KARTLAGT: Journalistene Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe er blitt utsatt for ulovlig kartlegging av de hemmelige tjenestene. Nå får Forsvaret kritikk fra EOS-utvalget. Foto: Roger Neumann
KARTLAGT: Journalistene Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe er blitt utsatt for ulovlig kartlegging av de hemmelige tjenestene. Nå får Forsvaret kritikk fra EOS-utvalget. Foto: Roger Neumann

Forsvaret kartla VG-journalister ulovlig

Redaktør: Totalt uakseptabelt ** Forsvaret: Feilaktig lagret

INNENRIKS

En av Forsvarets hemmelige tjenester - Etterretningsbataljonen - har kartlagt to VG-journalister ulovlig.

  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
  • Bjørn Haugan
  • Sigrid Helene Svendsen
  • Rune Thomas Ege
  • Bjørnar Tommelstad
  • Erlend Skevik
Publisert: Oppdatert: 21.03.13 15:08

Journalistene Hans Petter Aass, som nå jobber i Stavanger Aftenblad, og VGs Rolf J. Widerøe har de siste årene jobbet med flere kritiske saker og bokprosjekter om de hemmelige tjenestene i Norge.

Nå konkluderer Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) med at de to har vært utsatt for ulovlig kartlegging.

- Svært uheldig

Utvalget gjennomførte en uanmeldt inspeksjon av Etterretningsbataljonen i november i fjor, der blant annet bataljonens datasystemer ble grundig gjennomgått.

EOS-utvalgets undersøkelser viser at Etterretningsbataljonen har en mappe i sitt datanettverk der det er lagret informasjon om de to journalistene. Informasjonen omfatter navn, bilde, utdanning og arbeidshistorikk.

Ifølge rapporten fra EOS-utvalget viste søket at det var behandlet opplysninger om journalistene i flere dokumenter.

«Utvalget vil understreke at pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk og nyter et sterkt vern gjennom blant annet ytringsfriheten og pressefriheten. Det er svært uheldig om man på bakgrunn av sin journalistiske virksomhet behandles i systemene til de hemmelige tjenestene uten at det er tilstrekkelig grunnlag for det», heter det i brevet fra EOS-utvalget.

- Demokratisk problem

VGs sjefredaktør Torry Pedersen reagerer kraftig på opplysningene om at to av hans journalister har blitt utsatt for ulovlig kartlegging.

- Dette er totalt uakseptabelt. Nå må vi få alle kort på bordet. Vi må få svar på hvem som tok beslutningen om denne kartleggingen. Dersom kritisk journalistikk skal føre til ulovlig kartlegging, så har vi et stort demokratisk problem, sier Pedersen.

I brevet skriver utvalget at Etterretningsbataljonen har fått kritikk for å ha lagret informasjon om de to journalistene uten å ha hjemmel for det, og har oppfordret bataljonen til å tilintetgjøre opplysningene.

- Etterretningsbataljonen har bekreftet overfor utvalget at dette nå har blitt gjort, heter det i brevet.

Forsvaret: En feil

Forsvaret innrømmer at opplysninger om to VG-journalister ble lagret hos Etterretningsbataljonen, men at det ble gjort ved en feil.

- Dette var åpen og tilgjengelig faktainformasjon som ble lagret på et sted det ikke skulle ha blitt lagret, sier kommunikasjonssjefen i Hæren, Marianne Øiahals, til VG.

- Hvorfor søkte Etterretningsbataljonen etter slik informasjon?

- Jeg har ikke flere kommentarer til dette enn det som står i utvalgets årsrapport. Utvalget ser alvorlig på slike type saker. Det gjør vi også, og etterkom pålegget umiddelbart og slettet informasjonen, sier Øiahals.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sitter i møte og kan foreløpig ikke kommentere saken.

Konsekvenser

Det var journalistene selv som klaget saken inn til EOS-utvalget.

- Vi fikk opplysninger som førte til at vi klaget. Vi er tilfredse med at opplysningene nå er slettet, men vi er opptatt av hvilke konsekvenser dette skal få for dem som tok beslutningen, sier Widerøe.

- Saken reiser flere spørsmål. Ett av dem er hva hensikten var med å samle inn denne informasjonen, sier han.

Hemmelig organisasjon

Aass og Widerøe har blant annet skrevet bok om Nokas-ranet i Stavanger i 2004 og bok om offiseren og spesialsoldat Trond Andre Bolle, som ble drept i Afghanistan i 2010.

I februar 2011 avslørte de to journalistene den hemmelige norske spionorganisasjonen E14, som gjennom ti år ble styrt fra anonyme kontorlokaler i Oslo sentrum. Dette var en enhet som eksisterte adskilt fra E-tjenesten på Lutvann frem til 2006. Flere av de 140 norske spionene i gruppen hadde i det daglige andre yrker enn å være hemmelige agenter.

E14 var en viktig gruppe i den norske etterretningstjenesten fra midten av 90-tallet og fremover. Forsvaret ønsket ikke å kommentere opplysningene om spiongruppen som VG avslørte, og viste til at etterretningstjenestens arbeid var en del av statens hemmelige tjenester.