Vil ha dialog mellom India og Pakistan

Fredsprisvinner Satyarthi «adopterte» Malala

- I tillegg til Nobelprisen har jeg fått en datter, sier fredsprisvinner Kailash Satyarthi og smiler til medprisvinner Malala Yousafzai.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg har en datter som sitter nede i salen, men nå har jeg også en datter som sitter her ved siden av meg, sier fredsprisvinner Kailash Satyarthi under pressekonferansen på Nobelinstituttet tirsdag. Han har i enårrekke jobbet med å bekjempe barnearbeid i India.

Han sier han aldri har kjent en slik varme som han har blitt møtt med etter at han kom til Oslo, og at det er en stor ære å motta Nobels fredspris.

– Mine familiemedlemmer og jeg kom i går, og siden har venner i India spurt om jeg har med varme nok klær til kalde Norge. Jeg har svart at jeg aldri har kjent en slik varme som her i Oslo. Fra komitélederen og komitésekretæren, men særlig fra barn. Denne prisen er veldig viktig for millioner på millioner av barn som blir nektet en barndom, de blir nektet frihet og god helse. Barn som blir ofre for terror, som blir tvunget til prostitusjon og til å være barnesoldater. Dette er en stor ære for alle dem, en pris til alle guttene og jentene i verden, sier Satyarthi.

Han sier det er en ond sirkel mellom fattigdom, barnearbeid og utdannelse: Barna som arbeider, kan ikke gå på skolen. 57 millioner unge barn får ikke gå på skolen, og mer enn 120 millioner barn er blitt tvunget til å forlate skolen før femte klasse. Vi må bryte denne sirkelen, sier fredsprisvinneren .

– Denne prisen gir oss en stor mulighet i vår kamp for barns rettigheter sier han til Malala Yousafzai.

Den 17 år gamle pakistanske jenta er tidenes yngste fredsprisvinner.

Oppfordring til barn

PRESSEKONFERANSE: Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai holdt sin pressekonferanse på Nobelinstituttet tirsdag. Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland til høyre og komiteens sekretær Geir Lundestad til venstre. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier barn selv må bidra i kampen for sin rett til utdanning.

– Dere kan forandre verden, oppfordret Malala.

Som eksempel pekte Malala på situasjonen i Swat-dalen i Pakistan hvor hun selv vokste opp. Her ble mulighet til utdanning bedre da skoleelevene selv stilte krav og trosset Taliban-bevegelsens forsøk på å holde jentene ute fra skolene.

På pressekonferansen sier Satyarthi at Malala er det modigste barnet han kan tenke seg.

– Jeg er så heldig som mottar prisen sammen med henne. Jeg håper at vi sammen kan gjøre verden fredeligere, sier Satyarthi.

Vil reise tilbake

Malala sier at hun helt sikkert vil vende tilbake til Pakistan. Hun har bodd i Birmingham i Storbritannia de siste årene. Hun ble for alvor kjent da hun overlevde et Taliban-attentat i oktober 2012.

– Pakistan er mitt land, mitt hjem. Jeg vil definitivt reise tilbake. Jeg håper jeg får se at barn som jobber, også skal bli sett i skoleuniformer og med skolebøker. Jeg har alltid følt byrden om at jeg burde gjøre noe. Jeg har alltid drømt om å gi barn en kvalitetsutdannelse som er gratis, sa Malala under pressekonferansen på Nobelinstituttet tirsdag.

– Min drøm er å se at alle barn i Pakistan får en utdannelse. Men jeg er ikke sikker på om jeg vil dra tilbake som politiker, fortsatte hun.

Statsministrene uteble

De to prisvinnerne hadde håpet at deres respektive statsministre ville kommet fra India og Pakistan.

– Det ville vært en stor ære for meg om de begge kunne komme hit. Vi har alltid ønsket et sterkt forhold mellom India og Pakistan, noe vi mener er nødvendig for fremskritt i begge landene. Vi var en gang ett land, men det er ikke viktig hvilket land man bor i eller hvilket språk man snakker. Selv om land har grenser, er det ingen grunn til å hate dem på den andre siden. Jeg skulle ønske at de hadde vært her, sier Malala.

VENNINNER: Shazia Ramzan og Kainat Riaz, Malalas pakistanske venninnner, var med på pressekonferansen på Nobelinstituttet tirsdag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Satyarthi sier det viktigste for ham er det mellomfolkelige forholdet, og at det er tillit og fordragelighet mellom vanlige folk, og at de forsøker å snakke med hverandre.

– Jeg har reist til Pakistan i 25 år og ser ingen forskjell på folkene i de to landene. Pakistanerne er hyggelige og tar meg godt imot, sier Satyarthi.

Lære riktige ting

På spørsmål om hvordan de to prisvinnerne fremmer rettigheter for barn, kvinner og minoriteter, svarer Malala at det ikke bare handler om at barn skal få utdannelse, men også at man må lære barn de riktige tingene.

OFFISIELT: Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai signerer protokollen på Nobelinstituttet tirsdag, og bekrefter dermed offisielt at godtar prisen. I bakgrunnen står Nobelinstituttets direktør Lundestad og Nobelkomiteen. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Vi ber om utdannelse for barn, men da kan det ikke være slik at når de åpner skolebøkene, så er de negative til kvinners rettigheter eller andre religioner eller liknende. Derfor må vi også tenke på hva slags utdannelse vi gir barna. Vi kan ikke overlate dette til noen enkeltpersoner eller politikere. Alle må ta sin del av denne oppgaven og sørge for at barna lærer at de er viktige og at de får en god utdannelse, svarer hun.

Satyarthi understreker også viktigheten av religiøse ledere, og at de må engasjere seg for barnas sak, og bygge respekt og toleranse.

– Deres budskap har mye større gjennomslagskraft enn verdens store organisasjoner. Jeg vil oppfordre alle religiøse ledere at hvis dere vil se en bedre verden, må dere begynne med barna.

FREDSPRISVINNERE: Kailash Satyarthi omtalte medprisvinner Malala Yousafzai som sin nye datter da de to holdt felles pressekonferanse på Nobelinstituttet tirsdag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

(VG/NTB)

Les også

 1. Satyarthi glad for oppmerksomheten fredsprisen gir

  Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi sier han er svært spent på å motta Nobels fredspris, og mener prisen er…
 2. VG mener: Ufint av Lundestad

  Mangt kan sies om direktør Geir Lundestads utblåsning i Aftenposten i helgen. Men noen nobel opptreden var det ikke.
 3. De skal opptre på fredspriskonserten

  Norske Gabrielle, den pakistanske superstjernen Ustad Rahat Fateh Ali Khan og det britiske stjerneskuddet Laura Mvula…
 4. Hun er årets Nobel-vertinne

  Queen Latifah (44) skal lede fredspriskonserten i Oslo Spektrum 11. desember - helt alene.
 5. Indias president til VG: - Fredsprisen er en ære

  GRAND HOTELL (VG) Indias president er glad for at Nobels fredspris deles mellom en inder og en pakistaner.
 6. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

  Statsministrene i India og Pakistan ser ut til å avvise fredsprisvinner Malala Yousafzais (17) bønn om forsoning i…
 7. Fredsprivinneren på plass i Norge: Malala: – Jeg er veldig glad for å være her

  GRAND HOTEL (VG) Den pakistanske fredsprisvinneren ankom Norge mandag kveld.

Mer om

 1. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Malala: - Jeg vil takke faren min for at han ikke vingeklippet meg

 2. Fredsprisvinnerne tar plass i Rådhuset kl. 13: Malala: - Dette er stemmen til alle verdens barn som ikke får utdannelse

 3. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

 4. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

 5. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

 6. Malalas far: - Vi er så stolte av henne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder