HAR VOLDSALARM: Jan Arild Ellingsen (Frp) skaffet voldsalarm etter trusler. Årets valgkamp er den mest bevoktede noensinne. Foto: Robert S. Eik

Tre ganger så mye til vakthold for politikere

Mens politikerne retter all oppmerksomhet mot valgkampen, er det stadig flere politifolk som holder blikket på potensielle trusler. PSTs livvaktbudsjett er nær tredoblet på fem år.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dermed er årets valgkamp den mest bevoktede noensinne, skriver Bergens Tidende. Flere statsråder og partiledere er godt bevoktet, men også andre politikere får beskyttelse. Jan Arild Ellingsen (Frp) har voldsalarm etter trusler.

- Utviklingen generelt er at flere har slike tiltak, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I revidert nasjonalbudsjett fikk livvakttjenesten 21 millioner kroner ekstra. Det betyr at minst 130 millioner kroner går til å beskytte politikere og myndighetspersoner. Økningen har vært spesielt tydelig etter 22. juli. Før terrorangrepene for to år siden gikk 77 millioner kroner i året til slike oppgaver.

- Politikerne er mer profilerte, de reiser mer og er mer aktive enn tidligere. I tillegg har vi en annen verdenssituasjon siden år 2000, sier politioverbetjent Arne J. Overland. Han har ansvar for Politihøyskolens grunnutdanning i livvakttjeneste.

Trond Hugubakken er ikke umiddelbart enig i at valgkampen i år har et høyere sikkerhetsnivå og sier valget i seg selv ikke fører til noen heving av sikkerheten. Derimot påpeker han at politikerne er mer eksponert, at motsetningene og kontroversene kommer tydeligere fram og at valgkampen fører til flere «hatefulle ytringer»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder