AKTIV: Justismnister Anders Anundsen, her på vei inn til asylbarn-møte med Terje Sjeggestad ekspedisjonssjef i Innvandringsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr i mai i fjor, har høye ambisjoner om å sende ut asylsøkere. FOTO: JAN PETTER LYNAU, VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Politiet slet med asylmål - fikk klar beskjed fra Anundsen

I fjor sommer varslet politiet at de ikke kom til å nå regjeringens høye ambisjoner om å sende ut asylsøkere. Justisministeren ga da klar beskjed om at måltallene skulle nås.

Artikkelen er over fem år gammel

Det skriver Bergens Tidende.

På ett år økte måltallet på personer som skal sendes ut av landet fra 1.200 til 1.900, men en rekke kriser og konflikter i aktuelle land gjorde det vanskelig for Politiets utlendingsenhet (PU) å få uttransportert mange nok, noe PU ga Justisdepartementet beskjed om.

Fikk fire dager

På et møte i Justisdepartementet 19. august i fjor ga justisminister Anders Anundsen (Frp) flere av landets mest sentrale polititopper klar beskjed om at måltallene skulle nås. Ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til fikk PU fire dager på seg til å komme opp med en plan.

Ifølge avisen ble PU bedt om å legge vekk alt arbeid «som ikke direkte støtter kortsiktig opp under retur av personer uten lovlig opphold. Dette innebærer at kurs, reiser, seminarer, utviklingsarbeid og lignende som ikke er strengt nødvendig» må vurderes opp «mot at returarbeidet – særlig i kategorien asyl – har prioritet».

Lørdag 23. august sendte PU den ferdige handlingsplanen over til Politidirektoratet, og her var statsrådens ordre fanget opp:

«Vi tar tilbakemeldingen vi fikk ifra justis- og beredskapsministeren med største alvor, og jobber nå aktivt med å iverksette og identifisere tiltak ...», står det.

Ingen føringer

Deretter gikk antallet returer av afghanere rett i været, og mange av dem som ble sendt ut, var lengeværende barnefamilier.

Ifølge dokumentene avisen har gjennomgått fikk ikke PU noen føringer om å vise tilbakeholdenhet overfor denne gruppen, selv om Anundsen i Stortinget i oktober forsikret om at regjeringen hadde «myket opp fokuset» overfor de lengeværende barna.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) avviser overfor avisen at press for å nå måltallene har ført til at mange lengeværende barn er sendt ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder