EKSISTENSIELL KAMP: I Dalen i Telemark fanget fotograf Pål Hermansen dette unike bildet av en hauk og en nøtteskrike. Foto: PÅL HERMANSEN Foto: ,

Sjekk Påls prisbelønte bilde!

Har høstet utmerkelser i USA, Tyskland og Storbritannia

Solgte bilde for 500.000 kroner

Det tok ham 20.000 forsøk, men til slutt satt bildet av en nøtteskrike som angripes av en sulten hauk som et skudd.

  • Erik Haugen Aspaas

Og fotografiet har skaffet Pål Hermansen en rekke priser rundt omkring i verden.

– Det er selvfølgelig veldig gøy å få anerkjennelse for innsatsen sin, sier Hermansen til VG.

For innsats var det. I hele fire dager satt han og ventet. Ventet på at nøtteskriken og hønsehauken skulle møtes for å utkjempe en kamp om liv og død.

– Det er et bilde jeg hadde tenkt veldig lenge på og som jeg forsøkte å ta ved flere anledninger. Da er det gøy når alt klaffer. Jeg tror det har fått mye oppmerksomhet på grunn av den eksistensielle undertonen, forklarer Hermansen.

Bildet, som ble tatt i Dalen i Telemark for to år siden, har altså ikke gått upåaktet hen i verdens fotografimiljøer.

– Jeg har vunnet priser for det i Storbritannia, Tyskland og USA, sier Hermansen.

Den seneste utmerkelsen fikk han i USA denne høsten, i en konkurranse arrangert av Californias vitenskapsakademi. Hele 6300 bilder lå på juryens bord og 45 fotografer fra 12 land nådde finalen.

Og i perioden 1. august – 2. november i år var bildet en del av en utstilling på akademiet. Hermansen vant i kategorien fugler.

Solgte bilde for 500.000

Hermansen bor i Ski i Akershus og har drevet med fotografering siden 1970-tallet. Men hobbyen har blitt til jobb for 59-åringen, som egentlig er utdannet tannlege og homøopat.

NY KARRIERE: Pål Hermansen er egentlig tannlege, slik dette bildet fra 1998 viser, men har nå fotografering som sin hovedbeskjeftigelse. Foto: GORM K. GAARE / VG Foto: ,

–Nå går mesteparten av tiden min med på å ta bilder. Da blir det mye reising og lite tid til mitt egentlige yrke. Men på vinteren jobber jeg kanskje som tannlege et par ganger i uken, sier Hermansen.

Han har utgitt om lag 20 egne bøker og har hatt en rekke fotoutstillinger i løpet av den nye karrieren.

– Det er ikke pengene som driver meg. Det er det å fange sjelen i motivet som er viktig.

Og selv om det ikke er pengene som er hovedgrunnen til fotograferingen, kan ett blinkskudd være nok til å tjene veldig mye.

– Et bilde jeg tok av en vannvirvel i et kraftverk, var veldig populært. Det var tydeligvis så interessant at jeg til slutt fikk rundt 500.000 kroner for det, sier fotografen.

Det bildet har Hermansen nå mistet alle rettighetene til. Det betyr at han ikke får lov til å ha en kopi til eget bruk en gang, eller at VG kan publisere det i denne saken. Dessverre.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder