TRE TATT: Rådgiver i PST, Siv Alsén, sier at de tre pågrepne ble tatt i koordinerte aksjoner klokken 06 tirsdag morgen. De tre vil bli avhørt tirsdag og tidligst fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Foto: NILS BJÅLAND/VG

PST: Tre nordmenn tatt for terrorstøtte

To av de pågrepne er brødre

Tatt i koordinerte aksjoner

Politiet: Skulle slutte seg til ISIL

Politiets sikkerhetstjeneste har i dag pågrepet tre menn som er mistenkt for å ha deltatt eller støttet en terrororganisasjon.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De tre er alle norske statsborgere. To av dem, en 27-åring og en 24-åring, er født i det som i dag er Kosovo. Tredjemann, en 29-åring, er født i Somalia.

- Det foreligger skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for "Den islamske staten i Irak og i Levanten" (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL, skriver PST i en pressemelding.

Avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST sier til VG at 27-åringen og 24-åringen er brødre. Det samme har Budstikka skrevet tidligere i dag.

VET DU NOE OM SAKEN? TIPS VGs JOURNALISTER HER

Tatt i Oslo-området

- Alle tre ble pågrepet samtidig klokken seks tirsdag morgen på bopel. Alle tre bor i Oslo-området. De vil bli avhørt i dag, og blir tidligst fremstilt for varetektsfengsling onsdag , sier PST-rådgiver Siv Alsén til VG.

Hun vil ikke gå inn på om noen av de pågrepne tilhører samme miljø, men sier at de tre er de første i Norge som er siktet for denne typen aktivitet.

- Denne paragrafen er ganske ny, så er dette blant de første som er siktet etter den, sier Alsén.

De tre er siktet etter straffelovens paragraf 147d, som omhandler deltakelse eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

29-åringens forsvarer, John Christian Elden, sier at hans klient nekter straffskyld.

- Han vil forklare seg til PST, sier Elden.

VÆPNET GRUPPE: PST mener de pågrepne mennene kan knyttes til den islamistiske organisasjonen ISIL. ISIL er en Al Qaida-tilknyttede terrororganisasjoner, og står oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Foto: REUTERS

Skulle reise snart

Jan Glent, sier VG at PST mener at de tre hadde planer om å reise til Syria og slutte seg til ISIL i løpet av kort tid.

- Det var ikke måneder til de skulle reise, sier han.

Han sier at 29-åringen og en av de to brødrene tidligere har vært i Syria og kjempet som fremmedkrigere for ISIL.

- Vi mener at disse to planla å reise til Syria og slutte seg til ISIL på nytt, og tredjemann skulle da være med på dette. I tillegg mener vi at to av de tre tidligere har gitt materiell støtte til ISIL eller personer i gruppen, sier Glent.

ISIL er en av gruppene som er aktive i den væpnede konflikten i Syria, og ble listeført av FN som en terrororganisasjon i mai 2013. Gruppen er en utbrytergruppe av al-Qaida, og kjemper for å opprette et kalifat styrt etter sharia-lover. Grupper kjemper i Syria mot Assad-regimet, mot andre opprørsgrupper og mot sivilbefolkningen. VG har tidligere skrevet om hvordan gruppen korsfestet lik på et torg i den syriske byen Raqqa.

- På grunnlag av hva etterforskningen har frembrakt, anses de siktede også å representere en trussel mot Norge og våre allierte, sier PST.

Forfatter: Vil vise handlekraft

FORFATTER: Lars Akerhaug. Foto: NILS BJÅLAND/VG

Forfatter av boken «Norsk Jihad» og tidligere VG-journalist Lars Akerhaug, mener pågripelsene vitner om PSTs behov for å vise handlekraft.

- Dette er et forsøk på å sende et signal inn i miljøet som rekrutterer til Syria om at man ikke vil tolerere den typen aktiviteter. Tidligere har det vært forbundet med straffefrihet å reise til Syria for å delta. Politiet har nok opplevd et visst press for å vise handlekraft, nå ser vi det, sier Akerhaug til VG.

Han har fulgt nøye med på Syria-trafikken og den norske deltakelsen i krigshandlinger der.

- Jeg tror nok ikke PSTs pågripelser har noen stor effekt på dette miljøet. Mange av disse er allerede overbevist om at PST og staten er en del av krigen mot islam. Sånn sett vil en pågripelse av disse tre bare styrke den forestilingen. - Samtidig er det viktig at PST demonstrerer handlekraft. Det viser at det å støtte terror og selvmordsbombing ikke er akseptabelt. Det må et samfunn vise, understreker han.

Akerhaug mener det ikke er overraskende at det er to eks-jugoslaver blant de pågrepne nordmennene.

- Nylig døde en eks-jugoslav i Syria. Generelt så består dette miljøet av ulike nasjonaliteter. Ofte har disse mennene en bakgrunn fra familier som kom til Norge på 90-tallet, sier Akerhuag.

Advarte nordmenn

VG har tidligere skrevt om flere norske islamister som har reist til Syria og knyttet seg til ISIL. For en måned siden ble norsk-albanske Egzon Avdyli drept i kamper i Syria. PST mente da at 25-åringen var tilknyttet ISIL. Det samme gjelder en norskpakistansk 22-åring som er siktet for terror i Syria.
PST gikk i 2012 ut og advarte norske miljøer mot å delta i hellig krig i Syria.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder