheten reagert på et innlegg Hussain la ut på sin Facebook-side i 2012. I saken henviste han til en VG-artikkel hvor norske jøder ga uttrykk for at de savnet politibeskyttelse.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», heter det i meldingen.

I kommentarfeltet til innlegget beklaget Hussain også at ingen ble truffet da synagogen på St. Hanshaugen i Oslo ble beskutt i 2006. Arfan Bhatti ble senere dømt for medvirkning til skytingen. Bhatti har senere deltatt i flere demonstrasjoner sammen med islamistene i «Profetens Ummah».

Hussain fungerte lenge som talsmann for den ytterliggående gruppen, men la i 2013 ut et innlegg på sin Facebook-side hvor han trakk seg som leder.

- Oppfordret til steining

Hussain er også tiltalt for diskriminerende og hatefulle ytringer mot forfatter Amal Aden. Hussain kommenterte et innlegg på Facebook etter at Aden ble angrepet av to somaliske kvinner 8. november i i fjor.

«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våre mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!», skrev Hussain.

Hussain er født i Norge og er norsk statsborger. Han er ikke tidligere straffedømt. Hussain nektet straffskyld og hevder han aldri har hatt noen intensjon om å skape frykt.

Tirsdag ble det kjent at 28-åringen ikke får muligheten til å gjenoppta hobbyen som fotballdommer. Norges Fotballforbund forklarte avslaget med at Hussains uttalelser ikke er forenlige med forbundets normer for adferd.

Les også

 1. Ubaydullah Hussain (28) nektet dommerlisens:- Overrasket

  Ubaydullah Hussain (28) har fått avslag på sin søknad om å gjenoppta hobbyen som dommer i Oslo fotballkrets (OFK).
 2. Ber om 10 måneder fengsel for Ubaydullah Hussain (28)

  OSLO TINGHUS (VG) Statsadvokat Carl Fredrik Fari ber om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain (28) som er tiltalt…
 3. Journalist i retten: - Jeg oppfattet det som om han ønsket meg død

  OSLO TINGHUS (VG) En journalist som skal ha blitt truet av Ubaydaullah Hussain (28) har sovet flere netter på hotell av…
 4. Tiltalen: Ubaydullah Hussain (28) truet jøder i Norge: - Han brakte marerittene tilbake

  OSLO TINGHUS (VG) Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) mener det er en reel mulighet for at tilhengere…
 5. Ubaydullah Hussain (28) til VG: - Trekker meg som leder av «Profetens Ummah»

  I en e-post til VG opplyser Ubaydullah Hussain (28) at han trekker seg som leder for den ekstreme islamistgruppen…
 6. Islamist tiltalt: Oppfordret til steining av homofil forfatter

  Islamisten Ubaydullah Hussain (28) er tiltalt å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning.

Flere artikler

 1. Hussain: - Jeg kommer til å fortsette

 2. Ubaydullah Hussain (28) anker ikke trusseldom

 3. Anker dommen mot Ubaydullah Hussain

 4. Ber om 10 måneder fengsel for Ubaydullah Hussain (28)

 5. Tiltalen: Ubaydullah Hussain (28) truet jøder i Norge: - Han brakte marerittene tilbake

Fra andre aviser

 1. Redd dommen skremmer til taushet

  Aftenposten
 2. Ubaydullah Hussain nekter straffskyld

  Aftenposten
 3. Frykter for frie stemmers rettsvern etter Hussain-dommen

  Aftenposten
 4. Ankesak mot islamist førte ikke frem

  Bergens Tidende
 5. Ubaydullah Hussain anker ikke dommen

  Fædrelandsvennen
 6. Påstand om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder