Mannen-dramaet: - Venter ras i løpet av kvelden

Bevegelsene i fjellet fortsetter

Sperrer E136 når raset går

ÅNDALSNES/OSLO (VG) Sjefgeologen sier at vedvarende bevegelser i fjellet Mannen gjør at de venter et ras i løpet av kvelden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fjellet går noen dramatiske timer i vente etter at det tirsdag ble klart at deler av fjellet har beveget seg syv-åtte centimeter i løpet av det siste døgnet.

Dette er de største bevegelsene som er målt etter at fjellovervåkere slo alarm i slutten av september.

Kan rase om få timer

Kraftig nedbør har svekket fjellet – og med mer regn i vente er det trolig kun snakk om timer før det raser. Opp mot 120.000 kubikkmeter med fjellmasse kan da dundre ned fjellsidene.

– Vi var inne i en akselerasjonsfase, og bevegelsene fortsetter i samme tempo med god påvirkning fra regnet. Dersom denne trenden fortsetter utover dagen, så venter vi et ras i løpet av kvelden, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Bør Mannen få nytt navn? Send inn ditt forslag.

Mens det tidligere har vært størst bevegelse i den øvre delen av fjellpartiet, ser geologene nå også bevegelse i den nedre delen.

– Her ser vi en stor økning nå, sier Blikra til VG.

– Hvor overrasket blir du hvis det ikke har gått noe ras frem mot midnatt?

– Det mest sannsynlige er at det skjer i løpet av kvelden, men det er naturen det er snakk om, så vi skal være ydmyke for at det kan skje endringer, sier Blikra.

Sperrer veien

SPENT: Rauma-ordfører Lars Olav Hustad håper at raset ved Mannen snart går, så innbyggerne slipper å leve i uvissheten. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Som en konsekvens av det siste døgnets utvikling, ble beredskapen tirsdag hevet til det øverste nivået for å sikre at alle nødetatene er forberedt.

I tillegg vil politiet sperre Europavei 136 når raset går.

– Det kan være sånn at et ras kan nå jernbanen, og i tillegg må vi være forberedte på at strømmen kan gå. Da vil hele dalen bli rammet, men her har vi gode reserveløsninger som gjør at strømmen vil være tilbake igjen i rimelig tid, sier ordfører Lars Olav Hustad til VG.

Det var natt til mandag at geologene oppdaget starten på den dramatiske utviklingen, da fjellet hadde beveget seg to-tre centimeter som følge av økt nedbør.

Siden da har sjefgeologen vært klar på at det ikke er snakk om store mengder nedbør før fjellet trolig mister stabilitet og kollapser.

Dette kan skje i flere omganger - eller som ett stort ras.

STILLE FØR STORMEN: Geologene mener at deler av fjellet Mannen i Rauma vil rase i løpet av tirsdag dersom det fortsetter å regne. Foto: Grafikk:SONDRE NILSEN,VG

Det var i slutten av september at fjellovervåkerne merket at området beveget seg mer enn normalt. Det ble derfor satt opp egne målestasjoner den 6. oktober.

Flere steder har fjellet beveget seg mer enn 10 centimeter de siste ukene.

I forrige uke ble alle innbyggere og dyr evakuert fra området etter at målinger fra fjellet utløste rasalarm. Dermed er det ikke fare for liv og helse når skredet går.

Politiet innførte mandag oppholdsforbud i området på grunn av rasfaren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder