AKSJONERTE MOT HASJPLANTASJE: Her bærer teknikere fra politiet ut flere beslag, i forbindelse med en aksjon mot en hasjplantasje i et hus i Skien mandag.
AKSJONERTE MOT HASJPLANTASJE: Her bærer teknikere fra politiet ut flere beslag, i forbindelse med en aksjon mot en hasjplantasje i et hus i Skien mandag. Foto:THEODOR AASLAND VALEN,

Sammenligner norsk narkonettverk med «Silk Road»

Har beslaglagt marihuana og «pulverstoff»

INNENRIKS

En av siktede var tidligere aksjemegler

Politiet utelukker ikke at de fire personene som er pågrepet
for narkotikaomsetning i millionklassen på internett, har vært inspirert av den kriminelle markedsplassen Silk Road.

  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
Publisert: Oppdatert: 09.06.15 21:57

De siste dagene har politiet pågrepet fire personer for produksjon og salg av narkotika via det såkalte «mørke nettet». Politiet omtaler flere av de pågrepne som sentrale aktører innenfor narkotikasalg i Norge og mener de fire har solgt flere typer narkotika til norske brukere, via krypterte nettverk på skjulte markedsplasser.

– Siktelsene som er tatt ut går på betydelige mengder narkotika med en omsetning i millionklassen, sier Richard Beck Pedersen, politiadvokat i Kripos, til VG.

Den ene av de siktede har tidligere jobbet som aksjemegler i flere finansselskaper, ifølge opplysninger VG har. Frem til for to år siden jobbet han i utenlandske selskaper i Norge og hadde gjort det i fire år.

Etter det VG kjenner til er det brukt telefonavlytting for å komme nærmere de pågrepne som har hatt sin aktivetet på det såkalte mørke eller dype nettet. De pågrepne skal ha liten kjennskap til hverandre, og skal ha brukt aliaser når de har kommunisert med hverandre.

De fire som er siktet er alle menn mellom 29 og 31 år, og ble pågrepet da politiet aksjonerte mot flere adresser i Oslo og Skien. Alle fremstilles for varetektsfengsling onsdag.

– Min klient erkjenner straffskyld etter siktelsen og har valgt å forklare seg til politiet om egne forhold, sier forsvareren til en 29-åring som er blant de siktede, Thor Bache-Wiig.

Les også: Sindre (18): – Slik selger vi narko på Facebook

Mandag gikk politiet også til en aksjon mot en cannabisplantasje i et hus i Skien, hvor politiet gjorde flere beslag. Pedersen opplyser at det også er gjort beslag av datautstyr og narkotika andre steder i landet.

– I saken som sådan er det i tillegg til saker som kan gro, så er det også pulverstoff som er aktuelle. Det vi har avdekket så langt er plantasjer, utover det har vi ingen kommentarer til andre eventuelle tilvirkningssteder.

Sett denne?: Se hvordan politiet avslørte cannabisplantasje i Norge

Inspirert av Silk Road

Eiliv Ofigsbø, leder for Kripos’ avdeling for teknologi og operative tjenester, omtaler etterforskningen som «utfordrende, men lærerik» og mener politiets økte tilstedeværelse på nettet har vært nøkkelen til å knekke det mistenkte narkotikanettverket.

– Det går ut på å være til stede fysisk og på nett, slik at man kan utnytte alle de feilene de kriminelle gjør, sier Ofigsbø til VG.

Husker du?: Gjorde gigantisk kokainbeslag i norsk havn

Han trekker også en parallell til markedsplassen Silk Road, som i flere år solgte narkotika, våpen og andre ulovlige varer for flere milliarder kroner til brukere over det skjulte nettet. I 2013 ble nettstedet stengt av FBI og i mai ble nettstedets grunnlegger, amerikanske Ross Ulbricht, dømt til livstid i fengsel for narkotikasmugling, hvitvasking og datainnbrudd.

– Tjenesten sånn sett kan sammenlignes med Silk Road, som også var en portal som solgte varer på det skjulte nettet.

– Silk Road, og det markedsomfanget de hadde i sin tid, vil være en inspirasjon for andre kriminelle som kan si at «dette kan vi også få til».

VG+: Slik skjuler norsk ungdom narkobruk(krever innlogging)

Saken fortsetter under bildet!

– Relativt ubeskrevne blad

Markedsplassen som de har drevet har ifølge Pedersen vært rettet mot nordmenn, men politiet vil i første omgang ikke forfølge de som har kjøpt narkotika fra de pågrepne.

– Det har vært brukere som har kjøpt relativt begrenset med kvantum fra disse selgerne.

– Vår etterforskning har vært rettet mot salgsleddet. Vi mener det er den effektive måten å angripe dette problemet på.

Les også: Kokainsmuglere brukte James Bond-utstyr

Pedersen utelukker ikke at det vil bli flere pågripelser og sier at politiet fortsatt er i en tidlig fase av sin etterforskning.

Han ønsker ikke å si noe om hva de pågrepne har forklart til politiet og legger til at det foreløpig er uavkart hvordan de stiller seg til siktelsen.

Sett denne?: Norge oversvømmes av livsfarlig narko-post

De fire skal ikke ha vært i politiet søkelys før denne saken. Ingen av dem er tidligere domfelt for alvorlige forbrytelser eller lignende narkotikaovertredelser.

– De er relativt ubeskrevne blad så langt vi ser.

Les også: Over 100 kilo narkotika beslaglagt i Oslo

Saken fortsetter under bildet!

Utenlandske nettverk

Politiet har beslaglagt flere datamaskiner og harddisker, som de fortsatt jobber med å gå gjennom. Pedersen i Kripos sier at måten narkotikaen har blitt smuglet inn i Norge på, er «et tema de søker å komme til bunns i».

– Dette er en virksomhet som har internasjonale forgreninger. Narkotika formidles også fra utlandet til Norge. Det finnes en god del land rundt i verden som har erfaring og kunnskap om denne virksomheten.

Ny rapport: Stadig mer og sterkere cannabis i omløp

Ofigsbø tror også at man i fremtiden vil se flere lignende aksjoner rettet mot kriminelle nettverk på det mørke nettet.

– Det jeg tenker trenden i fremtiden er at vi får utenlandske nettverk som vil selge narkotika på det mørke nettet i Norge. Da er vi avhengig av et internasjonalt samarbeid for å ta selgerne.

Her kan du lese mer om