ANKLAGER REGJERINGEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke stemmer at kuttene i formueskatten er gjort for å fremme investeringer. Foto:Mathias Jørgensen,VG

Støre om skattedebatten: – Viser at regjeringen seiler under falsk flagg

Argumentet om at kutt i formuesskatten er så viktig for vekst holder ikke, det er mer en ideologisk kjepphest for i første rekke Høyre.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det mener Ap-leder Jonas Gahr Støre, som dermed langt på vei er enig med toppøkonomene som i fredagens utgave av VG slakter regjeringens skatteinnretning.

– Dette er nok et uttrykk for at regjeringens skatteinnretning ikke bare er veldig uheldig, men også seiler under falskt flagg.

Hva legger du i at den «seiler under falskt flagg»?

– Fordi argumentasjonen for å kutte i formuesskatten er at det skal være vekst- og investeringsfremmende, mens det mer og mer fremstår som en ideologisk sak for Høyre, der de er blitt påvirket av dem som ser seg mest tjent på å få formuesskatten helt bort.

Les kommentaren:Solbergs farligste sak

Går til de rikeste

Støre mener finansdepartementet langt på vei konkluderer med det samme, når det i budsjettet vises til at skattekuttet trolig vil resultere i økt sparing. Da Ap i fjor gjennom Stortinget spurte departementet om fjerningen av arveavgiften ville fremme veksten var svaret fra departementet nei.

– Nesten halvparten av skattekuttet går til de fem prosent rikeste, det legger beslag på en betydelig del av budsjettet, og betyr at de økte bruken av oljepenger. Hovedargumentet er at det skulle være vekstfremmende, men det er altså usikkert, det som er klart et at veldig mye annet ville stimulert veksten sterkere, sier Støre.

– Jeg mener man burde ventet på konklusjonene fra Scheel-utvalget om selskapsskatten, den er viktigere for spørsmålet om vekst og investering, sier Støre.

– Ikke perfekt

Han mener også at man bør se på innretningen av formuesskatten, men vil ikke gå så langt som den blåblå regjeringen.

– Formuesskatten er ikke perfekt innrettet, jeg ser at den har noen konsekvenser i forhold til at norske og utenlandske eiere skattes ulikt. Men å vise til svakheter ved ordningen er vesentlig forskjellig fra å ville ta den helt bort, den er tross alt en viktig inntektskilde i fellesskapet, sier Støre.

Finansminister Siv Jensen hevder hun tar kritikken med stor ro.

– Dette har jeg et svært avslappet forhold til. Vi vet jo at det er svært ulike og nyanserte syn på hva som er formålet og effektene av ulike skatter, sier Siv Jensen til VG.

– Vi vet at skattlegging av kapital virker inn på hvor kapitalen flytter seg. Den flytter seg dit skattleggingen er mindre hard, utdyper Jensen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder