Norsk flaggmangel i EU-hovedkvarteret

Erna Solberg på Brussel-besøk

FLAGGET TIL TOPPS: Klimaminister Tine Sundtoft, europaminister Vidar Helgesen og Brussel-ambassadør Niels Engelschiøn hadde med tre norske flagg til EU-kommisjonen, som i mange år har lidd under kronisk mangel på norske flagg til offisielt bruk. Foto:Alf Bjarne Johnsen,VG

Derfor måtte de gi EU flere norske flagg

BRUSSEL (VG) Norge må flagge sine interesser enda sterkere i EU, ifølge europaminister Vidar Helgesen (H). Mangel på norske flagg har faktisk vært et praktisk problem i EU-hovedkvarteret.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag vaier det norske flagget utenfor EU-hovedkvarteret, når statsminister Erna Solberg (H) kommer på sitt første offisielle besøk til den nye EU-ledelsen.

EU-kommisjonens protokollsjef Nicolas de la Grandville så oppriktig glad ut da assisterende EU-ambassadør Niels Engelschiøn ga ham tre nye, store norske flagg tirsdag ettermiddag.

Diplomatisk protokoll krever at landenes flagg er stilt opp under fotoseansene toppmøter, også på EU-nivå, og slike regler tuller man ikke med.

EU-kommisjonen har hittil løst det ved å flytte sitt eneste norske flagg fra den ene foto-anledningen til den andre i kommisjonsbygget.

Lånte flagg

Ved behov har de også fått låne flagg fra den norske EU-ambassaden.

- Det er for få norske flagg i Brussel, slår Vidar Helgesen fast overfor VG.

- Kommisjonen har brukt det samme flagget ved ankomsten til norske offisielle gjester. Så har noen løpt gjennom gangene med det ene norske flagget, for å stille det opp i møterommet. Nå kutter vi også EU-byråkrati, sier han fornøyd.

Men flagg-gaven har også en symbolsk verdi for ikke-medlemslandet Norge.

Ifølge Helgesen er det en høyst reell utfordring for regjeringen at EU også tar store jafs av sikkerhetspolitikken i Europa, delvis på bekostning av NATO.

FLAGGSEREMONI: EU kommisjonens protokollsjef Nicolas de la Grandville tar imot nye norske flagg fra ambassadør Niels Engelschiøn (til venstre) og europaminister Vidar Helgesen. Foto:Alf Bjarne Johnsen,VG

- Tidligere var sikkerhetspolitikken et NATO-anliggende. og da satt vi ved bordet. Nå avgjøres sentrale spørsmål om vår sikkerhet rundt to bord, og vi sitter bare ved det ene, sier Helgesen.

Vedtar sanksjoner

Eksempelet som regjeringen nå trekker fram, er de økonomiske straffetiltakene som ble iverksatt mot Russland i fjor.

- Det var jo full enighet i Europa om at svaret på aggresjonen mot Ukraina ikke var militære tiltak, derfor ble samtalene om reaksjoner i stor grad ført i EU, sier han.

- EU-landene møtes oftere på toppnivå, og har en langt større verktøykasse. Dermed var det EU som avklarte hvilke økonomiske sanksjoner som skulle iverksettes mot Russland, og Norge deltar jo ikke i disse diskusjonene, sier Helgesen.

Rammet norsk fisk

- Paradokset var jo at de russiske mottiltakene trolig traff Norge hardest av alle landene i Vest-Europa, ikke minst gjennom import-restriksjonene på fisk, som er vår nest største eksportnæring, legger han til.

Norge valgte raskt å følge på, og regjeringen vedtok punkt for punkt de samme straffetiltakene mot Russland som EUs ledelse hadde gjort få dager tidligere.

Når sanksjonene nå skal fornyes, er Norge igjen i samme situasjon: Knapt noen påvirkning, men legge til grunn EUs beslutninger.

- Det er naturlig at vi vedtar de samme sanksjonene som våre europeiske allierte, sier Helgesen.

Det er kjent at EU også diskuterte mulige restriksjoner på diamanthandel i forhold til Russland. Belgia, som sitter på innsiden i EU, klarte imidlertid å forhindre dette.

Tettere på

Svaret på dette, ifølge Helgesen, er å knytte seg enda tettere til EU gjennom politisk påvirkning på alle nivåer.

Så når Erna Solberg besøker EUs nye ledelse i dag - både rådets president Donald Tusk og kommisjonspresident Jean-Claude Juncker, er det både for å lytte og påvirke de som tar beslutningene som også binder Norge.

- Vi må rett og slett bare heise flagget vårt enda høyere, sier Vidar Helgesen.

Energitoppmøte

Helgesen er statsråden med ansvaret for den direkte kontakten med EU-institusjonene i Brussel. Tirsdag ettermiddag besøkte han EUs nye kommissær for klima og energi, Miguel Arias Cañete, sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Mer om

 1. EU
 2. Politikk
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Norge vil bruke milliarder til å presse Øst-Europa til å ta imot flyktninger

 2. Business,
  men ikke business as usual

 3. Finnmarks fylkesordfører vil fjerne sanksjonene mot Putin

 4. Erna Solberg om klimaavtalen med EU: Statsministeren: «Vi må reise mer med tog og buss, og sitte mindre i bil»

 5. Norge skal arrangere NATOs stor-øvelse i 2018

 6. Nå får Norge en egen sikkerhetssjef

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder